Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jakoś mnie tak wzięło żeby napisać coś na wzór tuta :].

Chciałbym tutaj przedstawić kilka postaci ,którymi początkujący grają wręcz żałośnie.

1.Na początku chciałbym omówić postać Twisted Fate ,

którego na początkowych lvlach często widać.

Jest to postać wręcz nieziemska ,pod ad gówno robi ,a jego backdoor(rozwalanie wierzy gdy gdzieś twój team bije się z przeciwnym) jest również nieziemski.

Ludzie którzy robią go w Atack Dmg(Ad) to po prostu debile ,ponieważ Twisted Fate pod AD jest usless ,może i ma tam swoje stuny,slowy i pokazywanie mapki ,ale Twisted pod Ap(ability power) go po prostu zjadą.

Tutaj można znaleść kilka buildów pod TF-a Ad,AP i Hybryde.

Poleciłbym robić tylko ten 3 build ,ale ten jest lepszy.

Czemu ten ,a nie tamten?Gdyż na początku składa się Sheena który jest itemem który wprawia mnie w orgazm ,gdy użyjemy jakiejś umiejętności następna umiejętnośc zada 100% więcej dmg.

Czyli używamy Q ,potem W i dmg wręcz niesamowite.Dodatkowo skill W działa na wierzyczki ,zadając jakieś 1/4 hp owej wierzy.

PAMIĘTAĆ:TF POD AD JEST BEZUŻYTECZNY!

2.Veigar

czyli postać która wprawia o mdłości wszelakie postacie pod Ability Power ,ponieważ jego ulti "używa" jego AP i 80% Ap przeciwnika ,co na nafeedowanej LeBlanc daje DMG które zapewne zmusi ją do wrócenia się do bazy ,lub owa LeBlanc po prostu dednie.

Jednakowo ,gdy gra się Veigarem trzeba pamiętać żeby Last Hitować miniony za pomocą skilla Q.Ten Skill daje nam 1 Ap za każde zabicie miniona,za zabicie Bohatera daje nam 1/2/3/4/5 Ap.

Oczywiście musimy zabić tym skillem ,nie np. Ultimatem.

Jaka kontra na niego?Skuteczny harras na początku i to tyle.Nie można mu pozwolić dobrać się do minionów.

3.Karthus

jest to postać którą spokojnie ja mogę nazwać wkurwiającą.

Jego passyw daje mu "nieśmiertelność".Gdy zginie ,zostaje jakiś czas na mapie i może używać czarów.

Gdy taki Karthus zdobędzie 6 lvl ,to wiedz że jest już źle.Jego ultimate zadaje obrażenia na całej mapie ,i potrafią cię łatwo dobić.

Jednakowo kontra na niego jest bananie łatwa ,składamy banshees-veil.gif/zhonyas-hourglass.gif/hexdrinker.gif ,dodatkowo dużo postaci ma jakąś kontrę na nią ,np. Soraka potrafi się uleczyć ,Shen teleportować się ,Vladimir ma plamę ,a Anivia Jajko.

Jednakowoż jeśli grasz karthusem to ty nie masz za zadanie dobijać ulti(W TF-ach) ,tylko je inicjować.Lepiej zacząć gdy przeciwnicy mają mniej HP ,anizeli dobić 2/3 gdy twój team jest w dupie(w grobie).

4.Tryndamere ,czyli chodzące kryty.

Kontra na niego?Stuny i ThronMale.Gdy już mamy ThornMale warto zabezpieczyć się w HP.Ale to wyjście dla tanków.Jeżeli jesteś carry to na niego działa tylko stun ,chyba że wykurwicie mu takie dmg że nawet nie zdąży użyć ulti.Jeżeli nim gramy i widzimy że przeciwny team ma dużo armora kupujemy last-whisper.gif ,który zapewni wam przebicie pancerza ,dosyć duże przebicie pancerza.

Nie zrozumiałeś czegoś?

Zajrzyj tutaj

Jeżeli będzie trzeba to do "poradnika" ,będę dodawać nowe postacie.

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Więc tak : napisałeś strasznie mało i jest kilka błędów :

TF:

Twisted fate pod ad wcale nie jest zły

To jest ukryta treść, proszę

Sheen nie dodaje dmg dla kolejnej umiejętności ale dla następnego aa

W zadaje 1/4 dmg wieży chyba przy 500ap+ - marne szanse na osiągnięcie w grze

Veigar

Za zabicie wrogiego championa dostajemy 1/2/3/4/5 ap, możemy go zabić czymkolwiek.

Kontrą na veigara jest każdy ad carry z doskokiem (yi, trynda, xin)

Karthus

"Soraka potrafi się uleczyć". Rozumiem że kontrą na jego ulti jest heal?

Shaco też może unikać ulti karthusa.

Większość tego "poradnika" to kontry na postacie. Jak grać nie napisałeś nigdzie więcej niż 1 zdanie oraz u tf-a podałeś build. Takie coś raczej nikomu się nie przyda.

