Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Tristana - The Megling Gunner

SurkiPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Oto kolejny poradnik, w którym przedstawię wam sposób gry Tristaną.

71230951.jpg

Spis treści:

1. Statystyki.

2. Plusy i minusy postaci.

3. Umiejętności.

4. Runki.

5. Masteries.

6. Kolejność rozdawania skilli.

7. Summoner spells.

8. Build.

9. Sposoby gry.

10. Podsumowanie.

Statystyki

Obrażenia 44.5 (+3 / na poziom)

Zdrowie 415 (+82 / na poziom)

Mana 193 (+32 / na poziom)

Prędkość ruchu 300

Pancerz 15 (+3 / na poziom)

Blokowanie zaklęć 30 (+0 / na poziom)

Regeneracja zdrowia 1.02 (+0.13 / na poziom)

Regeneracja many 1.29 (+0.09 / na poziom)

Plusy i minusy postaci

Plusy:

- świetna umiejętność pasywna pozwalająca nam na uniknięcie śmierci i zabijanie z dużej odległości,

- Q zwiększającą szybkość ataku,

- W z dużym DMG w early, które ułatwia zdobycie first blooda oraz farmę,

- E ułatwiające farmę oraz obniżające heala,

- R zadające duże DMG w early oraz odpychające przeciwnika/ów od nas.

Minusy:

- postać zależna od farmy oraz feedu,

- jako postać dystansowa musimy nauczyć się gdzie stać, żeby nie zostać zfocusowanym.

Umiejętności

185k.gif

Na celowniku

Zasięg ataku Tristany zwiększa się za każdym razem, gdy zdobędzie ona poziom.

Dzięki tej pasywnej umiejętności nasze życie staję się o wiele prostsze. Możemy z dala atakować przeciwników nie narażając się na ich ataki.

181l.gif

Szybki ostrzał (Q)

Prędkość ataku Tristany zwiększa się na pewien czas.

Zwiększa prędkość ataku Tristany o 30/45/60/75/90% na 7 sekund.

Cena - 80/80/80/80/80 pkt. many

Zasięg - 20

Dzięki tej umiejętności nie musimy inwestować w dużo przedmiotów dających nam prędkość ataku, a zaoszczędzone pieniądze możemy przeznaczyć na większy DMG lub zwiększyć nasze survi.

182l.gif

Rakietowy skok (W)

Tristana strzela w ziemię, by przelecieć w inny obszar. W miejscu lądowania zadaje obrażenia okolicznym jednostkom i spowalnia je na 3 sekundy.

Tristana strzela w ziemię by odrzut przeniósł ją w wybrane miejsce. Zadaje przy tym 70/115/160/205/250 (+0.8)pkt. obrażeń magicznych oraz spowalnia okolicznych wrogów o 60% w miejscu lądowania.

Po zabiciu bohatera bądź asyście, czas odnowienia Rakietowego Skoku zostaje wyzerowany.

Cena - 80/80/80/80/80 pkt. many

Zasięg – 900

Bardzo przydatna umiejętność. Możemy nią farmić, dzięki dużemu early DMG zdobyć killa lub po prostu użyć jej do ucieczki przez ściany (możemy „przeskoczyć” nawet dwie ściany w połączeniu z flashem).

183po.gif

Wybuchowy strzał (E)

Po zabiciu jednostki pocisk Tristany wybucha, zadając obrażenia pobliskim wrogom. Może być użyte w celu zadania obrażeń wraz z upływem czasu i obniżenia efektów leczenia.

Biernie: Zabici przez Tristanę przeciwnicy wybuchają, zadając 50/75/100/125/150 pkt. obrażeń magicznych pobliskim wrogom.

Użycie: Wybuchowy Strzał rozrywa przeciwnika, zmniejszając skuteczność działających na niego efektów leczących i regeneracji zdrowia o 50% oraz zadając mu 110/140/170/200/230 (+1) pkt. obrażeń magicznych w przeciągu 5 sekund.

Cena - 50/60/70/80/90 pkt. many

Zasięg – 600

Kolejna przydatna umiejętność Tristany. Last hitując miniony, te które zabijemy wybuchają i zadają dodatkowy DMG na około siebie lub jeżeli mamy ochotę kogoś, a jest on z healerem na linii, po prostu rzucamy na niego tę umiejętność i jego heal jest o 50% mniej skuteczny co ułatwi nam zdobycie killa.

