Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Grać Na A;Teriwnet+ Faq

xamizo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uwaga, odrazu mówię: PORADNIK NIE JEST MOJEGO AUTORSTWA, JA GO TYLKO "ROZPOWSZECHNIAM" Poradnik by __Damian__

Witam, przedstawie Wam dzisiaj poradnik, w którym wytłumaczę Wam, jak zagrac w AlterIWnet.

Odrazu nawiąże, że wiem, że taki temat już jest, lecz ten różni się od tamtego. Więc proszę, o nie zamykanie go odrazu, a może się przyda....

PORADNIK JAK ZAGRAĆ W CALL OF DUTY MODERN WARFARE 2

Jak zagrać w Multiplayer ?

AlterIWnet udostępnia już teraz tylko gotową wersję gry. Wystarczy :

1.Pobrać MP Rip (6.76 GB) : dział Download na oficjalnej stronie AlterIwnet'u

http://alteriw.net/viewtopic.php?f=3&t=24

2.Wypakować archiwum

3.Uruchomić alterIWNet_configure.exe i wpisać tam swój nick jaki będzie używany w grze

4.Odpalić iw4mp.exe : gra ściągnie parę plików, następnie wyskoczy okienko w którym należy przepisać to co jest na czerwono. Znaczy to że zdajemy sobie sprawę z oszustw jakie mogą mieć miejsce w grze i oświadczamy że sami nie będziemy oszukiwać podczas gry, czyli nie będziemy używać kodów (cheat'ów), które ułatwiają rozgrywkę.

I am aware of the repercussions of cheating, and will do my utmost best to ensure I do not cheat.

Jednak niektórzy posiadają już ściągnięta wersję gry i nie opłaca im się ściągać całych 6.76 GB. Dlatego poniżej zamieszczę parę plików które były wcześniej na stronie AlterIwnet'u w dziale Download i które również umożliwią uruchomienie trybu multiplayer. A więc tak :

1.Instalujesz MW2 obojętnie gdzie

2.Wklejasz crack'a który był dołączony do gry, do głównego katalogu z grą

3.Wchodzisz na główną stronę ALTERIWNET'u na zakładkę DOWNLOAD i ściągasz :

http://alteriw.net/viewtopic.php?f=3&t=24

-DLCs Repository (961 MB), wszystkie trzy spakowane RAR'y rozpakowujesz i wklejasz do głównego folderu z grą

4.Ściągasz to :

http://www.megaupload.com/?d=2FF7WK08-aIW-37a-10802

wklejasz do głównego folderu z grą

UWAGA

Przy wklejaniu tych plików niektóre mogą być takie same, należy je przy wklejaniu nadpisać (zamienić)

5.Teraz odpalasz alterIWnet_configure.exe i wpisujesz sobie swój nick

6.Odpalasz iw4mp.exe, gra ściągnie parę plików, następnie wyskoczy okienko w którym należy przepisać to co jest na czerwono. Znaczy to że zdajemy sobie sprawę z oszustw jakie mogą mieć miejsce w grze i oświadczamy że sami nie będziemy oszukiwać podczas gry, czyli nie będziemy używać kodów (cheat'ów), które ułatwiają rozgrywkę.

I am aware of the repercussions of cheating, and will do my utmost best to ensure I do not cheat.

Wymagania do uruchomienia trybu multiplayer :

- .NET Framework 3.5

http://www.microsoft.com/downloads/e...displaylang=en

- Visual C++ Redistributable 2008

http://www.microsoft.com/downloads/e...displaylang=en

-Dla XP Service Pack 3 (podobno)

http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=pl

Jak zagrać z drugim kolegą ?

Jeden z Was musi znać swoje IP. Aby się tego dowiedzieć należy odwiedzić tą stronę

http://whatismyipaddress.com/

. Ale najpewniejsze IP, które musi działać, jest w konsoli zaraz po włączeniu gry. Czyli : odpalamy grę, minimalizujemy ją i w konsoli szukamy następujących trzech linijek :

Hostname: XXXXX

IP: xxx.xxx.x.xxx

IP: x.xxx.xxx.xxx - to jest te właściwe

Są one mniej więcej w połowie, trochę za.

