Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników forum. Od nie dawna zainteresowałem się programowaniem plików wsadowych (*.bat). Stworzyłem m.in kalkulator, system tworzenia folderów, ale nie o tym mowa. Moim najnowszym pomysłem jest Password Generator czyli program generujący hasła.

Co prawda próbowałem już stworzyc prosty plik, który generował hasło ale były to tylko cyfry. Chciałbym aby owa plik generował hasło składające się z cyfr i liter. Czy ktoś może wie jak to zrobic?

Z góry dziękuje za odpowiedzi,

Monkey

Opublikowano

A czemu akurat w bat? xD Poszukam dzisiaj, chyba było coś takiego. Łatwiej by ci było w c++, delphi czy chociażby php ;]

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

Nie zajmuje się skryptami w batchu, ale pomyślałem o funkcji random i jej odpowiedniku w tym środowisku. Znalazłem taki przykład:

::==Rchar6.bat

@echo off

setLocal EnableDelayedExpansion

set str=ABCDE

set /a P=!random!%%5

echo !str:~%P%,1!

::====================

Jeśli się nie mylę, to działa to tak, że do zmiennej P zapisuje jakąś losową cyfrę z przedziału 1-5 (P=!random!%%5), a później ze stringa "ABCDE" wyświetla literę o indeksie takim jak P.

Możesz użyć jeszcze random do losowania, czy dany znak będzie cyfrą, czy literą.

Opublikowano

Kurde, uprzedziłeś mnie Prophagandi. O random wiedziałem tylko nie wiedziałem jak wstawiać litery miast cyfr, a o to właśnie koledze chodziło

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

Trochę poszukałem i poeksperymentowałem. Udało mi się zmontować coś takiego:

To jest ukryta treść, proszę

Generuje 5-literowe hasło ze stringa str. Można by dodać do niego więcej cyfr, żeby zrównoważyć z liczbą liter.

Do 5u zmiennych przypisuje jakiś losowy znak i za pomocą:

set "haslo=%znak1%%znak2%%znak3%%znak4%%znak5%"

łącze je w jeden string.

Wydaje mi się, że dałoby się to zrobić w pętli FOR, ale do tego musiałbym trochę dłużej nad tym siąść.

Opublikowano

Hmm... napiszę w skrócie jakbyś mógł to zrobić.

Początek pętli:

Losujesz za pomocą random od 1 do 2, jeśli jest 1 to znakiem który będzie losowany będzie liczba, jak będzie 2 to litera.

*Powiedzmy że wylosowało 1.

Teraz znowu losuje, lecz od 0 do 9.

Dodajesz wylosowaną liczbę do stringa.

Pętla leci od początku

*Powiedzmy że wylosowało 2.

Teraz losuje od 1 do x (pod x podstaw długość stringa z którego będziesz pobierał znaki)

Wybiera znak ze stringa (którego masz już przygotowanego wcześniej, string z literami typu ABCD...)

Dodajesz wylosowany znak do stringa

Tyle. ;)

Może i są inne funkcje, ale jeśli miałbyś to zrobić tylko za pomocą random, to ja bym tak zrobił.

Emerytura

Może kiedyś...

• Dodaj nową pozycję...