Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Stawianie serwera na No-Hamachi

m1krus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Witam. Na wstępie chciałbym napisać, że szukałem owego tematu i takiego nie znalazłem, aczkolwiek od niedawna mam z tym problem

i zawsze się okazuje, że temat podobny do mojego już jest. Ale nie o tym chciałem pisać.

Dużo osób nie wie, jak zrobić serwer ze zmiennym IP. Sam do nie dawna miałem z tym problem ale sobie poradziłem, i chciałbym wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić.

Tutorial będzie oparty o Livebox'a, ale na innych sprzętach też będzie działać.

Download

No-IP Client

http://www.no-ip.com/client/ducsetup.exe - Windows

http://www.no-ip.com/client/linux/noip-duc-linux.tar.gz - Linux

No-IP Client - skan

Brak - strona producenta

Pliki serwerowe

http://www.minecraft.net/download/minecraft_server.jar?v=1305061242791

Pliki serwerowe - skan

Brak - strona producenta

Informacja

Oryginalne pliki podałem dla przykładu. Mogą być każde dowolnie zmodyfikowane pliki, byle działały.

Odblokowanie portów

I. Wciskami kombinację klawiszy Win (ten z flagą pomiędzy CTRL a ALT) + R i wpisujemy cmd, a następnie w otwartym oknie ipconfig /all i szukamy linijki z adresem naszej Bramy Domyślnej, a następnie wpisujemy adres tej bramy do naszej przeglądarki.

beztytuugrp.png

II. Logujemy się. Jeżeli nie zmieniałeś danych do logowania to któraś z tych loginów będzie pasowała

I.

1) Login: admin

2) Hasło: admin

II.

2) Hasło: zostaw pole puste

III.

1) Login: zostaw pole puste

2) Hasło: zostaw pole puste

beztytuujfo.png

III. Wchodzimy kolejno do: Serwery LAN -> Dodaj (tak jest akurat w moim przypadku, może być również Server Game, Virtual Server lub coś podobnego. )

beztytuu2re.png

IV. Robimy dwie konfiguracje, według przykładu na SS

beztytuu3yc.png

Aby sprawdzić jaki mamy lokalny adres IP wciskami kombinację klawiszy Win (ten z flagą pomiędzy CTRL a ALT) + R i wpisujemy cmd, a następnie w otwartym oknie ipconfig.

W miejscu zaznaczonym na SS widać nasz adres (Możecie ale nie musicie mieć takiego samego jak ja).

beztytuu4j.png

Ja mam w konfiguracji IP 192.168.1.13, a na SS 192.168.1.10, ale nie zwracajcie na to uwagi, gdyż są to ustawienia dla wirtualnej maszyny, nie dla głównego systemu.

Konfiguracja No-IP

I. Wchodzimy na:

http://www.no-ip.com/

II. Logujemy się, jeżeli nie mamy konta zakładamy je (procesu rejestracji raczej nie muszę opisywać)

III. Przechodzimy do zakładki Add a Host

IV. Wypełniamy według wzoru na SS

1) Wybieramy domenę

2) Będzie wpisane ręcznie, nie zmieniamy!

beztytuu5oa.png

V. Pobieramy No-IP Client, instalujemy, uruchamiamy i logujemy się do programy danymi ze strony.

VI. Zaznaczamy stworzoną przez nas domenę, klikamy Save i minimalizujemy program.

beztytuu6lk.png[/url]

[/img]

Konfiguracja serwera

I. Zmieniamy server-ip na nasz lokalny adres IP (ten, który podawaliśmy podczas konfiguracji portów)

Zakończenie

Nasz serwer No-Hamachi jest już gotowy. My logujemy się poprzez nasze lokalne IP, natomiast znajomym poprzez naszą domenę.

Pamiętaj! Aby inni mogli wchodzić na serwer musisz mieć włączony klient No-IP!

Jeżeli z jakiegoś powodu znajomy mógł się wcześniej połączyć, a teraz nie może, wystarczy w kliencie No-IP kliknąć Refresh Now.

Info od qps666

Na stronie producenta swojego routera można znaleźć informacje o otwieraniu portów.

IP, login i hasło routera może znajdować się na naklejce pod routerem.

Poradnik w 100% wykonany przeze mnie specjalnie dla MPC Forum.

Zezwalam na kopiowanie tylko i wyłącznie jeżeli zostanę o tym wcześniej poinformowany.

Podczas pisania tego tutoriala w mniej więcej połowie wyłączyli mi prąd i wszystko musiałem pisać od nowa.

Specjalne podziękowania dla Zkumeku, za poprawienie niektórych informacji.

Chciałbym również dodać, że nie jestem specem w tej dziedzinie, ale wiem jak dużo osób ma z tym problem, dlatego w jakiś sposób chciałem im pomóc.

Zbieram + :)

Opublikowano
Odblokowanie portów

I. Wchodzimy na: 192.168.1.1

2) Hasło: admin

NO TO LECIMY...

Tu się mylisz... i jak widzę nie znasz...

Ip ma być wewnętrzne więc zależy jak kto ma hosta ustawionego.

Zwykle to może być (w 80% przypadków) 192.168.0.1

Najłatwiej sprawdzić:

Start > Uruchom > Wpisujemy: cmd > wpisujemy w konsolę: ipconfig /all

Szukamy adresu Bramy domyślnej naszej karty sieciowej (tak najłatwiej dla osób które się nie znają).