Opublikowano

to i ja się troche wtrące, jak wyżej ad tf jest dobry bo z E dostaje as wiec robisz go ad/as i mieciesz, build który dałeś na tfa ssie (spele must be ignite + flash, w i e nie dajemy na przemian tylko r>q>w>e, lepiej zacząc z butami i 3 potami bo łatwiej trafić wybraną kartą ), next ult kartusa nie używa się jako inicjowanie tfa tylko kiedy nas zabiją bo będąc duchem nikt nam tego nie przerwie (trzeba pamiętać, że po śmierci "żyjemy" 7 sekund a ult castuje się chyba 4 więc jak zginiemy najpierw cast ult, potem spam spelami) i trynda na którego najlepszą kontrą jest ignite/executors calling bo obniżają spelle które leczą o 50% (wiec kiedy kończy mu sie ult rzucamy na niego ignite i zamiast uleczyć się za 400 uleczy sie za 200 więc łatwo go dobić)

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

Więc tak : napisałeś strasznie mało i jest kilka błędów :

TF:

Twisted fate pod ad wcale nie jest zły

To jest ukryta treść, proszę

Sheen nie dodaje dmg dla kolejnej umiejętności ale dla następnego aa

W zadaje 1/4 dmg wieży chyba przy 500ap+ - marne szanse na osiągnięcie w grze

Veigar

Za zabicie wrogiego championa dostajemy 1/2/3/4/5 ap, możemy go zabić czymkolwiek.

Kontrą na veigara jest każdy ad carry z doskokiem (yi, trynda, xin)

Karthus

"Soraka potrafi się uleczyć". Rozumiem że kontrą na jego ulti jest heal?

Shaco też może unikać ulti karthusa.

Większość tego "poradnika" to kontry na postacie. Jak grać nie napisałeś nigdzie więcej niż 1 zdanie oraz u tf-a podałeś build. Takie coś raczej nikomu się nie przyda.

Wiesz że jest coś takiego jak Lich Bane?

Grałem już kilkanaście razy TF-em pod AP i takie coś na wierzy robiłem ,niebieską kartą która najwięcej nawala.

Co do Veigara ,już poprawiam po prostu przypomniał mi się opis skilla i pamiętam te 3.

Co do Soraki ,ma ona ulti nieprawdaż?A kontra nie oznacza zablokowanie lecz zrobienie tego nieużytecznym.

Nie napisałem nigdzie ,że przedstawie jak grać ,tylko jak kontrować.

Kontra jest bardzo ważna ,bo jak nafeedowany Mord cię jedzie(a ma warmongi itd)to oczywiste że Madreda kupujesz.

Napisałem ten "tut" ,bo ostatnio jak nabijałem referale ,takie postacie widziałem ,a ludzie na czacie ostro się wkurwiali bo nie wiedzieli jak skontrować.

Chociaż sam nie wiem skąd Karthusów tak dużo było na 5 lvl-ach ,ale mnie to nie obchodzi.

Dodatkowo ,TF pod AD jest zły ,gówno w late robi ,a to że nabiłeś pente o niczym nie świadczy.

@Up

Skill E ma przelicznik na AP ,i chyba działał na wierzyczki.

A nawet jeżeli nie to tf pod AP robi więcej niż ten pod AD.

W tym buildzie który podałem jest dobrze ,gościu na dole napisałał co i jak.

Ignite na tf-a nie jest "must be" ,"must be" jest gdy nie ma ignita w teamie.

Co do Karthusa ,jeżeli grasz na fragi to odpalasz na końcu.

Najlepiej to na początek lub w środku.

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano
Dodatkowo ' date='TF pod AD jest zły ,gówno w late robi ,a to że nabiłeś pente o niczym nie świadczy.[/quote']

No... Myślałem, że się przewidziałem, ale jednak nie.. Ty na prawdę to napisałeś... Wydaje mi się, że jak ktoś robi Pentę, to nie jest 'zły i gówno', ale okej.

Rock is my life.

Opublikowano

No... Myślałem, że się przewidziałem, ale jednak nie.. Ty na prawdę to napisałeś... Wydaje mi się, że jak ktoś robi Pentę, to nie jest 'zły i gówno', ale okej.

To że ktoś nabił pente na noobach ,nie znaczy że postać jest mega przechujem (czy jego build).

Ad tf nie jest porównywalny do AP tf-a!!!

Opublikowano

No tak, teraz można sobie gdybać... A to nabił na noobach, a to team miał świetny i sfarcił, a to sam był nieziemskim koxem i wszystkich pojechał na strzała (no, ironizuję już :>). Prawdą jednak jest, że wyżej wspomniane 'gówno', nie nabija od tak po prostu Penta Killa... Wątpie, być doświadczył 'gównianości' TF'a AD osobiście, pewnie kilka razy zobaczyłeś, że komuś nie idzie i się sugerujesz.

Rock is my life.

