Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Biobot - tutorial

Sekhmet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z góry piszę że to TuT dla bardzo zielonych.

Autor : Biolog

Aktualna wersja: 2.2.0

Funkcje bota

• Funkcja drag- GG
  • Logowanie przez SID/ Login / Plik conf (z innego dodatku Biologa)
  • Podgląd mapy
  • Wyświetlanie stanu HP / Osłony / Ładowni
  • Zbieranie skrzynek i surowców
  • Używanie EMP(pomaga w ucieczce
  • Kilka wariantów uciekania przed wrogami (Jeśli w pobliżu/na mapie/ jeśli atakuje)
  • Używa bota z High-Techu
  • Sprzedawanie surowców
  • Kupowanie amunicji (wybór)
  • Używanie amunicji (wybór)
  • Kupowanie rakiet(wybór)
  • Używanie rakiet(wybór
  • Atakowanie NPC
  • Orbiotowanie NPC (kręcenie się wokół niego- unika DMG)
  • Wybór mapy(może sam tam polecieć)
  • Naprawia się (na mapie jak i po zestrzeleniu)
  • Wyświetla bogate informacje o statku i wyposażeniu
  • Statystki zebranych przedmiotów
  • Używanie PET'a (Gwiezdny przyjeciel)
  • Log
  • Po kliknięciu na mini mapie bota- bot tam leci

Więc musimy ściągnąć bota.
    http://do-utils.net/download.php?list.2

Potrzebujemy konta.
    Login

coding-gods

Hasło

coding-gods

I ściągamy najnowszą wersje
    Pokażę Wam wariant logowania przez login i hasło.

Więc odpalamy naszego bota.
    Ukazuje nam się okno.
    45777206701284554042.png

Skąd wziąć serwer ( a raczej skrót ) opisane jest w moim innym temacie.

http://www.mpcforum.pl/temat-tut-valhalla-exim-darkorbit-bot?pid=32255#pid32255

Potem okazuje się nowe okno.
    14999342163001107359.png

Wszystko wytłumaczone na screenie.
    Kolorem zielonym podałem przykładowe ustawienie.

• Jak uruchomić i wyłączyć bota.

91736079777195821665.png

Zielone włącz.
    Czerwony wyłącz.
  • ]

Wczytywanie/zapisywanie ustawień

47551817516358113448.png
    Niebieskie zapisz.
    Żółte wczytaj.

• Funkcja Killer

37354639411583920925.png

• Funkcja Switch Map

06130997585372247948.png

• Funkcja Info

86992424074289187764.png

• Funkcja statystyki

64344607856181984210.png

• Funkcja Settings

Funkcja Settings otwiera się po kliknięciu
    36920505496017784035.png

71037039849401613612.png

Tutorial mój biggrin.gif

#edit zmiana wersji.

#edit2 nosz, linki padły...

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

jak go chce wlaczyc wyskakuje mi aplikacja nie zostala zainicjowana (0xc0000135). klikni przycisk ok,aby zakonczyc aplikacje oco ztym kurwa chodzi ????????????

Opublikowano

jak go chce wlaczyc wyskakuje mi aplikacja nie zostala zainicjowana (0xc0000135). klikni przycisk ok,aby zakonczyc aplikacje oco ztym kurwa chodzi ????????????

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=aplikacja+nie+została+właściwie+zainicjowana+oxcoooo135&oq=aplikacja+nie+zosta&aq=2&aqi=g10&aql=&gs_sm=c&gs_upl=583l3233l0l4856l19l14l0l5l5l0l229l1082l0.4.2l6l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=c0e5c51903e4152d&biw=1280&bih=838

Pozdrawiam... Pełno wyników.

#Edit Dodam że ściągnij najnowszego NET Frameworka.

Opublikowano

@ topic

sekhmet piszesz że bio używa robotów z high techu - ciekawe jak to ustawić wg ciebie, używa ale jak sie samemu włączy np precyzję rakiet:P

bio nie ucieka jak jest iluś-tam wrogów na mapie, dwie pozostałe opcje się zgadzają

wybór mapy - nie zawsze leci tam gdzie mu się zaznaczy i jest to spory minus :P

ogólnie poradnik o dupe potłuc , sory ale minus z mojej strony :)

Opublikowano

1312446801756510bb.gif

Po pobraniu BioBota (adres skąd pobrać podany powyżej) i po jego rozpakowaniu z archiwum, mogą występować błędy z jego pierwszym uruchomieniem.. Jest to spowodowane tym że aplikację napisano w C# i wymaga ona pobrania głównie dodatkowych bibliotek klas (wlicza się także środowiska uruchomienowe itp.), a w budowane w system nie wystarczają więc trzeba zażyć Frameworków.

BioBot pierw powstał na podstawie Udobota który został napisany w C++. Począwszy od wersji 2.0.0 autor postanowił przepisać cały kod aplikacji na C#. I właśnie od tej wersji pojawiło się wiele pytań, skarg że biobot nie chodzi a głownym pojawiacym się błędem był błąd:

Unable to find a version of the runtime to run this application...

Instalacja .NET Framework 4.0 nie wiele na to zdawała. Prostym rozwiązaniem tego problemu była instalacja .NET Framework 2.0. To dzięki niemu możemy poprawnie uruchomić biobota gdy pokazuje nam się właśnie taki błąd. Czasami błąd może wyskakiwać z powodu architektury procesora ale ja się z tym jeszcze nie spotkałem. Dosyć teorii. No to zaczynamy.

