Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] Zapisanie pliki .dds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Po zmianie plików .dds podczas zmiany efektu kręcenia się tego czegoś dookoła gracza/moba po kliknięciu prawym nie było problemów. Wszystko jest git.

Natomiast po podmianie i zapisie plików z Source\ymir work\effect\affect\damagevalue (wyświetlanie zadanych obrażeń) nastąpił jakiś błąd... Liczby się wyświetlają, ale w raz z nimi całe czarne tło.

Jakieś propozycje?

Opublikowano

Dodałeś z efektem tła, musisz usunąć tło z pliku dds.

Nie bywam już na forum, jeżeli masz sprawę wal na FB...

Opublikowano

Dodałeś z efektem tła, musisz usunąć tło z pliku dds.

Popatrz na wszystkie dds, mają one czarne tło. Tak samo zrobiłem z damagevalue. Próbowałem bez tła, ale wtedy wychodzi prostokątna plama koloru obrażeń i białe tło... <_<

Może trzeba to jakoś specjalnie zapisać?

Ps. Niektóre pliki .dds są całe białe, a jednak ważą więcej od niektórych wypełnionych z takim samym wymiarem. O co tutaj chodzi? :P

Opublikowano

Najlepiej przerób plik dds na png i daj go jakiemuś grafikowi, zrobi Ci bez tła a potem przerobisz go sobie na dds.

Tutaj mam taki konwerter dds jak byś chciał.

To jest ukryta treść, proszę

Opublikowano

Najlepiej przerób plik dds na png i daj go jakiemuś grafikowi, zrobi Ci bez tła a potem przerobisz go sobie na dds.

Tutaj mam taki konwerter dds jak byś chciał.

To jest ukryta treść, proszę

Umiem robić plik png bez tła... Problem w tym że po zapisaniu tego w dds wychodzi plama koloru cyferki na białym tle.

W Photoshopie patrzę właśnie nad typami DXT1, 3, 5 itd. Pod DXT5_NM nie ma już tła, ale... cyferka jest czarna.

Najlepiej sprawdź sam co się z tym dzieje... Inne rzeczy normalnie działają ;)

Ps. Strona ma błędy z mysqlem.

Opublikowano

To nie mam już pomysłów, a próbowałeś edytować inny plik dds przerabiając go na ten którego chcesz?

Opublikowano

Właśnie tak robiłem, jednak typ .dds nawet po kliknięciu "Zapisz" (nie zapisz jako..) każe wybierać typ itd.

Poszukałem w opcjach. Najpierw wybierałem typ :) Wyszło na to, że typ musi mieć 8bpp - wtedy ma taki rozmiar jak oryginał.

Następnie patrzę po opcjach (na nieszczęście plugin jest w języku angielskim <_< ), a tu opcja Fade. Więc wybieram fade, zaznaczam kolor czarny i takim sposobem mamy obrazek z tłem czarnym, jednakże... W grze wszystko działa jak należy :D

Kolejna sprawa, to trzeba teraz dopasować czcionkę i wielkość... Ale z tym sobie poradzę ;) Dzięki za chęci.

// Już nie działa <_<