Opublikowano

Wiesz że jest coś takiego jak Lich Bane?Grałem już kilkanaście razy TF-em pod AP i takie coś na wierzy robiłem ,niebieską kartą która najwięcej nawala.Co do Veigara ,już poprawiam po prostu przypomniał mi się opis skilla i pamiętam te 3.Co do Soraki ,ma ona ulti nieprawdaż?A kontra nie oznacza zablokowanie lecz zrobienie tego nieużytecznym.Nie napisałem nigdzie ,że przedstawie jak grać ,tylko jak kontrować.Kontra jest bardzo ważna ,bo jak nafeedowany Mord cię jedzie(a ma warmongi itd)to oczywiste że Madreda kupujesz.Napisałem ten "tut" ,bo ostatnio jak nabijałem referale ,takie postacie widziałem ,a ludzie na czacie ostro się wkurwiali bo nie wiedzieli jak skontrować.Chociaż sam nie wiem skąd Karthusów tak dużo było na 5 lvl-ach ,ale mnie to nie obchodzi.Dodatkowo ,TF pod AD jest zły ,gówno w late robi ,a to że nabiłeś pente o niczym nie świadczy.@UpSkill E ma przelicznik na AP ,i chyba działał na wierzyczki.A nawet jeżeli nie to tf pod AP robi więcej niż ten pod AD.W tym buildzie który podałem jest dobrze ,gościu na dole napisałał co i jak.Ignite na tf-a nie jest "must be" ,"must be" jest gdy nie ma ignita w teamie.Co do Karthusa ,jeżeli grasz na fragi to odpalasz na końcu.Najlepiej to na początek lub w środku.

o to mi nie chodzi o to, że e ma przelicznik ap ale o to że daje as (zauważ że każdy jego skill jest na ap) i nie masz co mówić że ap pojedzie ad bo tak nie będzie, walnie mu nuka i stanie useless aż odzyska cd, nie mówie że ap jest do dupy bo nie jest przy czym ad nie jest gównem bo jest całkiem fajny

i jeżeli piszesz, żeby walić ult kartusem jako inicjacja / w środku to nie pisz już takich poradników bo wprowadzasz ludzi w błąd

35205.jpg

Drixu to sra w gacie, pisalem mu na pw jak chce solo niech zapoda swoja wioche i spenial...

33071.png

Opublikowano

o to mi nie chodzi o to, że e ma przelicznik ap ale o to że daje as (zauważ że każdy jego skill jest na ap) i nie masz co mówić że ap pojedzie ad bo tak nie będzie, walnie mu nuka i stanie useless aż odzyska cd, nie mówie że ap jest do dupy bo nie jest przy czym ad nie jest gównem bo jest całkiem fajny

i jeżeli piszesz, żeby walić ult kartusem jako inicjacja / w środku to nie pisz już takich poradników bo wprowadzasz ludzi w błąd

Wystarczy że nasz tf wytrzyma swoje 4 ataki ,potem jebnie z normalnego jakies 500.

Dodatkowo ,nie wprowadzam ludzi w błąd.

Napisałem że na początku(bo tak najlepiej) ,ale równie dobrze można w środku.

Opublikowano

NIE MOŻNA ODPALAĆ ULT KARTUSEM NA POCZĄTKU/W ŚRODKU .... zrozum że byle silence/stun/knock przerwie casta temu robisz to po śmierci bo ult się castuje DŁUGO i w tym czasie mogą Ci przerwać/zabić bo nie przerwiesz casta

temu castujesz go jak Cie zabiją bo nic Ci nie przerwie ... pardon za capsa, ale to taka piepszona głupota, że aż się patrzeć nie chce

35205.jpg

33071.png

Opublikowano

NIE MOŻNA ODPALAĆ ULT KARTUSEM NA POCZĄTKU/W ŚRODKU .... zrozum że byle silence/stun/knock przerwie casta temu robisz to po śmierci bo ult się castuje DŁUGO i w tym czasie mogą Ci przerwać/zabić bo nie przerwiesz casta

temu castujesz go jak Cie zabiją bo nic Ci nie przerwie ... pardon za capsa, ale to taka piepszona głupota, że aż się patrzeć nie chce

Dlatego napisałem żeby tym zainicjować ,deklu.

Na chuj odpalać ulta pod koniec?

Żeby tylko kurwa tank żył?

Pierw się focusuje carry i Karthusa ,a po walce kto ma niby zostać?

Support i tank?Inicjuje się jego ultem ,żeby przynajmniej większość przeżyła.

A i właśnie ,w połowie tf-a karthus powinien być już martwy.

Opublikowano

dokładnie .. kartus to postać która podczas tfu rzuca ściane, spami q i ma włączone aoe

przez to aoe padasz prawie zawsze i wtedy odpalasz ult, żeby podobijać (bo zdziwko jestes ap CARRY i musisz zabijać dużo ludzi, a nie zbierać asysty), a dzięki gejowskiemu pasywowi nikt Ci nie przerwie ulti, nabijesz ze 2 kille przy czym masz jeszcze czas na spamowanie q bo nic Ci nie zabiera many

35205.jpg

33071.png