Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Textury Pack

dominikar89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,ponieważ nie którzy dają tematy dajcie takie i takiego textury pack to postanowiłem zrobić taką listę SS'y nie moje i nie piszcie,że można sobie w google wpisać albo coś bo mnie to denerwuje.

Dokus’ RPG

Ładnie wykonany tekstur do Minecraft utrzymany w stylu RPG, doskonale wykonanie niemal każdego klocka w stylu nawiązującym do gier RPG i fantasy.

post-334893-0-61646100-1306869606_thumb.jpg

download

Painterly Pack

Zestaw tekstur do Minecraft, który nadaje grze prawdziwy efekt i wygląd – w mojej skromnej ocenie, jest to jeden z najlepiej wykonanych texture pack do Minecraft. Prócz wersji podstawowej mamy kilka wersji alternatywnych!

post-334893-0-46242100-1306869703_thumb.jpg

download

JohnSmith Textures Pack

tekstur do Minecraft wprowadzający lekki klimat RPG. Wspaniale wyglądające pochodnie, drewno, czy kamienie pozwalają na wprowadzenie ciekawie wyglądającego klimatu fantasy lub średniowiecza.

post-334893-0-94957200-1306869803_thumb.jpg

download

Quandery Texture Pack

textur do Minecraft wersji 1.6.5 według mnie spoko.Polecam :).

Reprezentacja textura na YOU TUBE

download

Jak robić własne tekstury w Minecraft?

Nic nadzwyczaj trudnego, wystarczy wizja, program graficzny pokładu GIMPa (darmowy!) oraz nieco czasu. Żadnych specjalnych “nadprzyrodzonych” graficznych umiejętności nam nie potrzeba, by stworzyć własne tekstury do Minecraft. Do tego na przekąskę przyda się jeszcze 7zip, WinRAR lub coś w ten deseń. Naprawdę, nie musimy znać się na obróbce grafiki, czy na grafice 3D, wystarczy wręcz “ołówek z painta”, a tego chyba każdy używał :-)

Przykładowy texture pack (w tym wypadku katalog z JohnSmith) wygląda mniej więcej tak po wypakowaniu:

post-334893-0-14507700-1306870082_thumb.jpg

Możemy zarówno poszukać “czystych” tekstur Minecraft lub samemu “wyjąć” je z gry. Jak to uczynić? Nic trudnego.

Wpisujemy po kliknięciu w ikonkę Start:

%appdata%

Oraz odnajdujemy tam katalog o nazwie .minecraft (z kropką z przodu). W następnym katalogu /bin/ zajdziemy plik o takiej nazwie:

minecraft.jar

lbo po prostu minecraft, z dopiskiem Executable Jar File. Kopiujemy sobie go gdzieś do “syfu”, a następnie wypakowujemy. W środku znajdziemy tonę… no właśnie, syfu, jednak nas interesują tylko pliki graficzne. Możemy je sobie wyciąć, a następnie wkleić nadmieniając, by mieć mniej “bajzlu” przy pracy. Są to katalogi (pierwsze) oraz pliki (ostatnie):

armor – czyli to co postać nosi na sobie, jako element ubrania

art – czyli różnego rodzaju obrazy

environment – chmury, deszcz, śnieg

font – czcionka gry, w formacie pliku png

gui – panel, możemy sobie zrobić np. własny wygląd ekwipunku

item – to przedmioty, które możemy użyć w grze, przykładowo możemy stworzyć własny wózek

misc – pierdoły, przykładowo ziemia, czy woda

mob – nie tylko wygląd potworów czy zwierząt, ale również podstawowy wygląd gracza

terrain – słońce oraz księżyc

pack.png – ikonka naszego texture pack

particles.png – małe elementy, np. czubki pochodni, bąbelki pod wodą czy krople wody po wrzuceniu czegoś do niej

terrain.png – “czołowy” plik texture pack, czyli wygląd wszystkich klocków terenu

Warto zwrócić uwagę na dwie podstawowe rzeczy, które charakteryzują tekstury w Minecraft – pliki są maksymalnie pomniejszone, dlatego trzeba pracować praktycznie na maksymalnym przybliżeniu lub też zastosować ich większą rozdzielczość (Google w dłoń). Nie potrzebna nam jest wiedza z grafiki 3D, otwierając jeden z plików graficznych widzimy, że klocki są rysowane od góry i od boku – dzięki temu wiemy, że musimy klocek zrobić tak, by był ustalony wygląd z góry oraz z boku.

Inaczej jest z plikami odpowiadającymi za postacie, części ubioru etc. – tam plik przypomina rozłożoną kostkę do gry, każdy element odpowiada np. za ramię, twarz, nogi czy klatkę piersiową. Stosując np. grafiki 128×128 zamiast 16×16 możemy stworzyć takie cuda, jak powyższe texture packi – wystarczy poszukać informacji, jak stworzyć texture pack o wyższej rozdzielczości…

Gdy już skończymy swój texture pack, po prostu pakujemy go za pomocą WinRARa, 7zip albo czegokolwiek innego do formatu .ZIP i wrzucamy do katalogu z teksturami do Minecraft, który został ukazany na początku posta.

To naprawdę nic trudnego, a frajda dla fanów Minecraft i grafików, nie z tego świata :-)

Mam nadzieje,że w jakiś sposób wam pomogłem i jeszcze umieszczę potem pare textur pack...

h1Atq.gif

Pomogłem daj +ika

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jest już spis texture packów.

http://www.mpcforum.pl/topic/396442-spis-texturepackow-do-17x/ 

Pomagam w sprawach związanych z minecraftem.

Chętnie zostanę administratorem na jakimś serwerze VPS/Dedykowanym.

Pomogłem? Wejdź tutaj i kliknij w brzuszek pajacyka. Pomożesz wtedy biednym dzieciom.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...