Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Update 1.8 - Nadzieją lagerów?

PhysXc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W tym temacie chciałbym usłyszeć waszą opinię na temat pracy ludzi z mojang nad stabilizacją minecrafta. Takowa stabilizacja ma wyjść w update 1.8. Pytanie brzmi: Czy ta aktualizacja może ograniczyć lagi na serverach? Jak pewnie wiecie minecraft ma to do siebie że nawet gracze z netem neo 20mb mają czasami niewielkie lago. Ja osobiście mam internet bezprzewodowy 7.2mb/s i znalazłem server gdzie mam opóźnenoe max 1 sec, mimo to jest to dość uciążliwe. Czy myślicie że w większości przypadków po 1.8 lagi ustaną lub zostaną ograniczone? Czekam na wyczerpujące wypowiedzi.

Opublikowano

@up

Masz rację. Więcej danych w minecraft.jar = więcej danych do odczytania. Może popracują nad optymalizacją nad serwerami albo serwerem minecraft.net ;p

Na pewno gra będzie bardziej obciążona np. przez adventure update.

Opublikowano

A mi się wydaje, że na temat lagów nic się nie zmieni. Albo ankietowani poproszą o szybki update tak jak 1.7 i nie zdążą tego zrobić, albo po prostu to jest tylko plotka, ale mogę się mylić ;)

Opublikowano

Przedewszystkim nowy system oświetlenia generowany po stronie klienta zmniejszy lagi o wschodzie i zachodzie. Zamiast uptade'owania chunków na serwerze, będzie zmiana kolorów tekstur u klienta.

wikmk9.jpg

Opublikowano

Powinni przerobić minecrafta by był tak jak wszystkie gry nie wiem jak to nazwac .exe ? :)

A co do lagów ja mam neta 8 mb/s i nie mam lagów

Opublikowano

Powinni przerobić minecrafta by był tak jak wszystkie gry nie wiem jak to nazwac .exe ? :)

Jest jest Minecraft.exe... To że ktoś ma pirata i Minecraft.exe nie widział na oczy to jego problem xD

sig--SXNIUGlOUDdwendqNmVkTjVqV09yWEJZc2l

Opublikowano

Minecraft jest napisany w javie i przez to pobiera dużo zasobów komputera . Nie da się niczego napisać w exe O_O

rozszerzenie nazwy pliku wykonywalnego w systemach Microsoft Windows i MS-DOS. Plik taki zawiera przede wszystkimskompilowany kod wykonywalny programu. Może też zawierać informacje o strukturze okna oraz wszelkie inne zasoby potrzebne w działaniu programu (ikony, obrazy, dźwięki, itp.).

Mam nadzieję że go zoptymalizują bo jak na razie pobiera mi zawsze 50% procka i 50% ramu .

1358177528-U70874.png

Opublikowano

Powinni odpoczątku olać jave, tylko większe obciążenie <_< .

Mincraft.exe jest. Ostatnio skrót mi zmienił tak nazwę i nie mogę zmienić o.O - no ale to już lekki offtop :D .

Ja osobiście na swoim kompie (całkiem mocny i nowy komp) mam max 70 fps na lądzie, 100+ pod ziemią i 1600+ w menu :P .

Ale tak na poważnie, coś z tym powinni zrobić... Tylko co :mellow: ...?

