Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[ Inne ] Allegro - Kilka pytań .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , to mój pierwszy post więc zaczynam w dziale " Pogaduszki " :)

Mam klika pytań co do kont Allegro Junior .

Nr 1 . Więc tak jak zakładam konto mam podać swoje prawdziwe dane osobowe , po czym przyjdzie mi list od Allegro tak ??

Nr 2 . Jeśli jest przedmiot tylko za zapłatą na konto bankowe , a ja nie mam konta bankowego bo mam 14 lat , to co wtedy ??

Nr 3 . Jeśli dajmy zamówię sobie np. buty , i gościowi przez komórkę lub przez gg / e-mail , muszę podać : Imię i nazwisko , miejscowość , kod pocztowy , numer domu ( nie mieszkam w bloku ) tak ??

Nr 4 . Jeśli zamówię daną rzecz i Listonosz przywiezie mi tą rzecz , muszę wpłacić kasę i podpis tak ?? ( wiadomo że kasę trzeba , tylko chodzi mi czy to tylko wystarczy )

Nr 5 . O co chodzi z tą opcją " Kup Teraz " .

To tyle , myślę że ten temat nadaję się do tego działu ( szukałem podobnych ale było o czymś innym ) , za każdą odpowiedź która wyjaśni mój problem , wynagrodzę + czy - ( nie wiem kto co zbiera bo chyba + są lepsze ) , a jak ktoś będzie głupoty pisał to będę raportował ( chyba że nie ma tutaj takiego bajeru )

Z góry dzięki :)

* Sorry jeśli zrobiłem błędy ale piszę na Operze .

Edytowane przez WodnyGłaz

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

Nr. 1 - Nie wiem, ja mam konto na rodziców zrobione.

Nr. 2 - Najlepszym wyjściem jest założyć sobie w banku (za pozwoleniem rodziców) konto dla nieletnich. Możesz też zapytać któregoś z rodziców czy mógłby zrobić przelew z własnego konta a Ty mu oddasz pieniądze. Ostatnia opcja to pogadać ze sprzedającym o zmianie sposobu płatności np. przez pocztę (idziesz na pocztę i przelewasz pieniądze bez użycia swojego konta bankowego).

Nr. 3 - Dawno nie kupowałem nic na Allegro więc nie pamiętam dobrze ale tam chyba się gdzieś wypełniało adres itp.Jeśli się mylę to tak jak napisałeś przez maila lub gg.

Nr. 4 - Jeśli wybrałeś odbiór osobisty to tak.

Nr. 5 - "Kup Teraz" - co tu do tłumaczenia jest... Klikasz w to i przedmiot jest Twój. Aukcja w tym momencie się kończy a Ty kontaktujesz się ze sprzedającym w celu uzgodnienia płatności, przesyłki itp.

qsHVsoT.png

Opublikowano

Dzięki kolego UP , czekam na odpowiedzi prócz punkt : Nr 2 , Nr 5 . ( mam do Ciebie pytanie co do punktu 2 , konto dla nieletnich odpada , więc idę na pocztę i robię przelew ( gościu musi podać swoje dane tak ?? ) a normalnie paczka przychodzi do mnie .

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

Tak. On podaje Ci swoje dane i numer konta bankowego.Po tym jak pieniądze dojdą na jego konto, on wysyła paczkę.

qsHVsoT.png

Opublikowano

Dałem Ci plusy , ale ktoś Cię i mnie zminusował ...jakiś napek .

Czekam na dalsze wypowiedzi

narutotagkopia.jpg

Opublikowano

1. Tak, przyjdzie list z kodem aktywacyjnym.

2. Możesz zrobić przelew na poczcie. Ja tak robiłem i jest OK ;>

3. Tak.

4. Jeżeli wybrałeś opcję Płatność przy odbiorze to tak.

5. Chodzi o to że daną rzecz możesz kupić od razu bez licytacji. Klikasz Kup Teraz, wpłacasz kasę i czekasz na przesyłkę ;)

2mg3y3k.jpg

Opublikowano

Nr 1 . Więc tak jak zakładam konto mam podać swoje prawdziwe dane osobowe , po czym przyjdzie mi list od Allegro tak ??

Podaj prawdziwe dane... Na nie będą Ci paczki przysylać - czasami się pytają na jaki adres :D

Nr 2 . Jeśli jest przedmiot tylko za zapłatą na konto bankowe , a ja nie mam konta bankowego bo mam 14 lat , to co wtedy ??