Gdy już mamy swoje IP podajemy je koledze, a sami wchodzimy do lobby (czyli po włączeniu gry klikamy na PLAY). Kolega również włącza grę, minimalizuje ją i w konsoli wpisuje twoje IP poprzedzając je komendą : connect

connect x.xxx.xxx.xxx

Można również dołączyć do czyjegoś lobby lub wejść na jakiś prywatny serwer.

Lista serwerów dedykowanych :

http://alteriw.net/dedicated.php

Spisujemy adres IP wybranego serwera i w konsoli gry wpisujemy : connect (adres IP)

Lista aktualnych lobby :

http://alteriw.net/serverlist/

Klikamy na wybrane lobby, w otwartym menu spisujemy adres IP i w konsoli gry wpisujemy : connect (IP lobby)

Ktoś oszukuje w grze, co zrobić, by już tego nie robił ?

Aby zbanować oszukującego gracza zgłaszamy raport w tym dziale :

http://alteriw.net/viewforum.php?f=31

Wszelkie informacje, co jest wymagane w napisanym przez Was poście/temacie, aby raport został rozważony, a następnie oszukujący gracz został zbanowany, podane zostały tutaj : "Jak poprawnie raportować oszustów [cheaterów]" na stronie AlterIWnetu

http://alteriw.net/viewtopic.php?f=62&t=2533

Dowody na filmie muszą być mocne, by raport doszedł do skutku.

Jak zrobić sobie kolorowy nick ?

Żeby zmienić kolor nicku wystarczy przed nazwa która ma mieć inny kolor dopisać na przykład takie coś : ^5

Poniżej jest opis jaki numer do jakiego koloru jest przyporządkowany :

^0 - czarny

^1 - czerwony

^2 - zielony

^3 - żółty

^4 -niebieski

^5 - jasny niebieski

^6 - różowy

^7 - biały

Nick się nie zmienia, gdy wpisuję go w alterIWnet_configure.exe

Edytuj plik alterIWnet.ini i wpisz ręcznie nick w rubryce Nickname=

[Configuration]

Server=server.alteriw.net

WebHost=auto

Nickname=TWÓJ NICK

[Dynamic]

HackWarningShown=True

Przy włączaniu gry wyskakuje błąd : The main\iw_22.iwd file is incorrect

Aby to rozwiązać należy wpisać prawidłowy MAC Adres w opcjach karty sieciowej. Wchodzimy do :

Dla Windows 7 :

Start-> Panel sterowania (widok kategorie)-> Sieć i Internet-> Centrum sieci i udostępniania-> Zmień ustawienia karty sieciowej (po lewej).

Dla XP :

Start-> Panel sterowania (widok Kategorie)-> Połączenia sieciowe i internetowe-> Połączenia sieciowe

Klikamy prawym przyciskiem myszy na połączenie internetowe-> Właściwości-> Konfiguruj-> zakładka Zaawansowane, kolumna Właściwość, klikamy na Adres sieciowy, po prawej ustawiamy MAC Adres. W moim przypadku pomogło danie na Nieobecna. Musicie tam pokombinować. Jeśli chcecie się dowiedzieć jaki jest wasz MAC Adres wchodzicie w :

Dla Windows 7 :

Start-> na dole w wyszukiwarce wpisujecie cmd i akceptujecie (enter)

Dla Xp :

Start-> Uruchom (po prawej)-> wpisujecie cmd i akceptujecie (enter)

W konsoli wpisujecie ipconfig/all. Szukacie linijki Adres fizyczny w waszej karcie sieciowej (nie Hamachi). Adres MAC wpisujecie bez tych myślników.

Jeśli ten sposób nie pomoże, spróbujcie jeszcze zrobić re-install karty sieciowej i przy okazji wgrać najnowsze sterowniki i ewentualnie jeszcze raz pokombinować z MAC Adresem.

