Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sem Aw In Sem - Hado Ser Reksame

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gadujcie, co znaczy tytuł, zanim przeczytacie posta.

Pomyślałem że dobrze udostępnić wam mój projekt Parmi Kogilut (projekt zwyczajowo wciąż nazywam Parmi Kogilut).

Dla tych, którzy nie wiedzą:

Parmi Kogilere (pkg. "mowa myśli", to nazwa tymczasowa)

Ipelsu Erfelane (erf. "język refleksyjny", "język refleksji", polski odpowiednik: język erfelański lub Erfelane) to sztuczny język, który tworzę tak... od września bodajże. Początkowo miał być językiem dla Jigen Tankenka w "Piwnicy" (odsyłam do PBF), ale z biegiem czasu uznałem, że wyjdę poza te ramy. Tak zaczęła się kariera Parmi Kogilere jako początkującego auxlanga (international auxiliary language - międzynarodowy język pomocniczy) - wszak żartujemy z kolegami, że "przyda mi się, gdy przejmę władzę nad światem".

Zacznijmy więc pierwszą lekcję od kilku informacji.

Erfelane to język aglutynacyjno-fleksyjny (to zależne jest od ich struktury, chętni sobie więcej doczytają). Zbliżony jest do języków indoeuropejskich (niestety to jedyna dobrze mi znana grupa). Oprócz języka ma także własny kalendarz księżycowo-słoneczny (wciąż w budowie, ale powiem wam, że ma 13 miesięcy po 28 dni + 1-2 "dni lotne"), a nawet reprezentującą flagę (co, jak zauważyłem, przy conlangach - sztucznych językach - jest powszechne. Flagę zarzucę innym razem). Bezpośrednim impulsem do powstania Parmi były 2 spostrzeżenia:

1. Wiele języków ma głoski zapisywane na więcej niż jeden sposób (np. angielskie: c-k, polskie... sami wiecie). Po ch...?

2. Wiele języków ma różne głoski zapisywane tymi samymi znakami (angielski to masywny przykład... think-the, cat-car... i w xuj innych). Po ch...?

Dlaczego nie może być języka, w którym jedna litera = jedna głoska, a gdy zmienia się głoska, zmienia się i litera? No właśnie może. Tylko trzeba samemu taki język zrobić.

Alfabet i fonetyka

Alfabet w Erfelane ma 29 liter. Własnych liter. Jednak dla wygody użycia (zanim przejmę władzę nad światem) ma też transkrypcję łacińską. Alfabet własny podam innym razem.

Oprócz domyślnej wymowy, prawie każda głoska ma jeszcze dopuszczalne alofony (alofon to dźwięk nieodróżnialny od innego w danym języku. Znacie dobrze przykład. L i R dla Japończyków lub B i V. A dla Polaka? Chyba potrzebowaliście czasu, żeby załapać, że "three" się nie czyta przez "f". No i te samogłoski... Nie można przeczytać "ket"? I tak zamiałczy. No właśnie niekoniecznie). Nie podam wam ich tutaj (z małymi wyjątkami), bo i tak to was na tym etapie nie zainteresuje.

Aa - [a], czyli polskie "a" w "synapsa".

Bb - , polskie "b" w "babcia".

Čč - o, nie ma c! Domyślnie ta głoska to [t͡ʃ], czyli angielskie "ch" jak w "chip", jednak nie ma przeszkód przed wymawianiem jako [ʈ͡ʂ], czyli polskie "cz" w "Czorsztyn"

Dd - [d], polskie "d" w "dupa"

Ee - domyślnie [ɛ] jak "e" w polskim "ścierwo"

Ff - [f], "f" w "forsa"

Gg - [g] jak "g" w "nagonka"

Xx - a to co tu robi? o.O W Parmi nie ma "iksa" jako zbitki "ks", oznacza on [ɣ]. To głoska występująca m.in. w j. arabskim czy berberyjskim, ale i w polskim ją spotkacie! Wsłuchajcie się w "ch" w słowie "niechże"

