Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wędkarstwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potwierdzam 2Metry Okoń ale to jest okoń nilowy

@up sumy mają nawet 4m a po 1 nie w Brazylii tylko w Hiszpanii

Owszem, ale nie w Polsce :)

A kto z Polski jeździ specjalnie na okonie Nilowe?

( cena :(( )

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@bodzio275

napisz te pytania na forach o wędkarstwie, wpisz w google "wędkarstwo" i poszukaj, jak znajdziesz jedno lub kilka dobrych for to poczytaj co tam sobie chcesz. Duzo cennych informacji mozna znaleść.

ConnaS te 3 ryby to okonie nilowe ?

83e6a56c3c295.png

Opublikowano

@sa duże sumy w polsce mój tata złapał suma 2m mam zdj jak chcecie ale one z przed 15lat

No właśnie sprzed 15lata :(((

Są nie zaprzeczam, ale niestety muszę przyznać że takich okazów zostaje z roku na rok coraz mniej :(

Dodam że w tamtym roku w zimę nad moim ulubionym jeziorku wydusiło się: karpie ogromne nie wiem ile mogły mieć takie tylko na zdjęciach widziałem, 2 sumy i wiele innych pięknych okazów aż żal patrzyliśmy dla tego w tym roku zmieniła się kadra naszego koła wędkarskiego...

Trzeba przyznać że nie wypełniali swoich obowiązków i ja się z tego powodu cieszę.

Ale jak zapobiec wymieraniu takich ryb??

Jedynym rozwiązaniem jest : wypuszczanie ich z powrotem!

photophpn.jpg

@Ziomek1020

Tak :)

Opublikowano

- Ile lat już łowisz : 3 lata.

- Czy posiadasz kartę wędkarską ;) : Nie.

- Czy jeździłeś na jakieś zawody związane z wędkowaniem : Nie.

- Twoje ulubione miejsce wędkowania : Rzeka

. . .

Pomogłem ?

Lubię to !

Opublikowano

ja bym poprosił o info bo mam zamiar zawędkować sobie ;P i pytania:

1 gdzie można powędkować nie daleko od wsi polanowice/małopolska? może będę na rowerze może piechotą

2 ile kosztuje karta żeby można było rybkę zabrać na grila xD bo słyszałem że jest 4 kilometry rzeka z pstrągami

3 ile kosztuje jakiś zestawik do wędkowania amatorskiego/i gdzie kupić? w krakowie dyw.303 ale tanio

4 jakie info/strona www co i jak,jaka ryba,przynęta itp.

Ostatnio byłem w kole i 100zł za pozwolenie ;)

Opublikowano

-Ile lat już łowisz: od 6 roku życia, czyli jakieś 9 lat

- Czy posiadasz kartę wędkarską : Tak

- Czy jeździłeś na jakieś zawody związane z wędkowaniem : Tak

- Twoja ryba życia: 11 kg amur[no nie do końca bo hol z wujem na zmianę, czułem 10 cm więcej w bicepsie :D. Później opisze jego hol, jakby ktoś chciał :D] ew. niedawno 6 kg karp pełnołuski[ na kukurydze tutti frutti więcej nie powiem :D]

- Twoje ulubione miejsce wędkowania: Stawy, jeziora, rzeka [jedynie sandacz] Unikam hodowlanych zbiorników.

Czy wypuszczasz ryby z powrotem do wody czy bardziej na kolacyjkę? Wypuszczam :D jesli biorę to jedynie do zarybiania własnego stawu

Jakim rodzajem łowisz tz; bat,gruntówką,spławikówka... ehh zaczynałem od FLOTY[oficjalna nazwa bata :)] trochę pikerowania na liny i karasie, a teraz tylko metoda i karpiowy grunt

Łowisz na spinning? Może coś Ci się udało na nią złowić? Tylko 2 razy z kumplem na gumę i blachę co zakończyło się 5 cm okoniami :)

Karpik 6kg

http://zapodaj.net/b...8c88a9.jpg.html

Karpik 5 kg

http://zapodaj.net/c...45eb56.jpg.html

Opublikowano

A powiedzcie jak sobie radzicie w zime ? Jakie macie sposoby? Bo ja zawsze troszkę zanęcę i łowie rybki na robaczka.