Kiedy włączę grę, zawiesza mi się w głównym menu

Odczekaj z minutę lub dwie. Po tym czasie gra powinna się odwiesić.

W czasie meczu wbiło mi na 70 lvl

W tym przypadku pozostaje tylko level hack lub w czasie grania, gdy to się stało, wyłączyć grę za pomocą Alt+F4, lvl powinien się nie zapisać i pozostanie ten wcześniejszy. Ale najpewniej jest robić sobie gdzieś, co jakiś czas, kopię swoich save'ów i w razie tego przypadku po prostu wklejać skopiowane save'y i gotowe. Save'y znajdują się w głównym katalogu z grą w folderze players.

Jak stworzyć swój własny serwer ?

Wszelkie informacje zostały podane w temacie "[TOTURIAL] Tworzenie serwera dedykowanego" na głównej stronie AlterIWnet'u :

http://alteriw.net/viewtopic.php?f=80&t=25707

Jak być hostem w grze ?

Prawidłowo można być hostem tylko jeśli z pośród graczy mamy najlepsze łącze, które utrzyma wszystkich graczy, jednak niektórym nie często się to zdarza, aby być hostem. Ale jest sposób, by być hostem za każdym razem.

Sposób pierwszy:

1. Uruchamiasz grę

2. Minimalizujesz ją

3. W konsoli wpisujesz party_hostmigration 0;party_connecttimeout 1;badhost_endgameifisuck 0 i potwierdzasz enterem

4. Maksymalizujesz grę

5. Naciskasz PLAY ONLINE

6. Naciskasz SEARCH GAME i wybierasz dowolny rodzaj gry (najlepiej, gdyby było tam dużo ludzi)

7. Już jesteś Hostem.

Sposób drugi :

Ściągasz ten program :

http://www.multiupload.com/JT40NSKW7Q

Wypakowujesz i odpalasz mw2_host.exe. Włączasz grę, klikasz na PLAY ONLINE->SEARCH GAME i wybierasz jakiś rodzaj gry. Gdy już wybrałeś, naciskasz F5, aby zatrzymać wyszukiwanie graczy. Teraz naciskasz F4 i ustawiasz mapę, rodzaj i zasady gry. Gdy już wszystko poustawiałeś naciskasz F3, aby włączyć lobby/serwer. Teraz będą dołączać do Ciebie inni gracze, a ty będziesz hostem, który ma władzę nad nimi

Wymagania :

-W miarę dobry internet, około 2 lub 3 Mb, gdybyś miał problemy z host'owaniem spróbuj obniżyć ilość graczy tą komendą : party_maxplayers xx - xx to liczba graczy

-W miarę mocny komputer, około 60 fps podczas grania na wysokich wymaganiach

-NAT na OPEN (port 28960 UDP/TCP)

-Nie powinieneś w tym czasie nic ściągać lub mieć włączone GG, Emule itp.

Ogólnie z host'owaniem jest różnie. Jednym to działa innym nie. U mnie osobiście było tak, że rzadko w ogóle ktoś dołączał, znajdywało bardzo mało ludzi, niekiedy w ogóle ich nie znalazło, a u mojego kolegi znowu, szukało bardzo dobrze. Chwile poczekał i miał pełny serwer. Nie było by to dziwne gdybym miał słaby internet, ale ja mam łącze 10 Mb, a on ma 8 Mb, więc teoretycznie nie powinienem mieć problemu, ale niestety jest odwrotnie. Wydaje mi się że ma to coś wspólnego z routerem, może to on coś blokuje, pomijając już to że dziele internet jeszcze na trzy komputery, bo nie zawsze wszystkie trzy są włączone.

