Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiele osób ma jeszcze problem z połączeniem przez FTP, więc wyjaśnię wam to.

Najpierw musimy mieć zainstalowanego dowolnego klienta FTP. Oto kilka z nich:

*Filezella

*Total Commander

*CyberDuck

*FlashFXP

W tym poradniku jednak opisze jak to zrobić za pomącą Total CMD, gdyż jestem w supporcie tego programu.

Sposób pierwszy:

* Klikamy na przycisk URL (lub menu Sieć->FTP Nowe połączenie).

ftp5.gif

Konfiguracja FTP

* Wpisujemy nazwę hosta (np. ftp.host.pl)

* Jeśli połączenie ma być anonimowe znaczamy opcję "połącznie anonymous" i ewentualnie "użyj firewall".

* Po wpisaniu klikamy na "ok" a system zapyta o login i hasło (jesli połącznie nie było typu anonymous)

Konfiguracja FTP

* Po zatwierdzeniu w aktywnym panelu powinno otworzyć się połączenie z serwerem ftp.

Sposób drugi:

* Klikamy na przycisk FTP (lub menu Sieć->FTP Połączenie).

ftp1.gif

Konfiguracja FTP

* Po otwarciu okna widoczna jest lista z zapisanymi połączeniami.

* Klikamy na "Nowe połączenie" i otwiera sie okno.

ftp2.gif

Konfiguracja FTP

* Jako nazwę sesji wpisujemy dowolną nazwę (później będzie widoczna na liście zapisanych połączeń).

* Jako nazwę hosta (podobnie jnak poprzednio wpisujemy np. ftp.host.pl)

* Jeśli połączenie ma być typu anonymous klikamy na przycisk "logowanie anonymous" i podajemy dowolny adres e-mail jako hasło.

* Jeśli połaczenie nie ma być anonimowe wpisujemy użytkownik i hasło (jesli nie podamy go tutaj program będzie każdorazowo pytał się o te dane przy połączeniu)

* Możemy dodatkowo ustawić "zdalny katalog" czyli katalog jaki będzie ustawiany samoczynnie zaraz po połązeniu oraz "lokalny katalog" czyli to samo co powyżej ale na lokalnym komputerze.

* Możemy dopisać "wyślij polecenie" co spowoduje wykonanie polecenia zaraz po połączeniu a takąe moąemy sami ustawic typ serwera (domyslnie jest on wykrywany automatycznie i takie ustawienie lepiej pozostawic)

* Możemy ustawić serwer proxy (podajśc ewentualny login i hasło) a także tryb pasywny (który często się przydaje jeśli występują problemy np. z pobraniem listy plików)

* Dodatkowo możemy ustawic opcje "wyślij komendę aby utrzymać połączenie" i podac interwał takiego polecenia ale z doświadzczenia wiem ze zazwyczaj opcja ta nie działa skutecznie ze względu na brak wspomagania tego typu poleceń ze strony serwera ftp.

ftp3.gif

Konfiguracja FTP

* Po powyższych krokach klikamy na "ok" i nasze nowe połączenie powinno sie pojawić na liście pod nazwą jaką wpisaliśmy w polu "sesja".

Teraz wystarczy kliknąć na liście albo 2 razy na nazwe sesji albo wybrać ją i nacisnąć "połącz" i uzyskamy efekt taki jak w sposobie poprzednim.

Proszę nie pisać, że skopiowany, bo jak wspomniałem jestem w supporcie Total CMD i to ja pisałem tamten poradnik. Pozdrawiam.

Opublikowano

No nie gadaj że jesteś twórcą Total Commandera ?!

skopiować każdy potrafi xD

a Ty tylko dodałeś

To jest ukryta treść, proszę

hahahahahaha xD:D

Dobry jesteś zioms ;/

a ile masz lat ?

veteran-icon-bf2.pngveteran-icon-bfbc2.pngveteran-icon-bf3.pngveteran-icon-bfheroes.pngveteran-icon-bfp4f.png

Gawrosz-PL.png