Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System Ulepszeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

System Ulepszeń !

Jak poprawnie stworzyć swój własny system ulepszeń !

Tematów pokazujących jak ulepszyć dany przedmiot na pewno znaleźć możemy tutaj wiele, jednak z własnego doświadczenia wiem iż ciężko tutaj o konkretny temat pokazujący krok po kroku jak stworzyć swój własny system ulepszeń . Dlatego właśnie postaram się wam to nieco przybliżyć w oparciu o własne doświadczenie oraz to co udało mi się znaleźć w internecie.

Jak ustawić ulepszanie przedmiotu

1. Na początek uruchamiamy Navicat bądź inny program na którym pracujemy (phpmy admin itp.).

2. Wchodzimy w tabelę player -> item_proto

3. Znajdujemy przedmiot który chcemy ulepszyć na jakiś inny np. ja wybiorę jedną z nowych broni tj. Miecz Pytona (7269)

4. W tabeli Item Proto jeśli chodzi o system ulepszania liczą się dla nas 2 tableki : refined_vnum oraz refine_set

* refined_vnum - tutaj podajemy ID przedmiotu na który ma się ulepszać nasz Miecz Pytana

* refine_set - tutaj podajemy ID systemu ulepszaczy (opisane niżej).

5. Przykładowo jeśli w refined_vnum wpiszę 8090 (U mnie jest to Miecz Czarnej Magii) to Miecz Pytano ulepszy się na Miecz Czarnej Magii.

6. Aby ustawienia weszły w życie wystarczy w grze wpisać " /reload " nie trzeba restartować serwera.

Jak ustawić ulepszacze przedmiotu

1. Na początek uruchamiamy Navicat bądź inny program na którym pracujemy (phpmy admin itp.).

2. Wchodzimy w tabelę player -> refine_proto

* refine_proto - tutaj znajdują się systemy ulepszaczy

3. Tworzymy nową linijkę bądź wykorzystujemy jedną z niewykorzystanych jak np. u mnie 503

4. Mamy tutaj następujące tabele które nas interesują : vnum0, count0. vnum1, count1, vnum2, count2. vnum3, count3, vnum4, count4, cost

* vnum0 - ID pierwszego ulepszacza który ma być wymagany do ulepszenia przedmiotu

* count0 - Ilość ile tego pierwszego ulepszacza ma być (np. 10 (zakładając że ulepszaczem jest kryształ) to 10x Kryształ.

- I tak dalej z vnum1, count1, vnum2, count2 itp...

* cost - ile Yang potrzebnych jest do ulepszenia przedmiotu.

-- Przykładowo mój system ulepszaczy :

502	30203	5	27992	10	27993	10	27994	10	0	0	120000	0	0	50

Po dodaniu wygląda on tak :

obrazwfj.jpg

5. Teraz wystarczy otworzyć tabelę item_proto wyszukać przedmiot do którego chcemy dodać ulepszacze (wymagane do ulepszenia go na inny przedmiot),a następnie tabelce "refine_set" wpisujemy ID naszego systemu ulepszaczy w moim przypadku jest to 502.

Jak ustawić % na ulepszenie przedmiotu

2. Wchodzimy w tabelę player -> refine_proto

* refine_proto - tutaj znajdują się systemy ulepszaczy

3. Odszukujemy ID ulepszacza który używamy do ulepszenia danego przedmiotu i którego % ulepszeń chcemy zwiększyć bądź zmniejszyć

4. W ostatniej tabelce tj. "prob" ustawiamy liczbę odpowiadającą % ulepszenia naszego przedmiotu.

- np. 100 = 100% na ulepszenie przedmiotu który ma w refine_set ID tego systemu ulepszeń.

Po tym wszystkim wchodzimy do gry i wpisujemy :

/reload

Dodatkowe info :

- Aby zmienić ulepszacze danego przedmiotu wystarczy zmienić ID w refine_set oraz wpisać powyższą komendę.

- Pamiętajcie aby poprawnie wpisywać ID i 2x sprawdzić zanim coś zrobimy.

- ID Systemu ulepszania od 1-499 robi się u kowala,za pomocą zwojów/metali

- ID Systemu ulepszania 500+ ulepsza się u Seon-P..

Pomogłem ? Doceń moją pracę i daj + :)

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A jesli chodzi o pliki 2010 by itemy mozna bylo ulepszac tylko u sury bez dt!

od jakiego nr trzeba tyworzyc system ulepszen?

Bo niektorzy pisza ze od 301 lub 501

bez YT

Opublikowano

Łap +

67ba115e66b3.png

Na każdym serwerze możecie znaleźć mnie pod nickiem   QuattroPorte .

Opublikowano

Pierwsze słyszę o czymś takim i nie bardzo jestem w stanie Ci pomóc. Próbowałem poszperać w necie ale nic nie udało mi się znaleźć mającego związek z twoim pytaniem. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania bądź sugestie dotyczące mojego tutka to proszę pisać postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć na nie :) Pozdrawiam i dziękuję za + ;]

Opublikowano

Hmmm jaki przedział liczb albo jaka konkretna liczba z refine_proto ma być w refine_set aby było można od +1-9 ulepszać metalem i aby epiki można było robić metalem np święty ze szpona ? Bo albo epiki mogę robić tylko u sury albo tylko u kowala ..

h65xnex.png

Opublikowano

500+ jak masz to juz tylko mozesz u sury... nie da sie ominac ulepszaczy ;]

bb6afecc015f0d43e0f69c81935f5e10_1.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ładny tutek z kolorami , ale jedno mnie dręczy . Jak można zrobić np. Hwang z szaty dla szamana ?

Tak jak tam rozpisałem :) Znajdujesz w item_proto szatę dla szamana i zmieniasz wartość tabeli "refine_vnum" na ID Hwanga. Pozdrawiam

Opublikowano
Hmmm jaki przedział liczb albo jaka konkretna liczba z refine_proto ma być w refine_set aby było można od +1-9 ulepszać metalem i aby epiki można było robić metalem np święty ze szpona ? Bo albo epiki mogę robić tylko u sury albo tylko u kowala ..

To już w Cliencie :)

Opublikowano

No ładny tutek.Taka prosta rzecz a nie było tuta o niej masakra/.

Za estetyke i kolory masz +

No ładny tutek.Taka prosta rzecz a nie było tuta o niej masakra/.

Za estetyke i kolory masz +

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie jest takie coś...

Zrobię wszystko... jest OK jest ulepszanie.Ale np. zrobię żeby z Niebiańskiego Miecza+9 robił się Miecz Barona+0 to to się nie zatwierdzi... nic nie wyskakuje... próbuje ulepszać u sury,kowala,bodziem i nic nie wyskakuje a inne itemy co zrobiłem są ok...

Znacie może powód tego ?

A ulepszacze po zmianie dopiero się zatwierdzają tak jakby jak się maszyna popsuje... bo po /reload nic nie daje...

Opublikowano

Jeśli zrobiłeś wszystko dokładnie tak jak opisałem to wpisz w grze /reload jeśli nie zadziała to zrestartuj serwer. Jeśli i to nie pomoże to niestety ale wina będzie leżała po stronie plików/serwera. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...