Opublikowano

o.0 jak czytam wasze "kwiatki" to uszy więdną. Minecraft jest napisany w javie, a ta średnio sobie radzi z optymalizacją dobrą. kto grał w Wurma, Second Life czy podobne, wie o czym mówię, też żrą zasoby jak głupie. Co do lagów to ciężko powiedzieć, nie znam struktury minecrafta i nie wiem jak działa, ale na pewno da się zrobić dobrze funkcjonujące multi w Jave, przykładem są choćby SL, Wurm, Puzzle Pirates czy legendarny już Runescape. Po prostu Notch powinien dać kopa swoim obecnym programistom i zatrudnić takich, którzy zrobią to jak trzeba :D Z samego gadana nic nie będzie. Co do propozycji, przepisania minecrafta na inny język, to impossible, oznaczało by to tyle miesięcy pracy praktycznie w błoto i pisanie go od podstaw. Jeszcze za Alphy może wykonalne, teraz już niestety, nie. Minecraft jest i będzie w Javie czy tego chcemy czy nie. Miejmy nadzieje, że Notch w końcu zatrudni fachowców i zaczną coś robić, bo oczekiwać miesiącami na upadate w postaci 2-3 itemów to jest żenada. Zwłaszcza, że gracze wcześniej byli w stanie zrobić taki mod samodzielnie... A Notch z ekipą praktycznie tylko skopiowali ten pomysł.

Opublikowano

Możliwe, że zmiażdżą pliki w minecraft.jar w kilka folderów i innych pliczków. Coś tak jak renderowanie filmu.

Chociaż nie znam się...

@Edit.

Cholera. Nie mogą po prostu zmienić silnik gry? Musi być java? Może i byśmy czekali nawet rok na to, ale by było o WIELE lepiej.

Cześć wszystkim, jestem MlodyCebo.

Robię grafikę!

Opublikowano

Ja na serwie kolegi na hamachu mam laggi. A on ma 26 mb/s. Mogliby zmniejszyć te laggi, bo czasem nie chce się grać. ;\

Opublikowano

To już wina jego komputera jak i może twoja.

Ja kiedyś stawiałem hamachi serwer i spokojnie z 5 osobami graliśmy bez lagów jak na single.

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

@Up

Rozszeżenie .exe już jest, tylko że na javie.

Minecraft jest świetną grą ale nie zrobioną odpowiednio :( . Gdyby olalo jave było by lepiej, ale już skoro na javie robią to niech ogarną to lepiej bo nie jedna gra na javie działa normalnie i jest stabilna.

Więc panowie z mojanga - postarajcie się ;) .

Opublikowano

Może Kiedyś coś zrobią ale nie tak szybko jezeli wejdzie w roszerzeniu .exe dojda Hacki

Co Ty gadasz wgl. to jest Java nigdy to się nie stanie, a hacki można zrobić bez tego :D

Co do UPa muszę Cie zmartwić. To już się stało, na serwerach multiplayer jest owiele mniejsza ilość przesyłanych crunków, np zobaczysz tylko 100 klocków(zależy od konfiguracji), a nie jak na single 1000

Opublikowano

moim zdaniem nie zoptymalizują wykorzystywanie internetu tylko grę (mniej ścin w grze itd) będzie można grać na słabszych komputerach etc. a lagi na łączu 20mb są spowodowanie syfem komputerowym :)

Opublikowano

Ja mam 100 Mbps i jak serwer kolegi jest pełny to mam leciuteńkie lagi(jak siedzi ok 60 osób xD)

Opublikowano

Po co piszecie, żeby przesiedli się z javy na coś innego, jak nie ma na to szans, gdyż oni dobrze znają jave i w niej tworzą? Gdzieś czytałem, że mają za jakiś czas zmienić system chunków.

Opublikowano

Ja tam mam neta 8 mb/s i gram z 10 osobami u mnie, na hamachi i jest jak na single :)

Na lądzie mam 150+fps a oni około 65-100 a kompów zbyt dobrych to nie mają .

Najlepsze jest to że mój zestaw komputerowy był zakupiony 3 lata temu za 1200zł <lol2>

"W dzisiejszych czasach mamy nowych graczy metin'a.

Nie wiedza co to Oldschool, oni nie widzieli metina jaki był na początku.

Przyszli grać w niego w czasach DMG Hacka, EasyMetin, epików z epvp itd.

Nie doceniają serwerów Hard. " - Pewien user.

Pow3r / robo12 | Konto nieaktywne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...