A więc w zimę nie wędkuję ;p

Jakoś to nie dla mnie...

Za to zabezpieczam sprzęt i szykuję się na sezon :)

@Nie chwaląc się ;p

Trzy dni temu byłem na moim ulubionym jeziorku :)

Ale niestety całą rodziną na grilla itp...

Wiec na dużą rybę nie liczyłem, ale pod wieczór udało mi się zasadzić na karasia dość ładny okaz 42 cm :)

Opublikowano

A powiedzcie jak sobie radzicie w zime ? Jakie macie sposoby? Bo ja zawsze troszkę zanęcę i łowie rybki na robaczka.

Zimą staram się nie wędkowac tylko jak kolega Konkretny konserwacja i szykowanie sie na sezon.

Musze dbac o stawik wiec sthil w rękę i przeręble. 2 lata temu kilka sporych ryb mi padło mimo przerębli wie ktos dlaczego?? Moze za malo roslinnosci ? Bo troche nawiozłem i tej zimy juz ok.

Opublikowano

Zimą staram się nie wędkowac tylko jak kolega Konkretny konserwacja i szykowanie sie na sezon.

Musze dbac o stawik wiec sthil w rękę i przeręble. 2 lata temu kilka sporych ryb mi padło mimo przerębli wie ktos dlaczego?? Moze za malo roslinnosci ? Bo troche nawiozłem i tej zimy juz ok.

E tam Łukasz jestem ;)

Co do stawiku przeręble to nie wszystko...

Ale nic więcej z tego co podałeś nie mogę Ci powiedzieć:(

Podaj więcej informacji odnośnie Twojego stawiku...

Wielkość, ile go już go posiadasz itp...

Opublikowano

No karasek 42cm to ładnie.

Ostatnio płotka moja miała 28 cm.

A leszczyk 40 może i małe ale na amatorstwo zawsze coś.

Dzięki ;]

Gratuluję płotki :)

Ja łapię taki 24cm na kukurydzę z 20sztuk i do stawiku resztę wypuszczam :)

To są naprawdę ładne płocie bo takich jest coraz mniej... :(

Leszczyk też ładny, ale nie przepadam za nimi ;p

Mam fotkę karasia to potem wrzucę :)

Opublikowano

Stawek stosunkowo mały

wymiary: ciężko podać później wstawię fotki jak odzyskam kabel od tel.

stawek jest od kiedy pamiętam a "odnowiony" był jakieś 6 lat temu

pogłębiany 2x teraz w jedym miejscu jest głębia 4 m, jak najdie wody na wiosne zawsze 20 cm wiecej jest :D dominuje głębokość 2-2,5m. Przy "kapelonach"(lilie wodne)[ jest ich ok 2mx5m] jakiś metr głębokości. Ostatnio dorzuciłem wiadro rogatki czy czegoś tam i Trzcinki. Założony wąż drenarski do rowu[-12 st. 4 metry kopania do rowu ] na koniec zimy br. bo zalewało[ stan wody podnosił sie o metr.] to narazie tyle jak potrzebujesz wiecej pisz :D

padłe ryby były zrowe wielkosci tych karpi z fotek

3 karpie 10 linów 1.5 kg i 4 złote karasie: 1 50 cm i po 30 cm

A teraz troszke okoni wrzucilem i ploci zeby zdominowała "japońca" karasia srebrnego bo cel to sie go wyzbyc

btw Miłosz jestem :D

Opublikowano

Stawek stosunkowo mały

wymiary: ciężko podać później wstawię fotki jak odzyskam kabel od tel.

stawek jest od kiedy pamiętam a "odnowiony" był jakieś 6 lat temu

pogłębiany 2x teraz w jedym miejscu jest głębia 4 m, jak najdie wody na wiosne zawsze 20 cm wiecej jest :D dominuje głębokość 2-2,5m. Przy "kapelonach"(lilie wodne)[ jest ich ok 2mx5m] jakiś metr głębokości. Ostatnio dorzuciłem wiadro rogatki czy czegoś tam i Trzcinki. Założony wąż drenarski do rowu[-12 st. 4 metry kopania do rowu ] na koniec zimy br. bo zalewało[ stan wody podnosił sie o metr.] to narazie tyle jak potrzebujesz wiecej pisz :D

