Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

POCZĄTEK

Zaczęło się od podejścia z dystansem. Tak jak za czasów potteromanii, wszędzie widać było pozytywne recenzje, ale coś jednak powstrzymywało, przed sięgnięciem po produkt. Czy to strach przed zdziecinnieniem, "znolife'owaniem" czy odpychająca grafika? Nie wiadomo.Odpalam grę i co tu zrobić? Słyszałem o ludziach budujących podziemne labirynty, gdzie gubią potwory ganiające ich w ciemnościach. Inni budowali fortece, wzorowane na Minas Tirith (LoTR), bądź tworzyli arki na środku jeziora do których nikt się nie dostanie.

Zacznijmy powoli... kopiemy ziemiankę.

Po pierwszej nocy i spotkaniu wybuchowych creeperów wiem już, że trzeba zbudować kamienną wieżę i wykopać trochę węgla na pochodnie, bo w ciemności czai się zło.

Nagle podziałała magia. Kiedy się wzięło gryza to chciało się więcej i więcej i człowiek orientował się o 4 nad ranem, że jego wzrok przyzwyczajony do 8-bitowej grafiki widzi w ten sposób cały świat i dalsze wydobycie żelaza, diamentów i węgla musi poczekać do jutra.

Prześpię się ze 3 godzinki... .

BAWIMY SIĘ DALEJ

Kiedy już ogarnie się tę grę. Sprawdzi się co jest do czego i jak co stworzyć (nie dostajemy żadnych podpowiedzi w grze), zaczynamy szaleć.

Społeczeństwo graczy chętnie dzieli się wiedzą na temat mechaniki gry, więc początkujący gracze mają z dnia na dzień coraz łatwiejszy start. My jednak już wiemy co, gdzie i jak. W głowie kłębią się pierwsze pomysły o mega fortecach. Budowlach znikających we mgle na horyzoncie. Wieżach Babel siegających nieskończenie wysoko. Odpalamy tryb "peaceful" (wyłączający przeciwników) i bierzemy się do budowy.

Co z tego, że to zamczysko jest bezużyteczne, ogromne a wejscie na jedną z baszt jest 15 minutową wyprawą? Postawię sobię domek na sąsiednim wzgórzu, żeby oglądać codziennie rano wschód kwadratowego słońca na tle naszego monumentu.

SURVIVAL HORROR

O czym jest Minecraft? Przyjżyjmy się tytułowi. Ja go sobię tłumaczę "Kop i twórz", gdzie zamysłem twórców było raczej "Rzemiosło kopalniane". Jest tu jednak opcjonalny tryb który polega na przetrwaniu. Czemu opcjonalny? Możesz bawić się w rasową apokalipsę zombie, możesz sobie budować dowoli i średnio przejmować się potworami albo całkowicie je olać i wyłączyć. Czasami jednak kopiąc tunele natrafimy na podziemny kompleks jaskiń, gdzie z ciemności dochodzą jęki nieumarłych. Potrafi to wywołać ciarki na plecach.

MULTIPLAYER

Wydobywanio-budowanie z innymi graczami jest na prawdę przyjemnym doświadczeniem. Niewiele miałem okazji testowania tego trybu, bo jestem jednak graczem singlowym, ale zdażyło się kilka razy. W pamięci utkwiło mi kiedy wraz z dwójką znajomych bawiliśmy się zapalniczkami, podpalając się nawzajem.] Skończyło się na tym, że spłonął cały znany nam kontynent.

Wielkim plusem trybu multiplayer jest to, że budowle powstają kilkukrotnie szybciej, albo jak w moim przypadku można zafundować sobię podział pracy, gdzie jeden kopie w skale, drugi zajmuje się tworzeniem narzędzi a trzeci budową monumentów... i zmiana za pół godziny.

SCENA MODDINGOWA

Jeżeli jest coś czego Minecraft nie ma, to gracze zrobią to sobie sami.

