Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż wczoraj chciałem zainstalować Windows 98 na wolnej partycji dysku aby potem pozbyć się tej zasranej Visty.

No więc wkładam płytę, uruchamiam setup i wyskakuje wiadomość, w której jest napisane, że nie mogę zainstalować tego Windowsa

na Viście, ale moge zainstalować przez MS-DOS'a. Ja nie mam DOS'a na dystkietce, więc poprosiłem kumpla żeby mi wysłał pliki z tej dystkietki.

I tu pojawia się problem. Kiedy wkładam dystkietkę do stacji dystkietek, wyskakuje mi wiadomość "Włóż dysk do stacji dyskietek" o.0

Próbowałem już z chyba 30 dyskietkami i ciągle pojawiał się ten sam komunikat, a kiedy wszedłem w właściwości stacji dyskietek było napisane, że działa poprawnie.

Jak myślicie, czego to może być wina??? Wkładałem te dystkietki nawet na drugim komputerze i tam też pojawiał się ten komunikat.

Ja za bardzo się na tym ne znam, ale myślę, że to jest wina dyskietek, bo mają przynajmniej 5 lat i mogło coś tam się z nimi stać.

Czekam na fachowe opinie ;]

Jeśli nazwa tematu jest zła to bardzo przepraszam.

Miało być:

Instalacja Systemu Operacyjnego

Przez MS-DOS

No ale trudno... :D

Opublikowano

po co Ci 98... to jest syf.

a jak juz koniecznie chcesz zainstalowac go ( z innym OS tak samo) to musisz w biosie ustawic by bootował z płyty i przy odpalaniu kompa odpalic installke a nie spod visty

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

Mógłbyś powiedzieć jak mam ustawić w biosie żeby bootował płyty ???

Pytam się, bo nie chcę niczego zepsuć, a chce się wkońcu pozbyć tej zasranej visty.

Dziękuję za wszelką pomoc.

Opublikowano

Poszukaj gdzieś ~"first boot device" i zmień na cd-rom. w nowszych/niektórych BIOSach przy włączaniu kompa naciskasz jakiś klawisz (u mnie F11) i wybierasz co komputer ma pierwsze czytać...

Opublikowano

Właśnie tak przed chwilą zrobiłem i nic się nie stało...

Tylko jakieś napisy się pojawiły po pasku ładowania Windowsa i to tyle.

Żadnego instalowania nie było.

Pozostaje chyba instalacja przez DOS'a...

Ale spróbuje jeszcze raz.

Czapa i Wrotek, macie po 5*

Opublikowano

patrz, jakiego bys systemu operacyjnego nie chcial odpalic DOSa, linuxa, instalki win98 czy innego windowsa, to musisz to odpalic ZANIM sie vista wlaczy, w biosie (Delete wciskasz przy starcie kompa, gdy szuka dyskow i sprawdza ram - najlepiej po prostu naciskaj od poczatku dla pewnosci).

w zaleznosci od dosa bedziesz mial rozne zakładki, przeszukaj wszystkie szukajac cos z "boot" powinienes miec cos w stylu

first boost device

second boost device

third boost device

pewnie na pierwszym masz hard drive, a na drugim cd rom, musisz ustawic by cdrom byl na pierwszym a dysk na drugim lub trzecim. Jak nie znajdziesz to wez telefonem zrob zdiecia co tam masz i jakos damy rade ;D:D

potem zapisujesz i powinien Ci sie zrobic restart, wkladasz plytke 98 czy co tam chcesz i podczas odpalania powinno wyskoczyc cos w stylu (Aby zainstalowac system windows nacisnij dowolny klawisz) wtedy wciskasz i kontynuujesz instalke zgodnie z instrukcjami.

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

Wrotek, mam wszystko tak jak napisałeś do pewnego momentu...

Chodzi o to, że na "first boot device" mam jakieś "Removable", na "second boot device mam" mam "Hard Disk", a na "third boot device" mam CDROM o.0

W każdym razie zmieniłem w "first boot device" na CDROM, a w "third boot device" na Removable (zmieniłem miejscami).

Po tej operacji komputer mi się zrestartował i wszystko się włączało jak zawsze... bez żadnego instalowania.

Już nie wiem co robić... Na jednym forum o komputerach napisali mi, że płyta może nie być bootowalna, coś takiego.

Poza tym jeszcze napisali, że do Winka 98 potrzebna jest jakaś dyskietka startowa 0.0

Skąd ja wezmę tą dystkietkę...

Opublikowano

Tak płytaka może być nie bootowalna. Jeśli to oryginał to coś z kompem nie tak. Jeśli nagrywana to może coś źle nagrałeś, najlepiej sobie ściągnij obraz iso płytki i i nagraj ją wtedy powinno być wszystko ok. Tak w ogóle to jesli chcesz się pozbyc visty to nie opłaca się instalowac starego os lepiej już tego XP zainstalować.

Poza tym jeszcze napisali, że do Winka 98 potrzebna jest jakaś dyskietka startowa 0.0

Skąd ja wezmę tą dystkietkę...

Do zainstalowania 98 dyskietka nie jest potrzebna ale może się przydać w innych sytuacjach, jakiś awariach, itp.

//edit

Sry...

Chociaż jeśli płytka 98 nie jest bootowalna to dyskietka jednak się przydaje... Otóż startujesz kompa z dyskietki, wybierasz tryb tekstowy z działającym cd-rom jak już all się załaduje wpisujesz setup, enter i instalacja się rozpoczyna. Przypomniały mi się te stare czasy... ;)

Opublikowano

No bardzo bym chciał zainstalować XP, ale przy dzieleniu dysku na partycję narazie mogę tylko podzielić na 1121 Mb, a kumpel powiedział mi, że XP zajmuje więcej.

Dlatego chciałem zainstalować 98, bo napewno się zmieści.

Czapa, o co chodzi z tym obrazem iso płytki?????

Będe bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Obraz *.iso jest to po prostu plik który zawiera wszystkie pliki skopiowanej płytki cd/dvd przeznaczony od razu do nagrania.

No bardzo bym chciał zainstalować XP, ale przy dzieleniu dysku na partycję narazie mogę tylko podzielić na 1121 Mb, a kumpel powiedział mi, że XP zajmuje więcej.
wtf? Piszesz przecież, ze masz viste, Więc sformatuj partycję z vista i zainstaluj xp. Instalator xp potrafi to zrobić. ;]
Opublikowano

Format nie wchodzi w grę, bo mam głupią jak kalosz siostrę, która się na formata nie zgadza *.*

Ale dzięki wszystkim za informacje. Przynjmniej będe wiedział na przyszłość co zrobić.

Dzięki Czapa.

Równy z ciebie gość.

Z resztą z Wrotka też ;]

Opublikowano

Są programy dzięki którym xp jest bardzo podobny do visty. Sam swojego xp upodobniłem. Więc wiesz jak mówisz, że jest jak kalosz to się może nie skapnie... :) Ale tak na serio to Visty nie warto mieć.

// przeczytaj ten edit jeśli nie widziałeś.