Hh - [x], jak "h" w "Holender" czy "ch" w "chu...dy"

Ii - , "i" w "piwo"

Jj - sytuacja jak z Č, jest to albo [d͡ʒ], jak w angielskim "joker", albo [ɖ͡ʐ], jak w polskim "dżem"

Kk - [k], "k" w najsłynniejszym polskim słowie

Ll - [l], jak "l" w "lizać"

Mm - [m], jak "m" w "majonez"

Nn - [n], jak "n" w "majonez"

Oo - raczej [ɔ], jak "o" w "szok"

Pp - [p], stare dobre "p" w "pierdołach"

Qq - [q], tu macie mały problem. To takie samo zapożyczenie, jak X. Wymawia się jak "k", ale język ma dotykać języczka, nie podniebienia. Cieszcie się, że nie zapożyczyłem arabskiego 'ayn.

Rr - są różne warianty, z dwóch głównych preferuję [ɾ][, a [r] zaraz po nim. ROWER, drodzy państwo.

Ss - , sssss... od razu lepiej.

Šš - angielski [ʃ] albo polski [ʂ]. Ja wiem, który wybierzecie.

Tt - [t], jak w Tensa Zangetsu (no co, powiew świeżości na tej liście)

Θθ - [θ], HAHAHA! Nie uciekniecie przed tą spółgłoską. Think, thin, thick, wrath. Grecka litera theta was pozdrawia.

Uu - preferuję , jak polskie "u" w "fujara"

Vv - [v], chyba nie myśleliście, że będzie czymś innym, nie? Vi Veri Veniversum Vivus Vici (tylko pamiętajcie, że "V" w "Veniversum" jest czytane jak "u")

Ww - [w], czyli powód, dla którego nie wolno opuszczać polskich znaków w zdaniu "zrób mi łaskę"

Yy - [j], jądro, Janusz, Yakuza

Zz - [z], ząb zupa zębowa zjedzona przez zwierzę

Žž - [ʒ] jak we francuskim "mirage" albo [ʐ], którym mówimy do Żabojadów

I tu już umiecie czytać (przynajmniej do wystąpienia Q).

Lekcja numer 2 - odmiana podstawowych czasowników połączona z bazowymi wiadomościami na temat rzeczownika (to wyjdzie w praniu).

Są 2 liczby (pojedyncza i mnoga, niestety nie zrobiłem podwójnej), 3 osoby. Zacznijmy od zaimków.

yo - ja

tau - ty

ar - on

ara - ona

aru - ono

nahi - my

sui - wy

aroi - jednocześnie "oni" i "one". W liczbie mnogiej rodzaj zanika.

No, więc zgodnie z pamiętną sceną z "Dnia Świra", odmienimy "być". Tak, jest nieregularny. Jako jeden z trzech.

być - sem

yo seo...........................nahi samθ

tau set...........................sui son

ar/ara/aru ser.................aroi suru

Jak nam dobrze idzie! Teraz "mieć".

mieć - hatem

yo hao..........................nahi hamaθ

tau hat........................sui haton

ar/ara/aru her................aroi haru

No to jeszcze "robić".

robić - faxem (no co? też spółgłoska)

yo faxo.......................nahi faxeθ

tau faxt.......................sui faxon

ar/ara/aru faxar...............aroi faxter

Brawo! Teraz się zlituję i podam wam odmianę regularną, dotyczącą wszystkich czasowników oprócz tych trzech.

Bezokolicznik: -em lub -um

yo..........-o

tau.........-i

ar/ara/aru.....-e

nahi........-aθ

sui.......-in -is

aroi.......-el

Następna lekcja już niedługo, podam kilka czasowników i rzeczowników oraz pokażę budowę pytań, przeczeń oraz czasów: przeszłego i przyszłego. U mnie jest to tak banalne, że nie potrzeba na to dwóch miesięcy. Końcówka jest dobra na wszystko.