184y.gif

Niszczący strzał (ultimate; R)

Tristana ładuje wielki pocisk do swojej broni i strzela w przeciwnika. Pocisk zadaje obrażenia magiczne i odpycha wroga.

Tristana strzela w przeciwnika ogromną kulą armatnią. Zadaje ona 300/400/500 (+1.5) pkt. obrażeń magicznych oraz odrzuca otaczające jednostki do tyłu na odległość 600/800/1000.

Cena - 140/140/140 pkt. many

Zasięg – 700

Świetne ulti, z dużym DMG pomagającym zgarnąć killa. Może służyć również do odepchnięcia grupy przeciwników, którzy nas gonią.

Runki

98218990.jpg

Czerwone - +1.66 armor penetration

Żółte - +0.76% attack speed

Niebieskie - +0.055 mana regen / 5 sec. per level (+0.99 at champion level 18)

Brązowe - +26 health

Czerwone i brązowe runy są najodpowiedniejsze dla tej postaci. W żółtych runach chodzi o zwiększenie naszego attack speedu na początku rozgrywki. Niebieskie na regeneracje many co poziom, żeby nie tracić many zbyt szybko.

Masteries

18159607.jpg

21/0/9

21 punktów w offense daje nam penetracje armoru, a punkcik w ignite zwiększa nasz DMG z ulti. 9 punktów w utility daje nam więcej doświadczenia z każdego miniona oraz przedłuża działanie buffów.

Kolejność rozdawania skilli

53856675.jpg

Summoner spells

spell211.jpg

Ignite (zapalenie) - Wskazany wrogi cel w ciągu 5 sekund otrzyma "na czysto" 50 + 20 x level obrażeń. Jednostka, na którą zostanie użyty spell ma zmniejszoną regenerację życia oraz leczenie wszelakiego pochodzenia o 50% (w ciągu tych 5 sekund działania Ignite'a). Cooldown - 180 sekund.

spell214.jpg

Flash (błysk) - Natychmiastowo teleportuje Twoją postać w miejsce wskazane przez kursor (mocno ograniczony zasięg). Cooldown - 240 sekund.

Build

Rozgrywkę zaczynamy z dorans bladem. Na linię staramy się iść z suportem, jeżeli nie ma takiej możliwości zaklepujemy mid lane. Przy pierwszym powrocie do bazy powinniśmy mieć golda na buty oraz kolejne dwa dorans blade'y (1300 golda). Dadzą nam nieco HP, zwiększą DMG i ułatwią nam tym samym farmienie. Grając Tristaną musimy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy – musimy dobrze lasthitować. Infinity Edge powinniśmy mieć złożonego do 25-30 minuty. Jeżeli nie udało się to nam jesteśmy strasznie słabi i mało co pomagamy naszemu teamowi. Przy następnym powrocie do bazy powinniśmy mieć golda na BF Sworda oraz na berserki. Kiedy skończymy budowanie Infinity Edge zaczynamy składać Phantom Dancera (zaczynamy od zeala). Da nam większe prawdopodobieństwo na uderzenie krytyczne oraz zwiększy prędkości poruszania się i ataku. Kiedy mamy te dwa itemy czas złożyć Bloodthristera. Kiedy go złożymy i wystakujemy (co będzie łatwe bo Tristana to bardzo dobry farmer) będziemy mieli ponad 300 DMG oraz całkiem niezły life steal. Teraz zależy wszystko od przeciwnika, jeżeli mają dużo armoru składamy last whispera oraz/lub The Black Cleavera. Jeżeli focusują się na nas magowie warto złożyć Banshees veila. Jeżeli brakuje nam HP i jesteśmy focusowani po Banshees veilu można złożyć Frozen Malleta, który da nam sporo HP oraz co atak będziemy mieli szanse na zwolnienie przeciwnika.

To są takie core itemy, które powinniśmy mieć po 30 minucie zaś przed 40. Reszta tak jak wspomniałem zależy od sytuacji oraz drużyny przeciwnika.

