Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pamięć

xenex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wielokrotnie się zastanawiam:

gdy coś zapomnimy - a potem przypomnimy sobie coś - czyli jednak to zostało nam w głowie i pamiętamy.

Wielokrotnie jakieś zdarzenie przywołuje nam z pamięci coś, o czym zapomnieliśmy lata temu, lecz jednak o tym wiemy...

... zastanawia mnie również to czyżbyśmy pamiętali wszystko od dnia narodzin (i przed) tylko nie potrafili tego przywołać?

Jak ktoś nie zrozumiał mojej wypowiedzi niech napisze :) nie chciało mi się pięknego tematu zakładać :D

Oddajcie minusy! :(

Opublikowano

W mózgu zapisuje się każda informacja, nawet obraz który widzieliśmy przez 1/100 sek. Tylko nie potrafimy go zobaczyć, w myślach oczywiście. Przecież człowiek wykorzystuje tylko 10% mózgu, gdybyśmy mogli wykorzystać całe 100%, to pamiętalibyśmy wszystko, dosłownie :)

A co do tego czy moglibyśmy przypomnieć sobie wszystko od dnia narodzin, być może tak, ale nie jestem aż tak zagłębiony i nie wiem czy mózg jest oczywiście wystarczająco rozwinięty, chociaż człowiek jest cudem więc raczej tak. Ja sam nie raz przypominam sobie niektóre informacje, jednak jest to max z wieku 3 lat.

Mam wyłączone wyświetlanie sygnatur :3

Opublikowano

No o tym akurat słyszałem :)

Tylko co w takim razie "korkuje" nam mózgi?

pamiętam gdy byłem małym dzieckiem i mówiłem coś do rodziców w swoim "języku" lecz oni mnie nie rozumieli :(

ja ich rozumiałem, lecz oni mnie nie ;/ bardzo dziwne uczucie to było

Opublikowano

Z wieku 6 lat to nic nie pamiętam. Po prostu zbyt dawno to było i nie da rady sobie tego przypomnieć, no chyba, że przez zdjęcia.

Opublikowano

Z wieku 6 lat to nic nie pamiętam. Po prostu zbyt dawno to było i nie da rady sobie tego przypomnieć, no chyba, że przez zdjęcia.

chodzi o to, że ty jednak to wszystko pamiętasz, lecz nie potrafisz sobie tego przypomnieć, wywołać z pamięci...

... lecz jakby jakiś twój kolega z dzieciństwa przyniósł by ci zdjęcie to na 100% byś przypomniał sobie coś - cokolwiek (być może nie całą scenę ale coś by ci drgnęło)

P.S. wygląda jakbym w każdym poscie pisał to samo xD

Opublikowano

2UP:

Tego to nawet naukowcy nie widzą (może widzą, ale nie chcą powiedzieć ^^), to ja na pewno nie wiem co korkuje nam mózgi. Może ten korek wynika, z tego, że nie jest on trenowany od dziecka do tego aby wykorzystywać się w 100%.

Opublikowano

Pewnie jakies sposoby na trenowanie pamięci tam są, aczkolwiek wątpie żeby było to możliwe w naszych czasach. Mysle że jednak to tylko kwestia czasu ;> Przecież naukowcy mniej wiecej wiedza że da się zbudować maszyne która zapisuje nasze sny które później można obejrzeć...

Jednak zanim takie wynalazki wejdą w życie codzienne, to raczej sobie przypomnisz parę rzeczy ;P

Pierwsza osoba, w historii MPC Forum.pl która przekroczyła kamień milowy 100d online.

32Aef.png

By Alicexcullen

"So many people will idolise, while their own success is in their reach... Don't forget, you're able to design your own universe."

Opublikowano

W mozgu np. mamy taki nerw / substancje / nie wiem jak to nazwac gdzies dawno temu czytalem ze jakby ja sie usunelo to wogole nie czulibysmy snu i zmeczenia ale w tedy pewnie by nasze cialo wysiadlo .

A co do rozumu to zagadka ale to co kiedys czlowiek bedzie z nim robil to jest niepojete.

wakow9.png
Opublikowano

Hehe, ja bym tam nie chciał żyć bez snu i bez zmęczenia :) Ciało by na pewno wysiadło, albo po prostu by odmówiło posłuszeństwa chodź byśmy tego nie czuli i wtedy byśmy pewnie zostali warzywkiem

Opublikowano

Ja pamiętam dużo zdarzeń z mojego dzieciństwa jak miałem około 6 lat a nie pamiętam rzeczy co robiłem 2 tyg temu.

Opublikowano

Metodą na to jest OOBE. Po przeprowadzce możemy przejść np. w miejsce zamieszkania naszego dzieciństwa, albo je sobie wyobrazić, i dowiedzieć się.

Innym razem.

Opublikowano

Metodą na to jest OOBE. Po przeprowadzce możemy przejść np. w miejsce zamieszkania naszego dzieciństwa, albo je sobie wyobrazić, i dowiedzieć się.

