Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] NPC w Terraria

qps666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Guide - Pojawia się na samym początku gry. Udziela nam wskazówek dotyczących gry. Nie wymaga domku, ale jeżeli taki powstanie, to się do niego wprowadzi. Denerwuje dużą część graczy, często blokuje dostęp do skrzyni, skarbonek itd. Moby go mogą zaatakować.

Wymagania:

Brak

Guide1.png

Merchant - Czyli handlarz. Może zostać zaatakowany przez moby. Po kliknięciu na niego prawym, mamy możliwość handlu, czyli sprzedaży i kupna towarów za monety. Sprzedaje między innymi hełm z latarką, świnkę skarbonkę, kowadło, mikstury. Aby się wprowadził trzeba mu zbudować domek, i dodatkowo musimy mieć ponad 50 srebrnych monet.

Wymagania:

Domek

+50 srebrnych monet w ekwipunku.

Merchant1.png

Arms Dealer - Sprzedawca broni. Może zostać zaatakowany przez moby. To samo co merchant z tą różnicą, że sprzedaje inne towary i ma inne wymagania. Sprzedaje broń palną oraz amunicję do niej.

Aby się wprowadził trzeba mu zbudować domek, i dodatkowo musimy mieć muszkiet (zdobyty ze skrzyni lub kupiony).

Wymagania:

Domek

Muszkiet (Musket) w ekwipunku.

Armsdealer.png

Dryad - Driada. To wszystko co wyżej, ale tutaj musimy zabić bosa aby przyszła. Sprzedaje m.in. nasionka i słoneczniki.

Wymagania:

Domek

Zabity dowolny boss, co najmniej jeden

Dryad.png

Nurse - Pielęgniarka. Może zostać zaatakowana przez moby. Tutaj dla odmiany nie handlujemy. Za niewielką opłatą ustawi nasz stan zdrowia na pełny. Aby przyszła, musimy mieć pełne HP.

Wymagania:

Domek

Musisz co najmniej raz użyć Crystal Hearth.

Nurse.png

Demolitionis - Pirotechnik. Może zostać zaatakowany przez moby. Kolejny handlarz, sprzedaje granaty, TNT oraz bomby. Aby przyszedł, musimy mieć TNT (znalezione np. w skrzyni).

Wymagania:

Domek

Musisz znaleźć bombę lub TNT.

Demolitionist.png

Old Man - Staruszek. Nie może zostać zaatakowany przez moby. Pilnuje wejścia do dungeona. W dzień mówi, abyśmy przyszli w nocy, a kiedy w tedy do niego zagadamy, zamienia się w Skeletrona - bossa. Po zabiciu go, możemy wejść. Nie można inaczej. Jak się przedrzemy do dungeona bez uklepania go, zostaniemy zamordowani przez duże ilości naraz czaszek.

Wymagania:

Brak

Oldman.png

Clothier - Handlarz ubrań. Może zostać zaatakowany przez moby. Sprzedawca barwnika, kapelusza letniego, oraz spodenek i podkoszulki hydraulika. Tak na prawdę, to to jest odczarowany Staruszek.

Wymagania:

Domek

Zabity Skeletron

post-45419-0-66065800-1309378946_thumb.png

Domek - budynek wymagany przy wszystkich NPC, poza Old Man'em oraz Guide'em. Musi mieć:

- 5 kratek wysokości

- 7 kratek szerokośći

- Drzwi

- Źródło światła

- Stół

- Krzesło

- Pełne obudowanie, razem z tylnymi ścianami

post-45419-0-23237200-1306144847_thumb.png

Później poprawię błędy, jak coś się nie zgadza pisać.

SS'y m.in z wiki.

Sorki za orty jak są, piszę z IE :<

//Zakaz gifów-Dektored

Rekrut
Opublikowano

A kto powiedział, że mają w nim mieszkać dwie osoby? Ten domek/pokój ma być dla NPC.

76561198012581006.png
Opublikowano

mam pytanie czy te wymiary musza byc takie jak podales i kiedy te npc przychodza bo zrobilem taki domek i nieprzychodzi zaden a mam bombe mam muszkieta i mam 50+ silver coinow

mpcvind.jpg
Opublikowano

Mam problem , pielegniarka mi przyszła a inni nie chcą mam wszystko dla każdego nowy domek dobry, duży ale np : handlarz nie chce WHY?

Opublikowano

Mi wlazł ten od dynamitu, merchant pielegniarka i tyle.

Swoja drogą spadł wam kiedyś meteoryt???

http://www.pajacyk.pl/

Kliknij w zielony brzuszek pajacyka jeżeli pomogłem.

minecraftplayer.jpg

mpcforum.jpg

50

100

150

200

250

300

Na minecraft.mpcforum.pl pod nickiem: GaneR

mca.pngmca.pngmca.png

Opublikowano

@up

Mi nie ;/

Ale znów spam nie potrzebny.

+ Mi meteoryt nie spadł nigdy.

A ja zawsze widzę na swojej mapie tylko Guide..

Na reputacji nie zależy dawajcie co chcecie mi to różnicy nie robi.

" Jeżeli czegoś nie ma na google, to to nie istnieje " - Bill Gates.

Opublikowano

ja w około 15 min zdobylem all Npc jest to bardzo proste poza driada bo bossa trzeba ubic ale jakos dałem rade ;p

promon.jpg

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"- wklej to na swoją sygnaturę!

default.jpgberserker.jpg

Zbieram---

999338181.png

animacjaw.gif

Opublikowano

A można zrobić taki blok i w nim te domki?Czy pojawią się wtedy?

mca.png

mca.png

mca.png

Polecam

Naciśnij + !

Uszczęśliwisz

mnie tym !

Opublikowano

jak zrobic ss w terrari?

edit

już nie trzeba

u mnie takie mam pokoje i npc przychodzą te na górze nie skończone są

post-340592-0-47167800-1306667006_thumb.png

Opublikowano

Jak chciałem rozbudować domek NPC mi wszystkie uciekły i nigdzie ich nie ma można je jeszcze przywołać ?

Pierwsza metoda nie działa :<

Problem rozwiązany wystarczyło dłużej poczekać :>

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Więc tak.

Nie są to wszyscy NPC, gdyż w wersji 1.0.4 doszedł jeden, bądź dwa nowe.

Druga, ważniejsze pytanie, czy NPC przychodzą, do pokoju zrobionego z kamiennych bloków?

Poradnik ujdzie, ale śmierdzi mi tu plagiatem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W wersji 1.0.4 doszedł nowy npc, mianowicie Clothier. Sprzedaje on czarny barwnik itp. Jest on staruszkiem uwolnionym od klątwy szkieleta. Pojawia się, gdy zabijemy skieletrona.

Clothier.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

"Domek - budynek wymagany przy wszystkich NPC, poza Old Man'em oraz Guide'em. Musi mieć:

- 5 kratek wysokości

- 7 kratek szerokośći

- Drzwi

- Źródło światła

- Stół

- Krzesło

- Pełne obudowanie, razem z tylnymi ścianami"

Wymiary to mit nie ważne czy 5x7 czy 100x100 ważne jest aby był tam stół, krzesło i światło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...