Normalnie podałbym całą gramatykę od razu, ale wolę was nie przeciążać xD

W międzyczasie możecie się przysłużyć projektowi wymyślając nowe słowa do słownika. Zapotrzebowanie na razie jest na:

- kolory (oprócz białego, czarnego, zielonego, niebieskiego i szarego)

- członków rodziny (bez rodziców i rodzeństwa)

- czasowniki: pochodzić (z), używać, poznać, pamiętać, zapominać, wierzyć, tłumaczyć, zamykać, dawać, brać, zabierać

- pierwiastki chemiczne (bez H, He, C, N, O, Ag, Au, Hg i od 113 w górę) - za to wątpię, że się weźmiecie, ale próbować nie zaszkodzi.

Teraz już powinniście wiedzieć, co znaczy tytuł tematu. Kto zgadnie, dostaje gratulacje i "pjonę" (+) .

PS. Pracuję nad drugą lekcją, by pomóc wam rozszyfrować to co napisałem w tytule ;)

Jak zrobiłem coś dobrze daj +

"Wszyscy jesteśmy żałośni, to nas czyni interesującymi."

"Człowiek jest najgorszym źródłem prawdy o sobie."

81799524.gif

Opublikowano

Eeeeeee, yyyyyyyyyyy, yhy wtf ?

Co to ma być ? I czemu ma to służyć ?

grubsonv1.png

To moje nowe konto !, Stare Szymuś007 !

Aby być fajnym trzeba mieć cytat w sygnaturze więc ja też go mam !

Opublikowano

Hyh... Pracowałem nad swoim aflabetem. Są to pogaduszki, tak? Więc wstawiam tu projekty robione przez parę dni, nad tym myślałem noc, na początku system był cały inny ale go zmieniłem, tak to bym wstawił rano (7:00)..

81799524.gif

Opublikowano

@Up

Raczej nie, właśnie przeczytałem opis.

Projekty, botów, cheatów..

81799524.gif

Opublikowano

Kurwa ledwo co ang chce mi się uczyć (nie mówiąc już o niemieckim i innych przydatnych językach) a Ty tutaj wyjeżdżasz z jakimś Parmim Kogilutem?

Jak wymyślasz swój własny język to rób to dla siebie. Na świecie i tak jest ich już za dużo ;)

Opublikowano

Układam dla was rebusy żebyście się nie nudzili. ;d Ja na przykład jak się nudzę zabieram się do rozszyfrowania różnych równań ;p

Przygotowałem drugą lekcję.

Przeczenia

Partykuła 'in'/'ini' przed czasownikiem.

Czytam książkę - (Yo) Legro bikleare

Nie czytam książki - (Yo) In legro bikleare

Jak widzicie, można się pozbywać zaimka osobowego bez żadnych problemów, na osobę wskazuje sam czasownik.

Takiego wała, anglojęzyczni.

Pytania

Partykuła 'ke'/'kel' przed czasownikiem (jeśli nie ma użytych zwrotów pytających typu "co"/"kto"/"gdzie" itp.), odpowiednik polskiego "czy".

(Czy) Przeczytałeś książkę? - Ke islegruli bikleare?

Jak widzicie, oprócz odmienionego rzeczownika książka (biklea) rzucają się w oczy dwa dodatki do czasownika "legrem" - czytać. Zacznijmy od tego drugiego.

Czas przeszły

rdzeń (czasownik bez końcówki -em/-um) + [ul] + odmiana osobowa

Jeść - trobem -> Jemy – Trobaθ / Jedliśmy – Trobulaθ

Chcieć - rextem -> Chcę – Rexto / Chciałem – Rextulo

Czas przyszły

rdzeń + [on] + odmiana osobowa [um]

czytać - legrem -> Czytają – Legrel / Będą czytać – Legrumel

słyszeć - kwerem -> Słyszysz – Kweri / Będziesz słyszeć – Kwerumi

I to wszystko, jeśli chodzi o czasy. Serio. Ale zanim przejdziemy do drugiej pogrubionej cząstki na początku...