Na własnej skórze przekonałem się jak rozbudowana jest scena moddingowa w społeczeństwie Minecraft. Potrafiłem godzinami grzebać po forach, wyszukując wszystko. Od teksturek tych banalnych i "HD", przez nowe zwierzaki, po całkiem nowe światy, do których można się dostać tworząc specjalne portale.

Temat modów do minecrafta to studnia bez dna z której można czerpać i czerpać i jest on raczej tematem na oddzielny tekst. Moja rada wygląda jednak tak: nie szalej z modami bo zapomnisz, że w tę gre da się też GRAĆ.

NEVERENDING STORY

Czy minecraft się nudzi? Oczywiście że tak! Jest to jednak uzasadnione czymś innym niż w pozostałych grach. Zazwyczaj powodem odrzucenia gry w kąt, jest poznanie jej od A do Z. Minecraft oferuje nam nowości przez pierwszy dzień zabawy. Potem grywalność jest zależna od naszej pomysłowości.

Zdarza się każdemu, tak jak i zdażyło się to mi, że odrzucamy grę na dłuższy okres czasu z powodu braku pomysłów. Zazwyczaj jednak historia minecrafta na tym się nie kończy. Oglądamy filmik na YouTube, gdzie ktoś wykorzystuje ciekawe rozwiązanie konstrukcyjne i dochodzimy do wniosku, że tylko tego nam brakowało w planach budowlanych naszej ostatniej fortecy. Odpalamy Minecrafta i budujemy z powrotem.

Gram w minecrafta od grudnia 2010 i do dzisiaj od czasu do czasu zajrzę, by dobudować kilka domków do mojego stylizowanego na średniowieczną japonię miasteczka. Było to kilka miesięcy spędzonych na "bezsensownym" tłuczeniu pixelowych klocków, których przeminięcia nie żałuję.

Lgniemy do Minecrafta, bo przyciąga nas możliwością odtworzenia w klockowym świecie naszych najśmielszych wyobrażeń o dzikich budowlach.

A grafika?

Grafika to nie wszystko.

fa5acb01b71190fd5da4d12eafa60909.gif
Opublikowano

Hah miałem tak samo

Po pierwszej nocy i spotkaniu wybuchowych creeperów wiem już, że trzeba zbudować kamienną wieżę i wykopać trochę węgla na pochodnie, bo w ciemności czai się zło.

Nagle podziałała magia. Kiedy się wzięło gryza to chciało się więcej i więcej i człowiek orientował się o 4 nad ranem, że jego wzrok przyzwyczajony do 8-bitowej grafiki widzi w ten sposób cały świat i dalsze wydobycie żelaza, diamentów i węgla musi poczekać do jutra.

Prześpię się ze 3 godzinki... .

BAWIMY SIĘ DALEJ

x

Opublikowano

Nie rozumiem, jesteś na forum od 2-3 dni, pospamowałeś trochę i już robisz z siebie gwiazdę? myślisz że furrore zrobisz swoją postacią?

Opublikowano

OMG

Nie mogę napisać swoi ej

historii tylko od razu muszę zrobić furorę

pomyśl trochę zanim coś napiszesz

fa5acb01b71190fd5da4d12eafa60909.gif
Opublikowano

Dajcie chłopakowi spokój, po prostu opisał nam jak zaczynał grę w mc i jak się przy tej grze bawił. ;)

Bardzo ładnie. Pozdrawiam!

jjwxlXl.jpg

Sygna by

Nathalie <3

Opublikowano

@Up wiem, oceniam to dobrze napracował się z pisaniem tym... ale powiedźmy szczerze nie jest gwiazdą, rozumiem żeby to był admin, moderator to co innego, ale nie normalny user który ma konto od 2 Dni.

Dodaj trochę pogrubień i kolorków jak możesz ; >.

Opublikowano

Ja nie chce się kłócić z

tobą

wiem że jestem nowy

ale chciałem się

podzielić z wami

moimi przygodami

a żeby zostać KidModeratorem

muszę się dużoooo napracować

i myślę

że spełnią się twoje marzenie żeby

zostać KidModem