Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zagadka matematyczna nie do rozwiązania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwaga,ostatnio w necie zauważyłem zagadkę i poległem...Po prostu na łęb...Matematyczna i za cholerę nie mogę zakapićo co chodzi ;D

"Trzech gości z hotelu zamówiło dużą pizzę,dali 30 dolarów,każdy po 10.Boy poszedł z tym do piekarza i piekarz mówi że pizza nie kosztuje 30 dolarów tylko 25,żeby oddał resztę.A ponieważ boy myśli co mu tam,łatwiej podzieli 3 dolary pomiędzy 3 ludzi niż 5 dolarów na trzech ludzi więc bierze sb 2 dolary jako "napiwek" i daje trzeom gościom po dolarze.Wszystko się zgadza?A jednak nie.

10x3=30 ok,skoro każdy gośc dał po 10 dolarówce i dostał spowrotem po 1 dolarze zwrotu czyli każdy z nich dał 9 dolarów czyli 3x9 = 27 ale 27 + 2 dolary napiwku ktore ukradl boy to 29,gdzie do cholery jest 1 DOLAR!?"

No właśnie gdzie ;p?

Opublikowano

dopiero co było na forum

wydali

25 dolarów na pizze ,

2 napiwku

3x po dolarze zwrotu

razem 30 dolarów .z czego 27 wydali faktycznie ( 25 pizza i 2 napiwku ) czyli zostały 3 do podziału dla nich

napiwek liczy się do pieniędzy WYDANYCH

a ty naucz się liczyć po kolei a nie od tyłu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano (edytowane)

Uwaga,ostatnio w necie zauważyłem zagadkę i poległem...Po prostu na łęb...Matematyczna i za cholerę nie mogę zakapićo co chodzi ;D

"Trzech gości z hotelu zamówiło dużą pizzę,dali 30 dolarów,każdy po 10.Boy poszedł z tym do piekarza i piekarz mówi że pizza nie kosztuje 30 dolarów tylko 25,żeby oddał resztę.A ponieważ boy myśli co mu tam,łatwiej podzieli 3 dolary pomiędzy 3 ludzi niż 5 dolarów na trzech ludzi więc bierze sb 2 dolary jako "napiwek" i daje trzeom gościom po dolarze.Wszystko się zgadza?A jednak nie.

10x3=30 ok,skoro każdy gośc dał po 10 dolarówce i dostał spowrotem po 1 dolarze zwrotu czyli każdy z nich dał 9 dolarów czyli 3x9 = 27 ale 27 + 2 dolary napiwku ktore ukradl boy to 29,gdzie do cholery jest 1 DOLAR!?"

No właśnie gdzie ;p?

3x10 = 30 (koszt pizzy)

30 - 25 = 5 (reszta za pizze)

3 / 3 = 1 (po tyle każdy dostał - tych 3 gości ;d)

2 (wzięte przez Boy'a)

25 + 3 + 2 = 30

Wg. mnie wszystko się zgadza ^^

@up

Szybszy o 2min. ;d

Edytowane przez krycha1996

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png