Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gitara basowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar kupić w najbliższym czasie gitarę basową najlepiej elektryczną :rolleyes: O gitarze wiem dosyć mało, szczególnie o basowej ale ostatnio jakoś mnie naszło i mam zamiar nauczyć się brzdękać na basie :P Myślałem nad zwykłym akustykiem albo elektrykiem ale sporo osób ma a z kumplami chcielibyśmy czasem pograć i pośpiewać a o basistę trudno :D Teraz kilka pytań. Ile zajmie opanowanie podstaw? Od czego zaczynać? Potrzebuję specjalnego pieca czy zwykły do elektryka na początek wystarczy? Za ile kupię tanią basówkę taką żeby się coś nauczyć i pograć? Łatwiej się gra na basie czy na akustyku? Znacie jakieś strony, filmy, poadniki które pomogą zielonemu poznać podstawy? :P

Opublikowano

wg. mnie na każdej gitarze gra się tak samo...

możesz grać kciukiem, kostką albo pozostałymi palcami, a jak potrafisz to nogami nawet.

tabulatury do piosenek znajdziesz tutaj.

http://www.songsterr.com/?inst=bass

tutaj masz całkiem przyzwoity bass.

http://gorlice.olx.pl/gitara-basowa-craftman-kb-610-bk-iid-136614413

na początek w zupełności wystarczy ;)

w razie pytań pisz ;)

Opublikowano

Ja gram na klasyku i na nieswoim (dopiero planuję kupno) elektryku.. Na początek pojaraj się jak dziecko, że masz gitarę, później weź na logikę i graj :D

Ja na początku w ogóle nie wiedziałem co, jak i skąd jak wszsytko sobie przemyślałem to już tylko trening, aby czystoo brzmieć był potrzebny.. :D

Widzę, że reggae słuchasz. No to Ci powiem, że reggae na jedną gitare słabo wychodzi.. Najlepiej jak ktoś gra z biciem i druga osoba dogrywa na wiolinowych. (Zobacz na YT cover moich kolegów Ubitki - Pani R.P. - o coś takiego mi chodzi) No i jakieś djembe by się przydało.. ^^

Na początku ciężko Ci będzie grać i śpiewać, przyzwyczaisz się. Na początku naucz się grać, później dorzucaj śpiew.

No i co do bicia... Wsłuchuj się w muzykę, nie w słowa, tylko w muzykę, najlepiej wychwyć tylko dźwięki gitary. Ja już się przyzwyczaiłem, że prawą ręką odruchowo macham gdy słyszę jakieś piosenki. No i nie ograniczaj się do jednego getunku muzyki. Ja poprzez właśnie gitarę otworzyłem się na różne gatunki, ale do reggae nadal mam pociąg.. ^^

Powodzenia i jak coś pisz na PW.

P.S.

Przydatna stronka:

To jest ukryta treść, proszę

refy RMCF

Opublikowano

No dzięki, pomogliście :P

@up - reggae słucham na codzień, co do innych gatunków to ok, na kolonii z kolegami śpiewaliśmy i wgl. bo jeden ma akustyka i grał ;) Mamy zamiar własne kawałki układać w przyszłości. Właśnie dlatego chcę bas, bo wkręcę się do "zespołu" i zajmę cieplutkie miejsce gitarzysty basowego, może kiedyś coś z tego wyjdzie :P Przydałby mi się jakiś nauczyciel, bo z neta się uczyć będzie trudno... ale raczej nie mam co liczyć. Jak się uda to w następnym tygodniu kupię gitarkę, oswoję się i może coś zacznę grać :D

Aha, jedna sprawa jeszcze. Będę musiał piec kupować? Bo na to już kasy mi nie starczy a nie wiem czy do kompa/subwoofera czy głośników da radę :mellow:

Opublikowano

możesz do kompa, ale jakość będzie dość słaba, chyba że kupisz jakąś wyjebaną w kosmos kartę dźwiękową...

aby podłączyć gitarę do kompa potrzebujesz :

- gitarę

- kabel (najlepiej duży jack - duży jack)

- przejściówkę duży jack - mały jack

- sterowniki ASIO4ALL

- program Guitar Rig 4

oczywiście gitarę podłączasz pod wejście mikrofonu.

no i musisz pamiętać że dźwięk może być całkiem inny pod kompem a inny pod piecem, więc jak nie będzie brzmiało do końca tak samo jak oryginał to nie myśl że grasz źle ;)

jeśli znasz podstawy gry na gitarze, (jakiejkolwiek) to na bassie nie będziesz miał problemów, jedyna różnica jest taka że zamiast 6 strun masz 5 albo 4 i musisz mocniej dociskać struny i nie grasz na chwytach tylko na tabulaturze.

jak masz pytania to pisz na gg 8298384, jeśli chodzi o muzykę, to chętnie pomogę, pogadam, podpowiem ;)

Opublikowano (edytowane)

możesz do kompa, ale jakość będzie dość słaba, chyba że kupisz jakąś wyjebaną w kosmos kartę dźwiękową...

aby podłączyć gitarę do kompa potrzebujesz :

- gitarę

- kabel (najlepiej duży jack - duży jack)

- przejściówkę duży jack - mały jack

- sterowniki ASIO4ALL

- program Guitar Rig 4

oczywiście gitarę podłączasz pod wejście mikrofonu.

no i musisz pamiętać że dźwięk może być całkiem inny pod kompem a inny pod piecem, więc jak nie będzie brzmiało do końca tak samo jak oryginał to nie myśl że grasz źle ;)

jeśli znasz podstawy gry na gitarze, (jakiejkolwiek) to na bassie nie będziesz miał problemów, jedyna różnica jest taka że zamiast 6 strun masz 5 albo 4 i musisz mocniej dociskać struny i nie grasz na chwytach tylko na tabulaturze.

jak masz pytania to pisz na gg 8298384, jeśli chodzi o muzykę, to chętnie pomogę, pogadam, podpowiem ;)

A nie lepiej pod wieżę przez kabel cincha-jack i przejściówka na dużego jacka i bez pieprzenia się? :D

@Down oks oks :P

Edytowane przez BabyBuns!

1377774857-U369478.png

Opublikowano (edytowane)

tyle że Guitar Rig 4 ma sporo efektów, a wątpię że wieża ma jakieś ;)

zresztą, jakoś nigdy nie byłem w potrzebie aby kupić sobie wieżę ;)

więc mówię o tym co wiem ;)

Edytowane przez Lenart