Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra na gitarze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, strasznie chcialbym nauczyc sie grac na gitarze.

Lecz nie zabardzo mi sie usmiecha wydawac 70zl za 1 godzine lekcji.

Wiec mam zamiar sam sie nauczyc, ale mam 2 glowne problemy.

1. Jestem leworeczny

2. Boje sie ze nie dam rady bo nic jak narazie nie ograniam i nie znam zadnych nut ;/

Teraz pytanie dla was czy dam rade sam nauczyc sie grac z poradnika ktory mam na plycie, internetowych kursow itp. ?

Dodaje ejszce raz ze nie mam zielonego pojecia o nutach, chwytach i tym wszystkim.

Wiec jak brac sie za nauke, czy raczej dac sobie spokoj !?

ravensygna.png
Opublikowano
1. Jestem leworeczny

2. Boje sie ze nie dam rady bo nic jak narazie nie ograniam i nie znam zadnych nut ;/

Teraz pytanie dla was czy dam rade sam nauczyc sie grac z poradnika ktory mam na plycie, internetowych kursow itp. ?

Dodaje ejszce raz ze nie mam zielonego pojecia o nutach, chwytach i tym wszystkim.

Wiec jak brac sie za nauke, czy raczej dac sobie spokoj !?

1. I? Są gitary dla leworęcznych, ale możesz też przełożyć struny i odwrócić gitarę.

2. To w niczym nie przeszkadza, czy uczysz się po przez kursy, internet, czy chodzisz na lekcje. Liczy się zaangażowanie i chęć uczenia się. Ja jestem samoukiem i jakoś gram, od tego nie tylko na gitarze ;>

Opublikowano

@Up popieram ;)

Samouki koncza najlepiej w dluzszym etapie ;P

Jak bedziesz chcial to sie nauczysz grac w pierwszy dzien kilka piosenek :P

Uczysz sie akordow C , A , G , d , e i mozesz zagrac 90 % ballad na akustyku a po miesiacy juz grasz coraz plynniej ;)

Tylko gra bez nauczyciela konczy sie tak jak w moim przypadku ze nie znam duzej czesci akordow i gram dla jaj :P Nie znam gitary od strony technicznej a bo po co znam uklady akordow i kazdy wylapie ze sluchu... Potem jeszcze dochodza skale pentagoniczne itp . Widzialem duzo ludzi ktorzy graja na gitarze tylko przez to ze ktos ich nauczyl biegania po prograch w 100% i i tak nie umia grac bo kazda muzyka idzie z serca i rytmu ktorego sie nie mozna nauczyc od kogos .

Zreszta szybciej sie nauczysz dobrze grac samemu niz od nauczyciela bo jak sie gra to co chce to i latwo wpada w ucho tylko szukaj dobrych lekcji na youtubie .

wakow9.png
Opublikowano (edytowane)

Eh mam grac z akordow ale jak narazie nie wiet nie wiem co to jest!?

Tzn rownie dobrze moge to znalezc w przeciagu 5 sekung w googlach ale z taka niewiedza sie zastanawiam czy zaczynac grac.

Btw. nie mamk zamiaru zostac jakims wielkim muzykiem, tylko chce pobrzdakac4fun ;)

@Edit: 2UP a duzo ciezej bedszie mi sie nauczyc grac poprostu prawa reka ?

Jednak tak czy tak to bedzie nowa umiejetnosc wiec chyba jak narazie bym gral tak samo prawa jak i lewa ?

Edytowane przez -l2aven
ravensygna.png
Opublikowano

@ No nie jak jestes prawdziwym lewo reka to nie mozesz grac prawa ... Chyba ze tylko masz lewa reke w glowie ustawiona ;P

"dobrze moge to znalezc w przeciagu 5 sekung w googlach "

To sobie odpowiedziales na kazde pytanie a teraz czytaj w googlach ;P Bo ja jak sie urodzilem to tez nie wiedzialem co to akord.

wakow9.png
Opublikowano

Tzn mialem juz badania i jestem 'cały leworeczny' ;)

Ale np. jak dalem rade sie nauczyc kopac pilke prawa noga to prawa reka nie dam rady sie nauczyc grac na gitarze ?

Czy to cale przestawianie strun jest jednak konieczne ?

ravensygna.png
Opublikowano

Nie , nienauczysz sie grac na gitarze bo jak bedziesz sie uczyc solowek to juz ci palce nie beda biegac ani nic . A nigdy nie wiesz jak ci gra pojdzie to po co motac w glowie ?

Nie przestawiaj zadnych strun bo bedziesz jak idiota szczegolnie na elektryku haha . Kup leworeczna gitare jaki problem ?

wakow9.png
Opublikowano
Tzn mialem juz badania i jestem 'cały leworeczny'

Ale np. jak dalem rade sie nauczyc kopac pilke prawa noga to prawa reka nie dam rady sie nauczyc grac na gitarze ?

Czy to cale przestawianie strun jest jednak konieczne ?

Możesz się nauczyć grać prawą ręką, wystarczy chcieć i mieć czas.

To, że jesteś leworęczny w niczym tu nie przeszkadza ;>

Opublikowano

Możesz się nauczyć grać prawą ręką, wystarczy chcieć i mieć czas.

To, że jesteś leworęczny w niczym tu nie przeszkadza ;>

wez gitare do gory nogami i sprobuj zagrac co kolwiek tam umisz lewa i wtedy przemysl czy ci to przeszkadza czy nie.

wakow9.png