Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ROUTER na SWITCH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie otóż mam taki problem. Sieć u mnie w domu wygląda mniej więcej tak:

07261d28a133.jpg

Od kiedy mój ROUTER2 (D-Link DIR-100) rozdziela internet pomiędzy konsolą a PC, nie mogę normalnie przeglądać stron. Albo to owa strona pozostaje pusta i ładuje się w nieskończoność, albo ładuje się lecz nie pełnie. Jest to dosyć uciążliwy problem gdyż występuje w większości przeglądanych stron. W internecie przeczytałem, że nie potrzebny jest mi drugi router - wystarczy go zastąpić switch'em, ponieważ dwa routery z włączonym DHCP będą się "gryźć" i komplikować sobie normalne funkcjonowanie. Doczytałem się również, że można w prosty sposób zrobić tak aby "zamienić" router w switcha wystarczy tylko wg. tego co wyczytałem:

• Zalogować się do panelu admina D-Link DIR-100
  • Wyłączyć DHCP
  • Przełożyć kabel z internetem z WAN do LAN

Robię dokładnie tak samo, a efekt jest taki, że nie mam wtedy wcale internetu. Co robię nie tak? Może muszę coś ustawić? Sam już nie wiem, siedzę nad tym już 3,5 h i nie mam siły już się z tym męczyć. Czy ktoś może mi pomóc?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Opublikowano

nie wiem po co ci router drugi czy switch skoro ten co masz ma 4 wyjścia na LAN , skoro ci na żadnym właściwie nie działa konsola to tylko twoja wina że ją niewłaściwie ustawiłeś

dawaj ten układ sieci bo nic nie zamieściłeś , a co do dwóch routerów jeden za drugim to żadnego wpływu nie ma na to że na obydwu działa dhcp i wcale się nie gryzą,

nie napisałeś też na czym nie widzisz stron na konsoli czy PC

nie każdy router przestawisz w tryb switcha

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png