Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[j.polski] Rozprawka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze to pieniądze dają szczęście :P

Masz tutaj rozprawkę:

Pieniądze są jedną z ważnych części ludzkiego życia. Zapewniają nam one stabilizację Finansową. Wokół nas można znaleźć wielu ludzi, dla których pieniądze będą najważniejszym celem w ich życiu. Jednak nie dają one szczęścia. Jeśli mamy rodzinę i przyjaciół, na których możemy polegać to wtedy możemy uważać, że jesteśmy zadowoleni, a nie wtedy, kiedy jesteśmy ustabilizowani finansowo. Pieniądze raz są, a na drugi dzień może ich nie być.Za pieniądze nie możemy kupić sobie zdrowia, urody czy przyjaciół, nie chronią nas one przed różnymi wypadkami, chorobami czy nawet i śmiercią. Osoby ubogie mogą być szczęśliwe.

Mam tu na myśli św. Franciszka z Asyżu oraz matkę Teresę z Kalkuty, ponieważ oni zaspokajali swoje potrzeby duchowe, a nie materialne. Czytając Biblię możemy znaleźć fragment mówiący o tym, że „to do ubogich będzie należało królestwo niebieskie”.

Ludzie bardzo często poświęcają wszystko dla zdobywania pieniędzy. Cierpi na tym szczególnie ich rodzina, dla której nie mają czasu. Uważam, że przedstawione przeze mnie argumenty udowadniają, że pieniądze nie dają szczęścia człowiekowi. Chociaż są one bardzo nam potrzebne do normalnego życia, nie można za nie kupić miłości, przyjaźni czy też swojego zdrowia. Myślę, że człowiek rozsądny powinien umieć w taki sposób wykorzystać pieniądze, aby nie krzywdzić innych oraz doceniać najważniejsze wartości w ludzkim życiu. :rolleyes:

bez youtuba w sygnie

Opublikowano

Ok to ode mnie, liczę na + i 5 na Profilu :)

Pieniądze szczęścia nie dają: ------> Temat wybieraj sam

Pieniądze to nie wszystko: ------> Temat wybieraj sam

Pieniądze gwarantują nam tylko dobra materialne, a bez nich można żyć.

Najważniejsze są kontakty międzyludzkie, miłość, rodzina i przyjaźń . Tego nie kupisz za żadne pieniądze.

Zaakceptowanie przez otoczenie jest o wiele większym skarbem i żeczy materialne.

Pieniądze mogą nam gwarantować dach nad głową, bezpieczeństwo .

Jednak jeśli ktoś ma nadmiar pieniędzy, niech zatrzymuje ich tylko dla siebie.

Ludzie powinni się dzielić z potrzebującymi.

Pieniądze nas nigdy nie uszczęśliwią.

Ludziom często się wydaje, że jeśli dostaną nowy komputer, telewizor to są szczęśliwi .

To tylko pozory, prawdziwym szczęściem jest się w kimś zakochać i wiedzieć, że można na kogoś w 100% liczyć .

Mam nadzieje , że moje wypociny się przydadzą ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...