Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Podkręcanie karty graficznej

Heniut

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

W tym poradniku pokażę wam jak podkręcić kartę graficzną. U mnie wzrost wydajności był o ok. 150% !
Jeśli gra którą lubisz, ma mało FPS spróbuj tego! Na pewno coś to da!
Jak najprościej pokazane na filmiku.

http://www.youtube.com/watch?v=vkouhjeScNs

Sposób działa na WSZYSTKICH kartach!
Karta i tak wytrzyma tyle samo lat/dni/godzin ile bez podkręcenia (no może mniej o 1/10)!
Potrzeba też ciut dobrego zasilacza, chociaż u mnie nie było takiej potrzeby, ale taki piszą "znawcy" tongue.gif

Zbieram +

Proszę o zdjęcie 10%

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Chamskie ale przydatne.

Na poczotaku ten koles mowil cos za cicho , ze ledwo go slyszalem.

Ale zobacze jak to idze z tym podkreceniem :D

btw.Jak to pobrac ??

Opublikowano

@2zUP !THX WIELKIE

@TOP sciagam powiem czy dziala.

A i daj link tego co dal IceMan , daj to do downlaodu.

Zamiast szukac w google

Mam to.

Thx moze sie przyda :D

Opublikowano

Klikacie w download, czekacie 5s klikacie skip ad i wam sie pobiera

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Nie.

Opublikowano

Czy to nie wpłynie na czas przydatności kadry graficznej ?

napewno

Opublikowano
[Tut] Podkręcanie karty graficznej Wzrost wydajności nawet do 500% (zależy od karty i sterowników)

Zwiększ core clock 5 razy, to odrazu ci jebnie.

//Poradnik słaby. Chłodzenie jest mniej ważne niż dobry zasilacz, a na tym forum większość ludzi ma gotowce z hipermarketów lub allegro. Sposób nie działa na zintegrowanych kartach, oraz innych niż od MSI.

Innym razem.

Opublikowano

@up

Mylisz się. Ja mam kompa "sklepowego" (czyli zasilacz do dupy), kartę inną niż MSI i zintegrowaną i mi chodzi szybciej. FPS zwiększyły się nawet po 3 razy. Mam tak już od 5miechów i nigdy nie mam blue-screenów, crashów i temp. zawsze ok. 40C

Gosciu dal linka ze stronki ktora mu placi za kazde pobranie.

Chcę zarobić te 0,001$ za kliknięcie :rolleyes:

@down

Przeczytaj co dodałem do tego posta

Opublikowano
Mylisz się. Ja mam inną niż MSI i zintegrowaną i mi chodzi szybciej. FPS zwiększyły się nawet po 3 razy.

Co ty kurwa kit próbujesz mi wciskać?

Karta wytrzyma o wiele mniej, pisałem już o zasilaczu. Jak ktoś ma chujowy, to tylko cały komputer po tygodniu jebnie.

U mnie wzrost wydajności był o ok. 150% !

Z 600 mhz przypierdoliłeś na 1500 odrazu? Szacun, ziom.

Jak sklepowy, to zaczekaj do największych upałów :)

Do wszystkich debili, którzy się na to nabiorą:

Jeżeli nie wiesz jakie masz podzespoły w komputerze, albo twój komputer jest słaby, albo jest gotowcem z allegro lub hipermarketu, to tego nie rób.

Twój komputer zapewne jest niepodatny na OC, i jebnie, ale nie odrazu, tylko jak zaczną się te największe upały (23 czerwca- 15 lipca). Przegrzeje się.

W najlepszym wypadku, spali się tylko zasilacz i karta graficzna. Niestety słabe zabezpieczenia zasilacza sprawią, że zwarcie pójdzie na cały komputer, i chujnia. Nie pograsz sobie już w wakacje.

Innym razem.

Opublikowano

Chcę zarobić te 0,000001$ za kliknięcie :rolleyes:

Chyba 0.001 :x

ale z kilku linków możesz szybko kase zbierać...