NEXT

Hasło i login... ty masz tak... a teraz 95% przypadków ma zmienione dla bezpieczeństwa ( tylko ciamajdy nie zmieniają i tracą na tym bo ktoś korzystając z ich neta może im przestawić router etc.)

Możliwością domyślną jest także pusty login i hasło jak i login: admin i bez hasła.

NEXT

Ty masz:

II. Wchodzimy kolejno do: Serwery LAN -> Dodaj

A teraz wiele ludzi ma inaczej... przykładowo Server Game, Virtual Server etc. i inne konsolki (zależy od routera).

Teraz zacytuję:

Jeżeli są jakieś błędy proszę o wyrozumiałość, jest dosyć późna godzina, napiszcie w komentarzach a jutro poprawię.

Błędy to nie są... to jest brak znajomości i lecenie na to co się samemu raz czy 2 razy zrobiło.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Tutek ładny widać że się napracowałeś ale masz obowiązek poprawić błędy które wskazał Zkumeku

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Gość TheMorteMaster
Opublikowano

Nie znasz się na tym widać ale spróbowałeś zrobić to jak najlepiej dam ci tego plusa...

Opublikowano

@topic, zaktualizowane

@up, specem nie jestem, ale dużo osób miało z tym problem dlatego chciałem im jakoś pomóc

@Zkumeku, dzięki za poprawienie, ale od ciamajd wyzywać nie trzeba :)

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kuźwa, miałem robić taki poradnik, ale stwierdziłem pewnie był albo by się nie przyjął i sobie odpuściłem.

Btw, kilka wskazówek.

Na stronie producenta swojego routera można znaleźć informacje o otwieraniu portów.

IP, login i hasło routera może znajdować się na naklejce pod routerem.

"server-ip" nie trzeba zmieniać.

Przy wchodzeniu na nasz serwer wystarczy wpisać "localhost".

//Zakaz gifów-Dektored

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@qps666 dzięki, dodałem do 1 posta twoje informacje

co do tego, jeżeli chcemy grać sami na serwerze to adresu nie musimy wpisywać, ale też zbędne jest odblokowywanie portów, jeżeli chcemy aby inni weszli na nasz serwer w server-ip musi być podany nasz lokalny adres (np. 192.168.1.1)

@kwhp możesz dać jakiś większy screen, albo napisać jakie masz tam opcje do wyboru bo na tym screenie za dużo nie widzę

możesz napisać też do mnie na gg, z chęcią pomogę, gg masz napisane u mnie w profilu (zawsze niewidoczny)

Opublikowano

Lol, ja nie pamiętam, że zmieniałem passy do tej bramy domyślnej a nie działa żadne z tych co ty podałeś w tucie te passy.

Jak ktoś wie jak przypomnieć do tego passy niech napisze będę wdzięczny.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tut bardzo przydatny łap + ;P

Opublikowano

Julian. Spróbuj jeszcze wpisać Administrator, np:

Login: Administrator

Hasło:

Login: Administrator

Hasło: Administrator

jeżeli nie zadziała to juz nie wiem, musiałbyś się spytać u swojego dostawcy internetu

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Posiadam router TP-LINK i za cholerę nie umiem znaleźć coś związanego z serwerem... Pomoże ktoś, jak zrobić to na takowym routerze?

149208901.png

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Mam problem/pytanie i chyba związane troche z tym tematem ponieważ mam liveboxa i chcę zagrać np. w gre z kumplami przez neta i do tego używamy hamachi. Wcześniej mi działało i było fajnie, ale zmieniłem neta i mam właśnie liveboxa i nie działa ;/ Jak się łączę wyskakuje mi błąd i ciągle mam "powtórne łączenie" jeżeli ktoś wie co muszę odblokować itp. to byłbym bardzo wdzięczny. Święta zaraz ferie i chciałem troche w wolnym czasie pograć ze znajomymi bo normalnie nie mam czasu na gry a tu nie mogę przez Liveboxa jak wiecie co zrobić to napiszcie bo widzę, że tu ogarnięci ludzie są a to nie jest na moje siły ;) Dam tego + czy co sobie zażyczycie.

Opublikowano

przejzysty ladny tutek wiec wedlug mnie nie potrzebne po co komus co jakis czas inne ip .... no ale to moje zdanie co do tutka nie mam zarzucen bo kazdy popelnia bledy a to ze ktos je poprawia to jest dobre

jk7u34.jpg

Szukam jakis typow do MM'ow w cs;go 

Moja ranga : Gold nova 4 (spadlem z kalacha II)

Oczekuje: Gold nova 4 +

Kontakt : http://steamcommunity.com/profiles/76561198041058543/

Opublikowano

Działą wogle komuś? W routerze edimax niby odblokowałem te porty ale nie wiem czy działa.Co trzeba wbisać w adres lokalny ip? chodzi o to: 192.168.2.1 czy ip takie co pokazuje w google jak sie wpisze my ip? minecraft wogle mi nie wykrywa servera

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sign-up for No-IP Enhanced within the next hour for only $8.95 (Save $4)

fail-Miało być darmowe

1330290274-U555089.png

Sygna By Me

Opublikowano
Aby inni mogli wchodzić na serwer musisz mieć włączony klient No-IP

To prawie to samo ,co Hamachi.

1330290274-U555089.png

Sygna By Me

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...