Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czas. Czym On Jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacznę cytatem z książki Paula Daviesa "Czas - niedokończona rewolucja Einsteina":

Czas to jedna cholerna rzecz następująca po drugiej.

ANONIM

A wy, co myślicie o czymś takim jak czas?

Czy w waszej opinii rzeczywiście istnieje? Jeśli tak, jaką ma naturę? Co to w ogóle za wymysł?

Wgl. czas to jedna rzecz, która zwyczajnie następuje po drugiej. Niema większego wyjaśnienia dla tego zjawiska, zwanego czasem.

Czy istnieje? Ciekawe pytanie. Czas istniał, istnieje i istnieć będzie. Ziemia się obraca, my się poruszamy, a z czasem starzejemy. Starzenie.. To jest oddziaływanie czasu na nasz organizm.

Czas niema natury. Po prostu działa i leci do przodu. I to nie żaden wymysł, a fakt.

Poza tym, ludzie i tak wynaleźli już prowizoryczne maszyny do zatrzymania czasu, oraz cofnięcia się w nim. Tymi urządzeniami są oczywiście:

* Aparat fotograficzny,

* Kamera.

Nie będę tłumaczył, dlaczego tak mówię. Każdy chyba się z Was domyśla ;s

Jednak nie wykluczam że czas to:

-wymysł ludzi

czy on wgl.

-istnieje.

Jak zrobiłem coś dobrze daj +

"Wszyscy jesteśmy żałośni, to nas czyni interesującymi."

"Człowiek jest najgorszym źródłem prawdy o sobie."

81799524.gif

Opublikowano

Czas i materia nie istniały przed wielkim wybuchem.

Czas to czwarty wymiar.

@Down

Bo zrezygnowałem.

RAsfepN.png
Opublikowano

kolejny temat ,z ktorego bedzie mozna cos wyciagnac na przyszlosc ,ale Swiadomy Sen w tej chwili dla mnie ciekawszy ^^

cos mi mow ,ze jak Mou tu wbije to zamknie od razu jak dopisze swoje trzy slowa...

hersygna.png
Opublikowano (edytowane)

na serio sam nie wiem ale porównuje to do osi ;) tak w skrócie

@down weź mnie o to nie pytaj chodzę tylko do gimnazjum

ale na logikę moją to myślę że coś podobnego może być

Edytowane przez plszakalpl
Opublikowano

Chodzi o to co myślisz o czasie, czym on jest.

To nie jest oś..

Czytałem ostatnio inną książkę w której piszę że czas objawia się wtedy kiedy rusza się Ziemia.

23 godziny 56 minut i 4,1 sekundy.

Więc 4 minut i 5.9 sekund jest opóźnienie względem gwiazd. Można powiedzieć że czas się "spóźnia" więc nie mija pełny obrót od doby która występuje o gdy jest połowa dnia. Mam teorię gdyby zatrzymać ruch Ziemi, spowolnić czas by wolniej szedł, bo według mnie obrót wpływa na czas Ziemi. Hmmm.. Trzeba nad tym się jeszcze trochę się zastanowić.

Jak zrobiłem coś dobrze daj +

"Wszyscy jesteśmy żałośni, to nas czyni interesującymi."

"Człowiek jest najgorszym źródłem prawdy o sobie."

81799524.gif

Opublikowano

No tak napewno wpływa... W końcu rok trwa 365 dni i 1/4 dnia to ma jakiś związek z tym ,ale czas to też jest na pewno wymysł człowieka ,który pomaga człowiekowi w organizowaniu się.

hersygna.png
Opublikowano (edytowane)

mi chodzi o to że czas jest względny przykład

przyciąganie(przyśpieszenie) ziemi w pobliżu opóźnia poruszaniesię światła a jeżeli poruszanie(prędkość) światła się zmienia wtedy upływ czasu też się zmienia

niechce mi się dokładnie wyjaśniać

@down po prostu napisałem że masa ciężkiego obiektu jak ziemia wpływa na upływ czasu

Edytowane przez plszakalpl
Opublikowano

@up

to wez to napisz poprawnie bo nie ogar w tej chwili... tak tu namieszałeś xD z resztą sam przeczytaj xD

hersygna.png
Opublikowano

czas płynnie wolniej im jest mniejsza grawitacja

np. czarna dziura to kula olbrzymiej grawitacji która ma tak zwany horyzont zdarzeń chyli granicę

kiedy jakiś obiekt przejdzie przez tą granicę to my go nadal widzimy mimo że go nie ma

tak jak by czas tam stał w miejscu

zbieram plusy

1376815735.png

Opublikowano

czas płynnie wolniej im jest mniejsza grawitacja

np. czarna dziura to kula olbrzymiej grawitacji która ma tak zwany horyzont zdarzeń chyli granicę

kiedy jakiś obiekt przejdzie przez tą granicę to my go nadal widzimy mimo że go nie ma

tak jak by czas tam stał w miejscu

Nie im mniejsza tylko im większa. W czarnej dziurze jest ogromna grawitacja.

RAsfepN.png
Opublikowano

@m16a4

Tobie chodzi o wpływ siły grawitacji na działanie urządzeń do pomiaru czasu. Polecam zadania z cyklu (zegar umieszczamy na księżycu, ile trwa pełen obrót sekundnika).

Co do tematu - jest ciekawy. Wolę to niż "ej wbij w mój pro elo filmik", albo czytanie Waszych problemów i bajek.

Niestety zbyt dużo do tematu nie wniosę bo fizyk ze mnie średni. Nie chce też cytować czegoś z googli ...

Generalnie moim zdaniem pojęcie czas zostało wprowadzone przez człowieka (mam na myśli właściwie wynalezienie czasu) jako narzędzia. Pozwał początkowo na orientację w długości pory dnia, potem zaczął ewoluować w kalendarze. Stał się ojcem historii. Wraz z rozwojem nauki, zmieniło się podejście do tego "zjawiska", które nadaje mu charakter iście uniwersalny (Osama pisze nawet coś o wymiarze). Tyle z mojej strony. Zdaje sobie sprawę z kolokwializmu swojej wypowiedzi ale mam nadzieję że za jakiś czas wrócę z ciekawszymi teoriami.

Czas jest pojęciem względnym ...

f.png

Opublikowano

Ale wam się wzięło na filozofowanie : D

Co do czasu to on jest czymś nieosiągalnym i nieubłaganym.

1373662483-U83583.png

Opublikowano

ja juz nie wiem co pisac w tym temacie... cos mi kreci w glowie temat o zegarze slinecznym ,ale nie wiem co dokladnie o nim chce wiedziec i co by wniósł do tego tematu ,ale ma tez z tym lekkie powiazanie

hersygna.png
Opublikowano

ja juz nie wiem co pisac w tym temacie... cos mi kreci w glowie temat o zegarze slinecznym ,ale nie wiem co dokladnie o nim chce wiedziec i co by wniósł do tego tematu ,ale ma tez z tym lekkie powiazanie

Chyba miałeś na myśli zegar słoneczny?

RAsfepN.png
Opublikowano

@up

no tak... literowka ^^ i obok o ,a nie zauwazylem... wybaczcie ten blad... nadal sie glowie nad tym ,ale bardziej myslami jestem w tym swiadomym snie :/

hersygna.png
Opublikowano

@up

ale to nie mowimy doslownie o takim czasie... juz wczesniej pisalem ,ze czas to cos tam wymyslone przez czlowieka dla lepszego zorganizowania siebie jak i innych

hersygna.png