OOBE jest niebezpieczne. :)

JA PIERDOLE

Opublikowano

Mózg człowieka i jego możliwości są zadziwiające,aczkolwiek nie potrafimy ich wykorzystać (hmm...cóż za wiele ciekawych rzeczy może kryć ludzki mózg :rolleyes: )

Ja osobiście pamiętam "urywki" z bardzo wczesnych lat(przykładowo : jak ojciec woził mnie w wózku , przebieranie pieluchy,etc.).

Są to takie urywki więc pamiętam to jak przez mgłę,aczkolwiek pamiętam ;)

1314539894-U88990.jpg

Opublikowano

W mózgu zapisuje się każda informacja, nawet obraz który widzieliśmy przez 1/100 sek. Tylko nie potrafimy go zobaczyć, w myślach oczywiście. Przecież człowiek wykorzystuje tylko 10% mózgu, gdybyśmy mogli wykorzystać całe 100%, to pamiętalibyśmy wszystko, dosłownie :)

A co do tego czy moglibyśmy przypomnieć sobie wszystko od dnia narodzin, być może tak, ale nie jestem aż tak zagłębiony i nie wiem czy mózg jest oczywiście wystarczająco rozwinięty, chociaż człowiek jest cudem więc raczej tak. Ja sam nie raz przypominam sobie niektóre informacje, jednak jest to max z wieku 3 lat.

Człowiek potrafi wykorzystać znacznie więcej niż 10% mózgu w tym samym czasie. Tak czy siak jeśli chodzi o ogólne wykorzystanie mózgu to pracuje on cały, każda część odpowiedzialna jest za coś.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

OOBE jest niebezpieczne.

Zależy. Mi raz się udało, a teraz lipa.

Innym razem.

Opublikowano

Ja pamiętam moje życie jak miałem jeszcze 2lata, bo akurat się przeprowadzałem.

A tak fajnie by było pamiętać, jeszcze jesteś płodem, a ty wszystko pamiętasz xD.

napis2q.png

Napis by Me

Opublikowano

Ehhh.... Ja nieraz sobie coś fajnego przypomnę ;) Ale to są tylko takie urywki . Moim zdaniem może jest ktoś kto pamięta dokładnie co sie działo np. 5 lat temu

Opublikowano

Mocne skupienie się na wydarzeniu jakimś zagubionym w pamięci pomaga przynajmniej częściowo przypomnieć sobie jego treść. Inne wspomagacze to np. autohipnoza.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

DNA to najlepsza pamięć na świecie, więc przypominanie sobie nawet najstarszych rzeczy nie jest problemem, gdyż wszystko to co widzieliśmy/zapamiętaliśmy/itp. jest zapisane w naszym DNA, tylko po prostu jest tak zaszyte, że ciężko to wyszukać.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

@up

Oj za niedługo będą już takie rzeczy.

@top

Dzisiaj rano w tvn24 była taka amerykanka, która pamiętała wszystko od swojego urodzenia, dosłownie wszystko - pamięta to ale gubi się w supermarkecie, ma sklerozę na np. krótko

opowiadała coś takiego:

miałam iśc do koleżanki bo widziałóam ją w sklepie, jednak przypomniałam sobie o tym dopiero 2dni później

Opublikowano

A ja bym chciał tak jak koleżanka z klasy.. 5 min i sprawdzian oddaje, 5, dziękuje, dowidzenia, to jest kurwa trening ! :D

Tutoriale Minecraft:

Mody:

http://www.mpcforum.pl/topic/361079-mod-nazywanie-pupila/

http://www.mpcforum.pl/topic/360910-modpokeballs-pokemon/

Cs 1.6:

http://www.mpcforum.pl/topic/362003-tutduzy-ping-wejdz/page__p__2559165#entry2559165

Opublikowano

A ja bym chciał tak jak koleżanka z klasy.. 5 min i sprawdzian oddaje, 5, dziękuje, dowidzenia, to jest kurwa trening ! :D

Hm to akurat trudne nie jest :)

- wystarczy uważać na lekcjach :D

Opublikowano

Hmm. no w sumie tak. ale kurva. 5 minut. pomyśl sobie. 14 lat ma, 5 minut, i zajebiście długi sprawdzian Pjona. Masz tak? ja nie, ale lubię matmę, z matmy mam lekkie oceny, ale ujdzie, ona się do niej podlizuje jak kolega z innej klasy, to już kurwa nie możliwość. Minusiki xD Pozdro xeniu ;]

Tutoriale Minecraft:

Mody:

http://www.mpcforum.pl/topic/361079-mod-nazywanie-pupila/

http://www.mpcforum.pl/topic/360910-modpokeballs-pokemon/

Cs 1.6:

http://www.mpcforum.pl/topic/362003-tutduzy-ping-wejdz/page__p__2559165#entry2559165

Opublikowano

Hmm. no w sumie tak. ale kurva. 5 minut. pomyśl sobie. 14 lat ma, 5 minut, i zajebiście długi sprawdzian Pjona. Masz tak? ja nie, ale lubię matmę, z matmy mam lekkie oceny, ale ujdzie, ona się do niej podlizuje jak kolega z innej klasy, to już kurwa nie możliwość. Minusiki xD Pozdro xeniu ;]

Dzięki

co do twojego pytania:

- Tak mam tak ;) zapominam że jest spr. ale i tak zwykle piszę na 4/5 :) a całe dnie jak no-life spędzam przy kompie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...