Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Od około 5 dni mam dość poważny, a zarazem dziwny problem. Polega on na tym iż po załadowaniu danego świata.. tj. danego save'a oraz chwili gry tak jakby zaskakują małe krótkie lagi. Ilość FPS sięga 260+ przy ustawieniach video większość na off i typowa konfiguracja dla zwiększenia fps'ów. Przy najlepszych ustawieniach wizualnych około 50 - 95 fps i nie wyżej. O dziwo.. lagi to nie problem. Po dłuższej grze te krótkie lagi wydłużają się. Na początku ignorowałem to do czasu kiedy kolejnie wchodząc na mój save, zaraz moment po komunikacie "Building World"użytkowanie gry nie jest możliwe.. jedynym wyjściem jest ctrl+alt+del oraz wgranie backupa.. lecz problem pojawia się nawet po pierwszym małym lagu.. i znów ładowanie mapy, a za tym kolejnie długie lagi, więc granie jest nie możliwe. Nie działo się tak wcześniej. Do tego zużycie procesora wynosi 100% przy ustawieniach, przy których ilość fps, powinna wynosić 260+.. jakaś anomalia. Proszę was o jakąkolwiek poradę. Używam Minecrafta w wersji 1.7.3.

Rozwiązania, które próbowałem:

- Zastosowanie Game Booster, oraz wyłączenia wielu aplikacji pożerających RAM i zużycie procesora

- Zwiększenie priorytetu aplikacji "javy" w menadżerze urządzenia.

- Temperatura oraz zasilanie to nie problem

- Wszelakie textur packi wyłączone, jedynie dwa mody (bez których gra nie jest dla mnie możliwa.. taki fetysz)

- Sterowniki zaktualizowane

- Odczekiwanie czy czasem po załadowaniu save'a i ogromnych lagach siegających poniżej 10 fps'ów czy czasem nie jest to jakaś chwila.

- Java zaktualizowana

Mój sprzęt:

Procesor: AMD Athlon x64 X2 2.61 Ghz 5000+

Karta Graficzna: GeForce GTX 460 1GB

RAM: 3 GB

Hmm... nie wiem czy coś jeszcze podawać, gdyż to najważniejsze podzespoły, które wykorzystuje Minecraft. Liczę na wasza pomoc

P.S Jeżeli powtórzył się temat (w co szczerze wątpię) to przepraszam..

Edytowane przez FrostMaker

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

A próbowałeś mod OptiFog + Optimine?

Ja też takie lagi mam i zawsze wchodzę do jaskiń żeby się ich pozbyć :F

86226145013474567463.png

Opublikowano

Ostatnia wersja na której miałem ok. 200FPS to Alpha :F

Gdy weszła wersja Beta to z każdym update'm było coraz gorzej.

86226145013474567463.png

Opublikowano

Cóż.. pisałem już Tobie właśnie serdeczne podziękowania, jednak dla pewności sprawdziłem czy po ponownym wczytaniu mapy nie będzie problemu.. najpierw cofnął mi się mój 10 minutowy postęp.. następnie wczytałem ponownie i zbudowałem tylko kawałek. Tuż po wczytaniu ponownym... pojawił się znów ten sam problem "Building World" i ogromny lag.. Podaje screen jak wygląda ilość FPS kiedy przerwałem grę "esc". Screena podczas rozgrywki kiedy mam 0 fps nie mogłem zrobić ponieważ komputer zużywał 100% procesora i że tak powiem się "nie dało".

javaw2011072212540469.png

EDIT: Dziwne jest to, że gdy wczytuję ten sam save drugi raz nie mam lagów, ale wystarczy, że postawię jeden klocek i zapisze, a po ponownym wczytaniu tego klocka nie ma.. tak jakby coś się cofało. Dodam iż mój save ma 15,6 Mb, więc nie wiem czy waga problem/

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Cóż zastanawiam się, czy czasem nie jest to ograniczenie pamięci na dany save, gdyż stworzyłem nowy świat zrobiłem prostą budowlę i o dziwo wszystko wczytało się poprawnie, jednak gdy chwilę potem wszedłem ponownie na mój główny zapis i zbudowałem pare małych rzeczy oraz zapisałem to po ponownym wczytaniu ich nie było na głównym zapisie (tj. sav'ie)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Mam pytanie OCB z tym FPS ? ile tego trzeba mieć by gra normalnie działała ?

Mam 30 Fps to mało ?

Opublikowano

Mam pytanie OCB z tym FPS ? ile tego trzeba mieć by gra normalnie działała ?

Mam 30 Fps to mało ?

30 FPS to jeszcze nie tragedia, ale im więcej tym lepiej ;)

86226145013474567463.png

Opublikowano

Ja mam podobnie, jak mi się przegrzewał komp, upewnij się że temperatura nic do tego nie ma.

A, lagi. No to problem z netem, zobacz kartę sieciową, router, zadzwoń do dostawcy internetu.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzę rozwiązanie z McEdit, jednak kiedy ostatnio wczytywałem save'a do McEdit to po zapisaniu go w owym porogramie i włączeniu Minecrafta tudzież save'a pojawił mi sie czarny ekran i tylko głos uderzania o klocki... Sam jestem ciekaw co było powodem... i was proszę o powód, jeżeli go znacie.

@qps666 Lagi występują w Singlu.. nie w multi, a internet jest znakomity we wszystkich innych grach.. ping około 23 m/s

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Karta graficzna do dupy na taki procesor ....

Nie zuzywa calej wydajnosci + pamieci

Minimum 3/4 rdzenie

Wieć powod także w karcie graficznej może siedzieć ;)

Skad wiem ? mialem ten problem i zmienilem karte na inna

nie regulaminowa sygnatura

Opublikowano (edytowane)

Co do procesora oczywiście.. w najbliższym czasie zakupuje Phenoma X4 955, a przy tym aktualnym procesorze karta wyciąga około 60%.. (procesor ma 5 lat) mimo iż Crysis 2 działa na najwyższych wymaganiach.. a to skurczybyk. Mój aktualny GTX ma pare miesięcy i jest wręcz nowy.. więc wina leży w 100% po stronie procesora. Jeżeli przy takim procesorze i dobrej karcie graficznej jest 260 fps+ (ostatnio miałem skok 350 co mnie zadziwiło) to co dopiero będzie przy 4 rdzeniach (z odblokowanym mnożnikiem). Wiele aplikacji, które kiedyś działały perfect ostatnimi czasy zaczęły się lagować.. czasem wyłączać z niewiadomych przyczyn.. po prostu można to nazwać, że mój procesor umiera. Za dwa tygodnie zyskam ten sprzęt razem z płyta główna i 4 GB ramu, więc napiszę czy wina leżała w 100% po stronie procesora.

EDIT: Popraw sie NudlexD to procesor do dupy na taka kartę graficzną, a nie na odwrót. Bo jeszcze w lutym GTX 460 walczył z Radeonem o miano, która karta będzie najlepsza... Ale cóż, postępu technologicznego nie dogonisz.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png