Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chcę założyć własny serwer, ale mam parę pytań i problemów. Serwer stoi na najnowszym Bukkicie, a o to lista pluginów które wgrałem:

- iConomy

- iConomyChestShop

- WorldEdit

- WorldGuard

- Help

- CraftBook

- WhoAreYou

- AutoMassage

- Jobs

Więc tak:

1. Pierwszym problemem jest to, że gdy nie jestem OPem i trzymając cokolwiek kliknę PPM to wyskoczy komunikat "You don't have permission to use this" ale i tak blok się postawi, item użyje itd. Ja wyłączyć wyświetlanie tego komunikatu?

2. Problem z pluginem Help jest taki, że nie wiem jak dodawać komendę na listę.

3. Problem z pluginem Jobs jest taki, że gdy dodam jakąś własną pracę, to nie pokazuje jej na liście. Tak jakby jej nie było.

4. Kolejnym problemem jest to, że wiadomości z plugino AutoMassage nie wyświetlają się, pomimo że są dodane w pkiku config

Pytania:

1p. Jak zrobić, żeby były oddzielne grupy (Moderator, Admin, HeadAdmin itd.)?

2p. Jak edytować informacje wyskakujące po wpisaniu czegoś i nie tylko (np. ja wpisze jakąś złą komende wyskoczy mi napis: Unkown console command. Type ''help'' for help, chcę też żeby wyskakiwała wiadomość powitalna przy wejściu na serwer)?

3p. Jak dodać komendę /rules w której był by regulamin?

4p. Jak zmienić spawnpoint?

To tyle. Odpowiadać w punktach. Liczę na szybką pomoc.

Pozdrawiam,

Mystu4321

2iw7m89.jpg

Opublikowano

Może dlatego nie mozesz rozwalać bo jesteś kilkanascie klocków od spawna?.

Opublikowano

Koleś, chyba coś ci się pokręciło. Nie pisałem nic o tym, że nie moge rozwalać bloków i wiem że jest coś takiego jak spawnprotection. Więc z jakiej paki wyjeżdżasz z tym że nie moge rozwalać bloków o.O??

2iw7m89.jpg

Opublikowano

Z tego co widzę nie masz zainstalowanego pluginu Permissions, jest on wymagany do poprawnego działania innych pluginów, jeżeli zainstalujesz ten plugin i go poprawnie zainstalujesz wszystko powinno być dobrze, co do pluginu Jobs pewien nie jestem, ale ci do innych to myśle że to pomoże

Opublikowano

Czy mógłbyś mi wytłumaczyć chociaż mniej więcej co i jak zedytować w ustawieniach? Jak zrobić żeby dana grupa mogła używać takich i takich komend itp.? Czy dodawać ludzi do grupy moge tylko przez plik konfiguracyjny?

2iw7m89.jpg

Opublikowano

a więc tak, sam plugin możesz pobrać stąd, następnie w pliku konfiguracyjnym powinieneś mieć takie coś:

groups:

Default:

default: true

info:

prefix: ''

suffix: ''

build: false

inheritance:

permissions:

- 'foo.bar'

Moderator:

default: false

info:

build: true

inheritance:

permissions:

- 'bar.foo'

Admins:

default: false

info:

build: true

inheritance:

permissions:

- '*'

w opisie każdego plugina na bukkit.org masz też napisane tzw. Permissions node, czyli pozwolenia na używanie danej komendy. Jeżeli chcesz aby np zwykly gracz mogł zakładać sklep dodajesz mu tego permissiona: iConomyChestShop.shop.create, czyli powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Default:

default: true

info:

build: false

inheritance:

permissions:

- 'iConomyChestShop.shop.create'

i to chyba na tyle, jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz

Opublikowano

Ok, wieeeeeeeelkie dzięki. Ale nadal nie mam rozwiązanie na pytania 2., 3., 4., 2p., 3p., 4p., więc chyba nadal potrzebuje pomocy D:

2iw7m89.jpg

Opublikowano

Na złe komendy jest plugin Unkown Command

na /rules masz plugina Essentials i tam se poszukaj w ustawieniach plugina wyrażenia /rules i

wpisujesz tam regulamin według wzoru, który tam jest, jeżeli cos nie rozumiesz napisz na pw, może znajdę chwilkę :)

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Co do pluginu help, lepiej używaj tego plugina, sam z niego korzystam, jest łatwy w obsłudze, łatwo sie go konfiguruje.

Co do pluginu Jobs tak jak pisałem, nie korzystałem z niego, ale może jednak ta praca się nie dodała, spróbuj do niej dołączyć, zatrudnić (nie wiem jak to tam jest :P)

Teraz AutoMessage, może w pliku konfiguracyjnym podczas konfiguracji usunąłeś jakiś potrzebny znak, zobacz czy w konsoli serwera nie wyskakują żadne błędy

Regulamin (Rules) jest w pluginie np CommandBook (zbiór wszystkich podstawowych komend), jak ściągniesz plugin to do permissions też dodajesz linijkę np commandbook.rules lub coś podobnego, dla grupy, która może używać tej komendy

Co do punktu 2p. z tego co sie orientuję na 99% nie można tego zmienić, lecz mogę się mylić

Aby zmienić spaw point też potrzebny jest plugin z podstawowymi komendami, np commandbook, i wystarczy dodać linijkę commandbook.spawn.set lub coś podobnego, musisz popatrzeć jakie są dokładnie te permissions node

Opublikowano

@UP: "Unknown console command. Type ''help'' for help." . Komenda /spawn też nie działa.

Plugin spawnx...

Opublikowano

Wielkie dzięki wszystkim na pomoc. Ale nadal mam sporo wkurzających problemów:

1. Jak dodać prefix???? Wpicuje w configu pluginu Permissions i nic. Nie wyświetla się na chacie ani nigdzie.

2. Jak dodać komendy do pluginu UnknownCommand?

3. Dlaczego gdy wpisze jakąś komendę (np. /item z CommandBooka) to wyskakuje UnknownCommand (permissions dodane)?

4.I jeden z większych problemów. Plugin SimpleHelp. W pliku konfiguracynym mam tak:

To jest ukryta treść, proszę

Ale gdy w grze wpisze /help to nie pokazuje się nic. Zero. null. A gdy wpisze /help 1 to wyskoczy "EMPTY PAGE".

Tym razem są to już większe problemy (przynajmniej 2., 3., 4.,), więc naprawdę liczę na szybką pomoc.

2iw7m89.jpg

Nowicjusz
Opublikowano

ja mam takie pytanie od 2 dni mam własny serwer i jak ktoś nie jest na liście op po użyciu czegoś albo postawieniu bloku(blok się stawia) wyświetla się taki komunikat: you don't have permission to use this,

powiedzcie jak mogę się go pozbyć (tak żeby gracze bez żadnych uprawnień nie mieli go wyświetlanego)