Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co wybrać.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema postanowiłem że zacznę programować ale mam dylemat jaki język wybrać. C++ dobra droga ?. I jakim programem ew. Bo DevC++ chyba nie,

1337

Opublikowano

C++,pakiet MinGW oraz GVim

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

C++,pakiet MinGW oraz GVim

No i po co sobie utrudniać? Może ma jeszcze sam MinGW kompilować...?

RAsfepN.png
Opublikowano

niech się chłopak uczy korzystać z cmd, bo potem są pytania jak zrobić żeby konsolka się nie zamykała...

kompilowanie prostych projektów w gcc to łatwizna, o czym osama powinieneś wiedzieć...

Do większych wystarczy użyć make'a

Jak używać gcc:

http://pl.wikibooks.org/wiki/C/U%C5%BCywanie_kompilatora

Jak używać make:

http://www.antylameriada.net/pmakefile/

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Dzięki wszystkim jeszcze raz postaram się dać punkty reputacji :). A tak apropo kolegi Up. Mogę w C++ pisać cheaty?

1337

Opublikowano

niech się chłopak uczy korzystać z cmd, bo potem są pytania jak zrobić żeby konsolka się nie zamykała...

kompilowanie prostych projektów w gcc to łatwizna, o czym osama powinieneś wiedzieć...

Do większych wystarczy użyć make'a

Jak używać gcc:

http://pl.wikibooks.org/wiki/C/U%C5%BCywanie_kompilatora

Jak używać make:

http://www.antylameriada.net/pmakefile/

No nie wiem co będzie dla niego prostsze. Czy kliknąć jeden przycisk czy wklepywać w konsole. To, że będzie używał cmd w żaden sposób mu nie powie co zrobić, żeby konsolka się nie zamykała, LOL.

RAsfepN.png
Opublikowano

no ale wyobraź sobie że pewnie nie raz spotkałeś się z pytaniem:

"Uruchamiam app konsolową w VC++ czy tam innym środowisku i nie zdążę zobaczyć co mi wyświetliło"

a tak chłopak od razu się uczy: a to obsługi konsoli a to poznaje w jai sposób wyświetlany jest tekst itd.

To jednak trzeba przyznać że łatwość kompilacji jest większa ale gdy poużywamy sobie konsoli przez pewien czas nie problemem jest wpisać pewien ciąg...

Sam kodowałem swego czasu w Javie. Jak wiemy ten bardzo popularny język ma sporo IDE. Jednak ja postanowiłem programy uruchamiać i kompilować z konsoli. Wcześniej bałem się jej jak ognia , a teraz z przyjemnością czytam artykuły dot. konsol.

-------------

Bardzo cieszę się że mogłem pomóc

Cytat

Opublikowano

@up

to niech zaczyna od make i MinGW...

Cytat

Opublikowano

@up

to niech zaczyna od make i MinGW...

Tak jak już wcześniej napisałem. To może od razu sam sobie skompiluje gcc...

Po co ma ściągać mingw, dodawać zmienne środowiskowe i bawić się w konsolkę, gdy to wszystko może zrobić 1 przyciskiem a do tego ma dołączony edytor tekstu...

RAsfepN.png
Opublikowano

Poprosił bym o tą jedną sensowną odpowiedz. Code::Blocks czy coś innego ?, I mam pytanko kupować książkę C++

1337

Opublikowano

Poprosił bym o tą jedną sensowną odpowiedz. Code::Blocks czy coś innego ?, I mam pytanko kupować książkę C++

Zależy. Jeżeli chcesz mieć wszystko jednym kliknięciem a do tego dobry edytor tekstu to code::blocks. Jak chcesz sobie samemu ustawiać zmienne środowiskowe, linkować, robić makefile i jeszcze dościągiwać edytor tekstu to ściągnij MinGW

RAsfepN.png
Opublikowano

Ściągnij Code::Blocks wraz z MinGW -.- (ustawiasz pełną instalację, v. 10.05. 73MB C::B + kompilator, link z oficjalnej strony)

I tyle. Masz IDE + dobry kompilator + narzędzia do robienia GUI.

Jak będziesz potrzebował korzystać z kompilatora Microsoftowskiego VS 2010, musisz dociągnąć najnowszy SVN build (wszystko o tym na forum, to kwestia kilku MB, update co kilka tygodni)

Masz wtedy jedno IDE i dwa najpopularniejsze Win'owskie kompilatory C++ (oczywiście sam kompilator Visual Studio (SDK) musisz sam dociągnąć). No i inne też można do C::B dołączać, współpracuje prawie ze wszystkim.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

@up- i masz wiele wicej do ścągania

@up2-zmienne środowiskowe moźna ustawić jednym batchem:

@echo off
set PATH=%path%;C:\mingw\bin;

Cytat

Opublikowano

Jeśli chodzi o podstawy C++ to wystarczy kurs z internetu.

Do bibliotek graficznych np. WinAPI właściwie nie potrzebna jest książka. MSDN + FORA ZAGRANICZNE = sukces. Dodam jeszcze, że jest nawet dużo kursów WinAPI polskich. (podstawy).

P.s.

Ja jestem lekki leń i planuje kupić książkę dla tej biblioteki i w dodatku nie za bardzo lubię szukać po stronach zagranicznych więc kupuje.

http://helion.pl/ksiazki/tworzenie-aplikacji-dla-windows-od-prostych-programow-do-gier-komputerowych-pawel-borkowski,twapwi.htm?r_from=TWAPWI

Jak myślicie kupić sobie :), mi się podoba B) jedyną wadą tej książki jest środowisko Dev-C++ ale to można zastąpić innym.

GrottyCracker22.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...