Bierzesz dane i idziesz na pocztę zaplacić

Nr 3 . Jeśli dajmy zamówię sobie np. buty , i gościowi przez komórkę lub przez gg / e-mail , muszę podać : Imię i nazwisko , miejscowość , kod pocztowy , numer domu ( nie mieszkam w bloku ) tak ??

Nie. Patrz pkt. 1

Nr 4 . Jeśli zamówię daną rzecz i Listonosz przywiezie mi tą rzecz , muszę wpłacić kasę i podpis tak ?? ( wiadomo że kasę trzeba , tylko chodzi mi czy to tylko wystarczy )

Nie... Kase za przesylke dajesz od razu na konto... Jak bierzesz list/paczke polecona to musisz podpisać, że odebraeś... Jak Cięnie ma w domu to dająCi awizo i idziesz na pocztę odebrać. Natomiast jak weźmiesz pobraniową to za calość (przesylka + kupiony przedmiot) placisz przy odbiorze.

Nr 5 . O co chodzi z tą opcją " Kup Teraz " .

Jak byś poszed do sklepu... Klikasz kup teraz -> placisz -> czekasz do 7dni roboczych (zależy od sprzedającego) -> odbierasz

Sorry za blędy... Team Viewer + laptop (brak np. l z kreseczką, zamul w pisaniu... -,-')

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Dzięki wam koledzy UP , rozdałem + i piąteczki .

Jeszcze mam 2 pytania .

1. Jeśli wpłacę kasę na konto przez pocztę , jak dojdzie mu kasa to gościu ma wysłać rzecz , ale przecież on tego nie musi bo zobaczy że konto junior więc może mnie wyjebać ... to co wtedy

2. Np. chcę sprzedać buty , wysyłam przez pocztę i gościu wybierze opcję płacenie przy odbiorze , to kiedy kasa będzie u mnie ?? ( może to jest zły sposób , możecie podać mi lepszy )

Dzięki , + polecą i 5

narutotagkopia.jpg

Opublikowano (edytowane)

dlaczego konto dla nieletnich odpada? w mBanku masz konto od 13roku życia i nic nie płacisz za prowadzenie konta i przelewy tylko 2zł miesiecznie za karte debetową

Edytowane przez dordo
Opublikowano (edytowane)

@WodnyGlaz

1. Nie ważne czy junior czy senior. Klient to klient. Skoro wysłałeś pieniądze to choćbyś miał i 5 lat, on musi wysłać zamówiony towar. Czasem zdarzają się naciągacze ale bardzo rzadko i szybko są doprowadzani do porządku :).

2. Z tym sprzedawaniem bez konta bankowego może być troszkę lipa bo skoro nie masz konta to pieniądze będą musiały przyjść pocztą lub kurierem (zależy czym wysłałeś) a to dosyć długo trwa.

Edytowane przez KozakMaslak

qsHVsoT.png

Opublikowano

Dzięki , a co do 1 , a jakby mi nie wysłał , nie miałbym z nim kontaktu ?? to co wtedy policja ...

A co do nr 2 , czyli bym musiał mieć konto bankowe tak ?? a jak mam 14 lat to co wtedy z kontem

narutotagkopia.jpg

Opublikowano

1. Allegro zrekompensuje Ci straty a dodatkowo pan sprzedający zapłaci niemałą grzywnę za oszustwa internetowe.

2. Tak jak kolega wcześniej pisał w Mbanku możesz za pozwoleniem rodziców założyć konto.Opłaty są bardzo niskie.

qsHVsoT.png

Opublikowano

1. Jeśli wpłacę kasę na konto przez pocztę , jak dojdzie mu kasa to gościu ma wysłać rzecz , ale przecież on tego nie musi bo zobaczy że konto junior więc może mnie wyjebać ... to co wtedy

2. Np. chcę sprzedać buty , wysyłam przez pocztę i gościu wybierze opcję płacenie przy odbiorze , to kiedy kasa będzie u mnie ?? ( może to jest zły sposób , możecie podać mi lepszy )

1.Idziesz na policje i kolesia szukają :)

2.Nie musisz udostępniać płatności przy odbiorze ;) Wpisujesz np. polecony tylko i git.

52287137559562145640.png

Opublikowano

Nr 1 . tak

Nr 2 .poczta

Nr 3 . w porfilu ustaw

Nr 4 .zalezy, od rodzaju paczki

Nr 5 . nie musisz licytowac