@Top

Też dużo zależy od zasilacza, bo jak jest słaby to może wam paść :x

@ad.

lol pisałem to 10 min temu zapomniałem wysłać xD

Oddajcie minusy! :(

Specjalista
Opublikowano

Spaliła mi sie przed chwilą karta graficzna przez to ... Przez Ciebie musze teraz pisać z kalkulatora.Sprawdzałem wydajność na tej stronce http://nyan.cat/.

Nie no żartuję ,troszę przyśpieszyło mi prace komputera.

1365526782-U231645.png

Opublikowano

Dodałem nowy Download i Skan.

No i oczywiście to też troszkę więcej ściągnie prądu (i zasilacza) ale nie ma zbytniej różnicy. Ja mam 320W kij wie jaka firma (pewnie no-name) i nic złego się nie dzieje. Grafcia też słaba, a po podkręceniu chodzi, aż miło :) (ocena = przed 2/10, po 7/10)

lol pisałem to 10 min temu zapomniałem wysłać

xD

@down

Ja tak mam (40C) i tyle. Mam dość duży wiatrak może przez to tak mam. Proc też energooszczędny. Sprawdzałem w BIOSIE i różnymi progsami.

Opublikowano

LOLZ ale macie dylematy.

poprostu kazdy robi to na wlasna odpowiedzialnosc.

Mi sie nie ciela gra , juz nic po 15 minutach tera moge grac wiecej i PO PROBLEMIE.

Uzywal ale nie zapierdlaalam na harta wszysstkiego na maxa , ja tam o 50-100 BIORE A NIE MAX*.

Opublikowano

Ja jak zwiększam shader, core i memory clock o 50 to podczas gry w black ops w pewnym momencie gra zacina się i niektóre tekstury są czarne. Wiem, że to nie dla mnie ;]

11hbhnt.png

Opublikowano

@up

Tak jak mówiłem. Testuj. Zwiększaj stopniowo co 5-10. U jednego może chodzić nawet o 200 więcej, a u drugiego o 5 więcej to już crash

Opublikowano

Zamiast roztrząsać kwestie zasilaczy zacząłbym od podstaw- skąd wziął ci się do cholery ten wzrost wydajności o 500%? Podkręcenie karty graficznej daje wzrost wydajności w granicach 1% - 40%. Nie mam pojęcia skąd liczby rzędu 500% i 150%- chętnie dowiem się jakim cudem uzyskałeś takie wyniki.

Poza tym- nie wspomniałeś nic o mechanicznych przygotowaniach do podkręcania. Wzmianka o "lepszym chłodzeniu", czy "ciut dobrego zasilacza" (wydaje mi się, że potrzebny jest cały, "ciut" nie wystarczy) nie daje właściwie nic. Ponadto- "wydajność z czegoś takiego na takie coś i z takiego czegoś... chyba... na tyle też duża dała". Nie mówisz nic o funkcjach programu, o podstawach, jak rodzaje podkręcania (kręcenie pamięci i rdzenia), ani słowa o znaczeniu ich obu. Do tego poradnik oparty o OC zintegrowanej karty, którego efekt jest bardzo znikomy, a często żaden. Nie mówię, że nie można się w to pobawić, ale mogłeś chociaż wspomnieć o tym, że w przypadku zintegrowanej grafiki nie trzeba podkręcać pamięci, bo karta korzysta z pamięci systemowej i wszelkie zabawy z tą opcją nic nie dają. Podsumowując- zamiast tego tematu starczyłoby: "pobierzcie to i przesuńcie tamte suwaki do oporu prawo, mi to dużo dało". W sumie na jedno wychodzi.

Opublikowano

Ref

Opublikowano

Zaraz bana dostaniesz za te linki misiu :)

To na pewno nie zwiększy wydajności 5 razy, trzeba być debilem, żeby w to uwierzyć.

RAsfepN.png
Opublikowano

O kurwa podkręciłem wszystko na max'a, temperatura tak wzrosła i myślałem, że karta zaraz wykurwi w powietrze... ;)

24dphrc.pngPierwszy obrazek w GIMP'ie 08.3.11 :)

Aniele śmierci proszę powiedz mi, czemu w stosunku do nas

jesteś obojętny, najlepsze są dla Ciebie młode ofiary, które nigdy

nic Ci nie zrobił a traktujesz je jak psy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...