padłe ryby były zrowe wielkosci tych karpi z fotek

3 karpie 10 linów 1.5 kg i 4 złote karasie: 1 50 cm i po 30 cm

A teraz troszke okoni wrzucilem i ploci zeby zdominowała "japońca" karasia srebrnego bo cel to sie go wyzbyc

btw Miłosz jestem :D

Odświeżam, a przy okazji odpowiem :)

ojejku szkoda rybek najbardziej karasi i linów :(

Bo karpie to i tak szkodniki ;p

Pamiętaj że srebrne karasie się najbardziej licznie i najszybciej rozmnażają ;p

Co do lilij wodnych pamiętaj że zimą opadają im liście na dno i zamieniają się w dno a jesienią puszczają 2 razy więcej niż miały...

Polecam strzałki wodne :)

Co do stawiku jak duże były przeręble i co jaką odległość na oko oraz czy to była pierwsza taka akcja z wyduszeniem się ryb?

Opublikowano

Ja wędkuję już od dzieciństwa, na 6 urodziny dostałem pierwszą wędkę od rodziców , która trzyma się do tej pory i na niej łapię :).

Nie posiadam żadnej karty , mieszkam w takiej małej wioseczce , gdzie mi nie potrzebna.

Nie jeździłem na żadne zawody wędkarskie, a po co mi to ?:)

hmm. moja ryba życia... nie było aż takiej , tam 3 karpiki złapałem w wieku 8-10 lat , 1kg + miały . Z czego musiałem oddać jednego sąsiadowi , bo to na jego stawie łapałem :D.

Ulubione miejsca, hmm.... różnie się łapie, gdzie popadnie ;p . Kilka stawów jest , więc gdzie się zachce to się pójdzie .

Mój tryb łapania - zazwyczaj jest to spławik. Ostatnio łapałem karasie ( 10-max.15cm) na sam haczyk , skórkę z chleba na haczyk i zarzucałem ( bez spławika , ciężarków ) , brały prawie cały czas;P. I zamierzam się wybrać na błysk na szczupaki ;)

@Down

widzę ,że Ty z kielc, lub okolic ;P

Opublikowano

-Zacząłem łowić od początku tych wakacji.

-Nie, ale tata ma, a karta przysługuję bodajże na 2 wędki, więc jedna dla ojca, druga dla mnie.

-Nie.

-Karaś Złocisty ?(jakoś tak) -1kg może miał, ale więcej nie ;)

-Tokarnia, Zalew w Kielcach,Zalew w Zagnańsku. Czyli okoliczne miejca.

Opublikowano

Odświeżam :D

Witam nowych wędkarzy...

Ja dziś na rybkach byłem niestety pogoda do dupy, ale się nie poddałem złapałem linka oraz dużo byczków(amerykański sumik)

Opublikowano

Ehh , jak ja sumik nienawidzę .... Nigdy nie lubiłem i nie lubię , ale tylko odczepiać . Po mięsko z nich dobre;D .

Właśnie, Powitać :D

Zawsze jak idę na ryby , to biorę ręcznik i mydło :P

Opublikowano

Ehh , jak ja sumik nienawidzę .... Nigdy nie lubiłem i nie lubię , ale tylko odczepiać . Po mięsko z nich dobre;D .

Właśnie, Powitać :D

Zawsze jak idę na ryby , to biorę ręcznik i mydło :P - chyba nie chcesz mi powiedzieć że opłukujesz ręce w wodzie w której łowisz?

He he ;p

No, ale one są piękne :D

Należą do szlachetnych ryb :]

Co do odczepiania to się zgodzę masakra.

Wytłumaczę dla czego bo nie wszyscy mogą wiedzieć ;)

Otóż na ich płetwach przednich znajduję się szpikulec bardzo ostry oraz również na płetwie grzbietowej go posiada.

Dla tego trzeba uważać by się nie pokaleczyć.

Używa ich do obrony dla tego żadny drapieżnik ich nie atakuje bo sam by się zranił.

Ta ryba jest uważana za szkodnika w naszych wodach gdyż zjada, a nawet pożera ikrę w dodatku rozmnaża w niesamowitym tempie.

Co do jej smaku:

To nie wiem nigdy nie jadłem, ale dziś będę miał okazję ich spróbować :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...