91108902.jpg

Sposoby gry

Grę można podzielić na trzy etapy: early (1-6 lvl), mid (6-11) oraz late (11-18). Opiszę tu co robić w poszczególnych etapach gry.

Early – jest to etap najnudniejszy bo stoimy na linii i lasthitujemy całe życie. Staramy się przepuścić jak najmniej minionów. Do 4-5 poziomu nie powinniśmy grać ofensywnie, czekamy na nasze spelle. Kiedy mamy 4-5 lvl możemy zacząć grać ofensywnie bo nasza siła ukryta jest w naszych umiejętnościach, które zadają całkiem spory DMG. Umawiamy się z partnerem, kogo chcemy zabić i wskakujemy na niego z użyciem skilla W, potem szybko rzucamy na niego E i aktywujemy Q. Jeżeli mamy pewność, że go zabijemy możemy potraktować go na koniec ignitem. Jeśli boisz się, że nie zabijesz przeciwnika możesz poczekać do 6 lvl i wtedy nasze ult jest skutecznym dobijaczem. Warto podkreślić, żeby używać go do dobicia przeciwnika, żeby go przypadkowo nie uratować odpychając go od siebie.

Mid – w tym etapie zaczynają się teamfighty. Do tego momentu gry powinniście mieć już złożony IE. W teamfightach ważne jest nasze pozycjonowanie. Musimy stać za naszym tankiem i uważać na nasz focus. Pamiętać w team fightach naszym głównym DMG jest autoattack oraz ult. Nie możemy od tak sobie wskoczyć z W w sam środek walki bo na pewno zginiemy. Rakietowego skoku używamy do ucieczki/dogonienia przeciwnika, który ucieka.

Late – w tym etapie gry zapewne mamy ponad 300 DMG, sporą szansę na uderzenie krytyczne oraz pokaźny attack speed. W teamfightach zachowujemy się tak samo jak w mid game (czyli walczymy na odległość, nie wskakujemy w sam środek walki, unikamy focusu). Warto pamiętać, żeby nie wałęsać się samemu po jungli (nawet naszej) bo mogą być postawione wardy przez co możemy zginąć.

Podsumowanie

Tristana to bardzo dobry ranged carry, który ma świetny pasyw zapewniający mu dużą odległość ataku oraz posiada dwie umiejętności dzięki którym możemy uciec od przeciwników. Z naszym dużym DMG w early możemy bardzo łatwo się nafeedować i pociągnąć grę. Jednak musimy pamiętać o farmieniu się, bez tego jesteśmy nieprzydatni w teamie.

PS. Musicie mi wybaczyć niepolskie nazwy przedmiotów, ale gram na wersji angielskiej, która jest dla mnie poręczniejsza i nie znam polskich nazw. Dla ułatwienia znalezienia itemu macie każdy item w odnośniku, na którym jest jego zdjęcie.

ENJOY !!

BONUS

52291654.jpg

Pokarzę wam jak odblokować sobie jeden skin do Tristany (za darmo) + nie musicie jej kupować bo po odblokowaniu skina sama znajdzie się w odblokowanych postaciach.

A więc tak, najpierw musimy mieć konto tu. Kiedy mamy już konto na facebooku wchodzimy tu i dajemy ''Lubie to''. Teraz wchodzimy tu i na górze podajemy nasz login i hasło do konta. Ostatnie co pozostało do zrobienia to kliknięcie connect with facebook. Gratulacje właśnie odblokowaliście darmowego skina (gejowski troche swoją drogą .. ) i macie champa za darmo.

Poradnik zrobiony jest prze zemnie i nie udzielam pozwolenia na kopiowanie go bez mojej wiedz/zgody.

Źródła obrazków i przetłumaczeń skili:

www.eu.leagueoflegends.com/pl

www.leaguecraft.com

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

Ja esencje wolę na armor pene.

Na regen many mogą nam się nie przydać ,dlatego wolę dać je w coś innego np. szansa na kryta ;>.

Item build niezły ,ale należy wspomnieć że jeżeli mamy feeda to możemy pierdolić dorany i kupić odrazu bf-a ,a potem Trinity.

