Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Stawianie servera plemion

Apokalipson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, napisze tuta jak postawić server plemion oraz go zabezpieczyć !

Pliki Serwerowe

Pliki spol przez Only Head Shot Triburile-Lan v0.5

Triburile-Lan-v0.4 Triburile-Lan-v0.4 ( nie spol )

Zaczynamy

Ok więc mamy pobrane pliczki i co teraz ?? Wypakowujemy je na pulpit i naciskamy ikonkę beztytuudcu.jpg odpala nam się i wpisujemy 1 ---> po załadowaniu naciskamy Enter

Oki :) więc jest wspaniale odpalamy następnie apache_start , mysql_start oraz dsl-lan (Nie wyłanczaj żadnych okien co ci wyskoczą powinny być 3 ! odpalone !)

(w np: v0.4 jest dslan-start gdy go naciśniemy automatycznie odpali nam apache itp, nie wyskoczą wtedy żadne okienka ! adsl.jpg

Zabezpieczamy phpmyadmin !

Logujemy się do phpmyadmin poprzez adres http://localhost/phpmyadmin'>http://localhost/phpmyadmin na stronie głównej wybieramy Privileges następnie root (edytujemy go) szukamy

Change password wpisujemy tam password i następnie mamy tam GO ! od razu pod tym, nie na samym dole !

Ok zmieniliśmy teraz wchodzimy do z serverm następnie do phpmyadmin szukamy config.inc.php otwieramy go edytatorem tekstu (nie notatnik !)

Schodzimy do linijki 68 i tu jest $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config'; i zmieniamy ten config na cookie. Zapisujemy i mamy zabezpieczone phpmyadmin

Istnieje inny sposób zmiana folderu z phpmyadmin na inna ! ale wole zabezpieczyć i mieć wgląd do niego !

Co dalej ?

Jeśli zmieniłeś tylko nazwę folderu z phpmyadmin to omiń to !

wpisujemy http://localhost/ i wywala nam błąd ... musimy pozmieniać łączenie !

Udajemy się do htdocs następnie include ---> otwieramy config.php (nie notatnik !)

i w 5 linijce edytujemy

$config['db_pw'] = 'tu wpisz hasło do phpmyadmin !'; wychodzimy zapisujemy ! następnie w htdocs szukamy register.php (otwieramy)

linijka 59 $connect = mysql_connect("localhost", "root", "tu wpisz hasło do phpmyadmin !") or die ("Nu ma pot conecta la MySQL !");

zapisujemy i wychodzimy :)

No to podstawę servera mamy zrobioną :D

Jak wpuścić go na neta !

Musimy mieć zew ip

wchodzimy na http://www.pokapoka.pl/ kopiujemy ip swoje następnie na http://www.pokapoka.pl/zewnetrzne_czy_wewnetrzne.php wklejamy i sprawdzamy ...

Jak mamy zew to możemy go udostępnić bez hamachi :D, pobieramy z no-ip.com clienta i ustawiamy mamy np empires.sytes.net

Gdzie spol !

htdocs ---> templates --> i tu spolszczamy

Gra nie działa na google chrome !

Nie działa przez skrypt, może w następnym tucie opisze jak zrobić żeby działała ...

Jest to mój perszy tut

Zabraniam kopiowania tuta bez mojej zgody ! Napisany w 100% prze zemnie

Proszę o przypięcie go !

43350240.png Jeśli zasługuje to daj mi + jeśli jednak zasłużyłem na - to daj go...
Opublikowano

Po co się męczyć w wchodzenie w roota, nadawanie hasła jak można to jednym zapytaniem zrobić?

I z tym hasłem wiąże się więcej rzeczy, nie tylko te w configu ani w reg'u.

Przykład - skrypt do zmiany hasła nie połączy się z bazą jak nie edytujesz go odpowiednio, tak samo wiele innych rzeczy.

Nie będzie niczego.

Opublikowano

oczywiście porty to na routerze więc może znaleźć na necie jak odblokować ;/ pod swój model...

43350240.png Jeśli zasługuje to daj mi + jeśli jednak zasłużyłem na - to daj go...
Opublikowano

oczywiście porty to na routerze więc może znaleźć na necie jak odblokować ;/ pod swój model...

To rownie dobrze mogles napisac.

1.Pobrac silnik.

2.Odpalic serwer.

RMCF

Opublikowano

wiesz to chyba logiczne, a tak po za tym to zabezpiecz server bo byle kto ci się włamie, mysql nie zabezpieczony, config.php nie zakodowany ...

Stary daleko nie zajdziesz

Specjalista
Opublikowano

Beka ;d

W apache jest jeszcze dużo luk w zabezpieczeniu :)...

Jak by ktoś chciał to Twoje haseło, ominie bokiem :)

w phpmyadmin, masz dodanych jeszcze kilku uzytkowników o których nie wiesz :P

Opublikowano

on się tak zna że wiesz ... żal takich mi jak on

ps: nikt na takie dziadowskie servery nie ma ochoty się włamywać ...

Jak się zaczynasz brać za robienie servera to zabezpiecz go a nie

Opublikowano

Mnie juz to powoli wkurwia bo exu taki cwany jestes a nie wlamiesz sie bo po pierwsze sie nie znasz a po drugie nie masz jaj. Spoko zrobmy tak czekam na to kto sie wlamie jak to zrobi i mi zepsuje serwer ma limit +/- co woli.

RMCF

Opublikowano

Stary atak dos i blokuje ci wszystko ... Zabezpiecz to,

chyba że nie zależy ci na graczach

Ps: po co komu + i - może niektórzy czekają na to aż będzie dużo graczy żebyś już nigdy nie stawiał takich serwów ? Pomyśl logicznie co to za wyczyn teraz ? 0 satysfakcji ...

dsasdj.png ---> Takie zabezpieczenia masz ? Teraz spoofing na tą stronkę i baza ci nie wytrzyma i co dalej masz zabezpieczone od innych ataków ? Stary takie życzy najbardziej szkodzą bazie ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...