1. Pobieramy pakiet instalacyjny z strony Microsoftu:

http://www.microsoft.com/downloads/pl-pl/details.aspx?FamilyID=0856eacb-4362-4b0d-8edd-aab15c5e04f5

lub

http://www.dobreprogramy.pl/NET-Framework,Program,Windows,11657.html

I zapisujemy go najlepiej na pulpicie.

2. Uruchamiamy pobrany plik dotnetfx.exe . Przed naszymi oczami powinno się pojawić takie okienko: (po załadowaniu plików)

1312447930-U290803.png

Klikamy przycisk Dalej >

resztę dopiszę jeszcze dziś ponieważ składnik .NET Framework 2.0 jest już doinstalowany automatycznie jako składnik systemu Microsoft Windows 7 Ultimate, muszę tylko przesiąść się na drugi komputer ale tamten jest chwilowo zajęty...

Opublikowano

Aktualizacja md5

Czasami zajdzie potrzeba aktualizacji kodu md5 w biobocie. Teraz nam ciocia wikipedia krótko wyjaśni co to jest md5:

MD5 (z ang. Message-Digest algorithm 5 - Skrót wiadomości wersja 5) - algorytm z dziedziny kryptografii. Jest to popularna kryptograficzna funkcja skrótu, która z dowolnego ciągu danych generuje 128-bitowy skrót.

Algorytm został opracowany przez Ronalda Rivesta (współtwórcę RSA) w 1991. W 2004 znaleziono sposób na generowanie kolizji MD5, co obniża jego bezpieczeństwo w niektórych zastosowaniach (np. podpisywaniu plików).

Przykłady:

MD5("Ala ma kota") = 91162629d258a876ee994e9233b2ad87

md5("aktualizacja md5 w biobocie") = 9a35fbc5a5220b605fed9be6e92f3071

Przystępujemy do aktualizacji:

1. Kiedy wyjdzie nowe kod md5 pokaże nam się takie okienko:

1312450782-U290803.png

2. Kopiujemy całą zawartość z pola tekstowego za pomocą kombinacji klawiszy Ctrl + C:

1312450834-U290803.png

3. Otwieramy główny folder biobota:

1312450862-U290803.png

4. Otwieramy plik md5.txt w notatniku lub innym edytorze tekstowym. System Windows domyślnie otworzy plik w notatniku.

1312450919-U290803.png

5. Przed naszymi oczami ukaże się okno notatnika z zawartością pliku tekstowego. Zawartością tego pliku jest już stary kod md5 który trzeba zastąpić nowym:

1312450983-U290803.png

6. Zaznaczamy stary kod md5 i naciskamy Ctrl + V. Kod został zamieniony. Na koniec zapisujemy zmiany w pliku tekstowym najszybciej kombinacją klawiszy Ctrl + S.

Gratulacje! Właśnie zaaktualizowałeś/aś kod md5.

Aktualizacja wersji klienta

Obok aktualizacji md5 potrzebna jest aktualizacja wersji klienta gry. Potrzebna jest też aktualizacja honeyboxów ale ostatnio się zmieniały w tamtym roku więc nie widzę potrzeby opisania jak je zaktualizować.

1. Uruchom swoja przeglądarkę internetową, zaloguj się do swojego konta w grze oraz uruchom klienta gry za pomocą przycisku START (czyli włącz mapę gry).

2. Poczekaj chwilkę. Jeżeli pokaże Cię się żółty pasek informujący ile już się załadował klient, prawym przyciskiem myszy kliknij na mapie:

1312451389-U290803.png

Masz tam pokazana aktualną wersję klienta gry - 3.8

3. Przejdź do folderu głównego biobota:

1312450862-U290803.png

4. Otwórz plik clientversion.txt (dokument tekstowy).

Znajdziesz tam starą wersję klienta gry. Skasuj cała zawartość pliku tekstowy i wpisz nową wersję klienta czyli wpisz 3.8. Całość zmian zapisz.

Gratulacje! Możesz dalej bocić.

by Madry12. Zakaz kopiowania i tak dalej...

Opublikowano

ode mnie masz minusa, skoro już wyjaśniasz wszystkie funkcje to wszystkie a nie że przetłumaczyłeś tylko surki i autonaprawe.......

Opublikowano

japierdole kurwa ja meche sie od tygodni zaby bota zlalesc zeby mi dzilal dann kommus 3 sms ja mi pomoze <_< :rolleyes:

BioBot działa, i tyle z Twojego szukania.

Pewnie nie potrafisz go odpalić, i mówisz "co za zwalony bot" <_<

Opublikowano

No niestety, to są takie kozaki. Nauczyli się od starszych jakiegoś zachowania a je źle interpretują. Wziąłbym na takich pasa i dupę skroił. :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam..

Załączam biobota tak jak jest w tutorialu..

Wpisuję chasło=== nick===Serwer===

Wczytyje się bot po chwili wyskakuje to drugie okienko widzę że nie jest tak jak na Twoich screenach ponieważ nie wczytało mojego statu.

I po chwili wyskakuje error : Failed to get the Server IP address of the SpaceMap

Co mam zrobić ?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam..

Załączam biobota tak jak jest w tutorialu..

Wpisuję chasło=== nick===Serwer===

Wczytyje się bot po chwili wyskakuje to drugie okienko widzę że nie jest tak jak na Twoich screenach ponieważ nie wczytało mojego statu.

I po chwili wyskakuje error : Failed to get the Server IP address of the SpaceMap

Co mam zrobić ?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Ściągnij najnowszego BioBot'a, lub loguj się przez SID.

Opublikowano

Ściągnij najnowszego BioBot'a, lub loguj się przez SID.

Link do nowego bio 2.2 bodajże w tym tutku nie działą ;/

EDIT: Dobra już powinno być, tam trzeba było się zarejestrować

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...