Tylko jedno pytanko mam,po grzyba nam ładowanie W ,nie lepiej q albo e(żeby ułatwić sobie farmę)?

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

nope, maxujesz W, żeby zrobić jak najwięcej DMG w jak najkrótszym czasie,

trinity na tristanie się nie robi bo nie ma spamowalnych spelli jak np. nasus

a runki na kryta są nieprzydatne bo i tak mało dają, a kryta będziesz miał z itemów

co do runek można mieć i w armor pene, ale ja preferuje mieć te 80 hp więcej (potem i tak robie last whispera albo black cleavera na penetracje więc i tak mi się to zwróci)

zaraz dodam bonus bo zapomniałem wcześniej

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

nope, maxujesz W, żeby zrobić jak najwięcej DMG w jak najkrótszym czasie,

trinity na tristanie się nie robi bo nie ma spamowalnych spelli jak np. nasus

a runki na kryta są nieprzydatne bo i tak mało dają, a kryta będziesz miał z itemów

co do runek można mieć i w armor pene, ale ja preferuje mieć te 80 hp więcej (potem i tak robie last whispera albo black cleavera na penetracje więc i tak mi się to zwróci)

Hehe ,pomyliło mi się trinity z infinity ;]

Podobna końcówka >:

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Tristana pospolita ? ;x częściej widuje się ashe, mfke, corkiego czy vayne .. właśnie o to chodzi, że ludzie nie grają Tristaną, chociaż od pewnego czasu się to zmieniło kiedy pewien gracz pokazał na co ją stać

35205.jpg

33071.png

Opublikowano

Tristana pospolita ? ;x częściej widuje się ashe, mfke, corkiego czy vayne .. właśnie o to chodzi, że ludzie nie grają Tristaną, chociaż od pewnego czasu się to zmieniło kiedy pewien gracz pokazał na co ją stać

Oj, przepraszam, użyłem złego słowa. Po prostu się pomyliłem, chodziło mi o to, że jest taka zwykła. Mój błąd.

To jest tylko moja opinia, a jak mówiłem poradnik super :)

Opublikowano

każdy ma prawo do swojego zdania, ale wg mnie to jeden z ciekawszych rangedów (trzeba ogarnąć aż 4 przyciski ;o)

taka ashe jest nudna ;x tylko ult sprawia frajde jak trafisz :D

35205.jpg

33071.png

Opublikowano

mam taki pomysł, że mogę wstawiać filmiki nagrane w LoL replayu tu do tematu co byście mogli sobie obejrzeć rozgrywke, tylko nie wiem czy komuś by się chciało oglądać X minut gry ..

35205.jpg

33071.png

Opublikowano

http://www.megaupload.com/?d=MBYNQS24

tu macie grę Tristaną (troche dziwna, ale widać jak gra wygląda mniej więcej)

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=70e765719b0cc777c988de38f6a99b551ae03b5fa1eb49739c03c187b4855e12-1310255002

@btw to nie był double post tylko swego rodzaju refresh ;x

35205.jpg

33071.png

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dupa nie W na początek!! masz ok. 700 ranged a ty jeszcze chcesz go jeszcze z bliska lać... Skocz na takiego talona i włóż mu tą bazuke w dupę, to zobaczysz jak szybko wściekły talon zjeżdża Yordlowi życie @_@

PS; Jak się wracasz mając 2k golda, też kupujesz dorany?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dupa nie W na początek!! masz ok. 700 ranged a ty jeszcze chcesz go jeszcze z bliska lać... Skocz na takiego talona i włóż mu tą bazuke w dupę, to zobaczysz jak szybko wściekły talon zjeżdża Yordlowi życie @_@

PS; Jak się wracasz mając 2k golda, też kupujesz dorany?

POMYŚL KURWA.

TE 700 range ma na krwa 18 lvlu ,nie na 1-9.

W robi o wiele większy dmg niż Q czy E.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

jak wy morzecie grac Tristana ad, skoro ma najlepsze przeliczniki ap w grze(chyba)? Tristana ap jest duzo lepsza, ogromny dmg ze wszyszystkich skilli, ale dosc trudna farma

@edit ale blad wywalilem na poczatku, morzecie( mialo byc mozecie)

• 11 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...