Tryby: rozkazujący

Chyba każdy język ma ten tryb w takiej czy innej formie. Mój jednak ma pewien wyjątkowy element, którym pieczętuje swoją nazwę.

Tryby nie podlegają odmianie przez czasy. Tryb rozkazujący ma zestaw własnych końcówek zastępujących normalną odmianę osobową, przypuszczające mają dodatkową, uzupełniającą. Więc, ten pierwszy.

(formy się tworzy klasycznie, dodaje się końcówkę do rdzenia czasownika)

yo: -ago

tau: -yad

ar/ara/aru: -appe

nahi: -ige

sui: -yed

aroi: -appel

Niby wszystko normalnie, prawda? Polski też ma rozkazujący w 3. osobie, poprzez "niech". Przyjrzyjcie się jeszcze raz...

...

...

WTF, pierwsza osoba liczby pojedynczej? Rozkaz dla samego siebie?

Dokładnie tak.

Odpowiada to wewnętrznemu zwrotowi do samego siebie, gdy normalnie mówimy do siebie w drugiej osobie. Ten język, jako "Mowa Myśli", wytworzył (z moją małą pomocą xD) specjalną formę używaną właśnie do podejmowania decyzji w myślach. Odpowiada to w j. polskim mniej więcej kombinacji "powinienem (...)", "zrobię (...)" i angielskiego "I shall (...)".

W języku mówionym odpowiada przekazaniu rozmówcy, że mówiący w tej formie zrobi co w jego mocy w tej czynności. Taka odpowiedź na polecenie, rozkaz, itp. w zależności od kontekstu. Najwięcej zastosowań pewnie byście w jakichś anime znaleźli, w postanowieniach głównych bohaterów.

iść - ailem -> Idź – Ailyad

pisać - seqrem -> Niech piszą – Seqrappel

Tryb przypuszczający wolny

Kogo zdziwiło, że powiedziałem, iż "tryby przypuszczające mają dodatkową, uzupełniającą końcówkę"?

Tak, są dwa.

Tryb przypuszczający wolny określa przypuszczenia, chęci i postanowienia możliwe do spełnienia, więc dotyczące przyszłości.

rdzeń + odmiana osobowa + [hez]*

* w 1.os. l.mn. głoska h zanika.

otwierać - dyamem, otworzyć (dk) - isdyamem -> Otworzyliby – isdyaminhez

ruszyć, rozpocząć - agitem -> Ruszyłbym – Agitohez

jeść - trobem, coś - nome -> Zjadłbym coś - Istrobohez nomere

Tryb przypuszczający miniony

Wyraża opinie i przypuszczenia dotyczące przeszłości, czyli "co by było, gdyby". Można to przyrównać do polskich form w guście "Byłbym zjadł ciastko, gdybym przyszedł wcześniej".

czasownik 'być' (sem) w formie przypuszczającej + czasownik jako "przeszły bezokolicznik" (rdzeń + [ul] + [-em/-um])

Byłbym napisał (ale z jakiegoś powodu tego nie zrobiłem i już nie ma szans, żeby to zrobić) – Seohez iseqrulem

To tyle z gramatyki na dzisiaj, w następnej lekcji skończymy czasowniki (aspekt dokonany, strona bierna i zwrotna, imiesłów czynny) i zabierzemy się za rzeczowniki. A teraz trochę słówek xP

wakardem - rozumieć

myśleć - kogitem

mówić - parem

kochać - malisem

mieszkać (w) - abinem (ni)

ogień - zaego

wiatr - kezaf

woda - missa

piorun - yazralp

ziemia - eθra

Ziemia - Terrea

księżyc - lomme

Księżyc - Selenea

słońce - tyale

Słońce - Sol

światło - lukar

pokój (stan bez konfliktów) - salyam

Pokój z tobą/wami (pozdrowienie) - Salyam av tautut/suitut (z tego powinniście wywnioskować, jak wygląda dopełniacz)

81799524.gif