Niektóre komendy do konsoli

Komendy działają, gdy jest się hostem w lobby. Host ma zawsze najmniejszy ping, około 40 (+/- 20)

disconnect - rozłącza z lobby

g_gametype xxx - typ gry, w miejsce xxx wpisujemy na przykład :

war - Team deathmatch

dom - Domination

dem - Demolition

dm - Free for all

sab - Sabotage

sd - Search and destroy

ctf - Capture the flag

gtnw - Global thermonuklear war

oneflag - Oneflag

status - pokazuje się lista graczy, ich numery slotow i ID

clientkick x - kick'uje danego gracza (x to numer slotu zajmowanego przez gracza)

tempbanclient 3 - banuje danego gracza (x to numer slotu zajmowanego przez gracza)

sv_kickBanTime xxx - czas jaki gracz musi poczekać gdy jest zbanowany (xxx - ilość sekund : max 3600 = 1 godzina)

sv_maxPing xxx - maksymalny ping jaki może mieć gracz

set scr_war_scorelimit xxx - limit punktów w meczu do xxx pkt.

set scr_war_timelimit x- limit czasowy w meczu do x min. (0 bez limitu)

set scr_war_waverespawndelay x - opóźnienie respawnu do x sek.

party_minplayers xx - wymagana minimalna ilość graczy

party_maxplayers xx - maksymalna ilość graczy, którzy mogą dołączyć do gry

cg_scoreboardpingtext x - pokazuje ping graczy w statystykach podczas grania (x=1 włączone, x=0 wyłączone)

scr_game_spectatetype 2 - widz w czasie gry może przeglądać wszystkich graczy

Komendy na mapy :

nextmap mp_xxxxxx - ustawia jaka ma być następna mapa

map mp_xxxxxxx - zmienia mapę na xxxxx

map_restart - restart mapy (ładuje na nowo)

fast_restart - szybki restart mapy (nie ładuje się na nowo)

Lista map:

Highrise: map mp_highrise

Estate: map mp_estate

Rust: map mp_rust

Evasion: map mp_evasion

Favela: map mp_favela

Rundown: map mp_rundown

Underpass: map mp_underpass

Terminal: map mp_terminal

Sub Base: map mp_subbase

Quarry: map mp_quarry

Skidrow: map mp_nightshift

Invasion: map mp_invasion

Derail: map mp_derail

Karachi: map mp_checkpoint

Wasteland: map mp_brecourt

Scrapyard: map mp_boneyard

Afghan: map mp_afghan

Mapy DLC :

Salvage - map mp_compact

Bailout - map mp_complex

Storm -map mp_storm

Crash - map mp_crash

Overgrown - map mp_overgrown

Carnival - map mp_abandon

Fuel - map mp_fuel2

Strike - map mp_strike

Trailer Park - map mp_trailerpark

Vacant - map mp_vacant

UWAGA

Żeby zminimalizować grę podczas grania, gdy jest się w lobby, żeby na przykład dostać się do konsoli, to wystarczy użyć kombinacji Alt+Esc, a potem Alt+Tab, ale najwygodniej jest użycie kombinacji lewy Alt+Enter, gra zmniejsza okno i można bez minimalizacji wpisywać komendy do konsoli.

Gra działa na pewno na wersji SKIDROW PL i RAZOR. Gra nie może być w wersji RIP, bo na RIP'ie nie ma mowy żeby multi działało, czyli ta dobra wersja musi zajmować, co najmniej 11 Gb, bo RIP'y zajmują mniej.

Jeśli ktoś ma wersję gry PL to przy włączaniu gry może mu wyskakiwać komunikat o tym że polskie pliki mogą nie współgrać z innymi plikami, ale współgrają, bo mi wszystko jak na razie działa. Jeśli ktoś chce żeby mu to nie wyskakiwało to niech wejdzie do głównego katalogu z grą -> zone i tam będzie taki folder o nazwie zgodnej z waszą wersją językową gry (np. polish), zmieniacie jego nazwę na english. Teraz w głównym katalogu z grą jest taki plik jak localization. Edytujcie go i w pierwszej linijce też zmieńcie na english. Teraz powiadomienie powinno już nie wyskakiwać.

Jeśli macie jeszcze jakieś inne problemy lub błędy, to spróbujcie jeszcze zrobić re-install gry lub przeinstalować ją na inną partycję, zazwyczaj to też rozwiązuje większość problemów

Jak zagrać w Singleplayer i Special ops ?

1.Gdy powklejałeś już wszystkie pliki do Multiplayer ściągnij tego crack’a i wklej go do głównego katalogu z grą :

http://www.przeklej.pl/plik/crack-by...p-0015m80ne1dc

2.Teraz utwórz skrót od pliku TeknoGods_MW2SP i wklej na przykład na pulpit

3.Kliknij prawym przyciskiem myszki na utworzony skrót -> właściwości i w rubryce ELEMENT DOCELOWY dopisz po spacji --ip=xx.xxx.xxx.xxx

4.W miejsce x ma być IP twojego kolegi ( np. z tej strony :

http://whatismyipaddress.com/

)

5.Teraz Ty i kolega włączacie grę, jeden z Was wchodzi w OPERACJE SPECJALNE i wybiera jakąś misję, a drugi naciska f12, aby Was połączyć

6.Na koniec ten który wybierał misję klika na Start Op i gotowe

!!!!!!UWAGA!!!!!!

W paczce crack_by__damian__www.przeklej.pl antywirus może znaleźć wirusa. Crack należy wklejać na wyłączonym antywirusie, a następnie należy dodać, niby zainfekowane pliki, do plików wykluczonych (np. iw4sp, najlepiej cały folder z Modern Warfare 2). W żadnym cracku nie znajduje się (prawdziwy) wirus, pliki się nie rozprzestrzeniają. Jeśli ktoś nie jest pewny za to, niech nie ściąga tego crack'a.

Aby save'y z Singleplayer zadziałały razem z tymi z Multiplayer, wystarczy skopiować save'y z Singleplayer i wkleić do Multiplayer (wszystkie pliki). Save'y znajdują się w folderze players.

Proszę o nie zamykanie tematu, może się przydać, wyedytowałem go trochę.

Jestem w tym nowy, więc proszę o wyrozumiałość.

Jeszcze raz przypomnę:

Uwaga, odrazu mówię: PORADNIK NIE JEST MOJEGO AUTORSTWA, JA GO TYLKO "ROZPOWSZECHNIAM" Poradnik by __Damian__

Liczę na +;] <nie wszystko zwaliłem, wyedytowałem, oraz pozmieniałem pare rzeczy...>

@Mod

Niestety nie ma skanów, czemu ?

Temu, że te pliki są czyste.

Proszę o porównanie z aktualnym tutem, który tłumaczy jak zagrać na AlterIWnet, i o podpięcie ;3

Pozdrawiam!

@Edit

Proszę o zmianę nazwy z "[Tut]Grać Na A;Teriwnet+ Faq"

na "[Tut]Grać na AlterIWnet+ FaQ"

Gość TheMorteMaster
Opublikowano

Gdybyś sam napisał pochwaliłbym ale to ripwięc nagrody nie bd :P Autor pozwolił na kopiowanie?.

Opublikowano

Tak, autor pozwolił na kopiowanie ;]

Było wiele błędów, więc praktycznie wszystko musiałem przepisać poprawnie. Łącznie przesiedziałem nad tym ponad 3godziny (tak, serio).

Opublikowano

EE... ? A po co kolejny taki temat ?

w tym podpiętym nie ma linku do samego alterIWnet'a, i do niego jest potrzebny piracki/oryginalny mw2, a w moim jest wyltumaczone jak tylko mp pobrac, lub tez singla...

zupełnie się różnią... a jak jakieś inne były podobne fo mojego, to albo skopiowane bez zgody, albo poprostu o nich nie wiedzialem...

Według mnie jest to (może i kolejny) przydatny TUT, lub przynajmniej FaQ, jakgy ktoś miał problemy...

Opublikowano

w tym podpiętym nie ma linku do samego alterIWnet'a, i do niego jest potrzebny piracki/oryginalny mw2, a w moim jest wyltumaczone jak tylko mp pobrac, lub tez singla...

zupełnie się różnią... a jak jakieś inne były podobne fo mojego, to albo skopiowane bez zgody, albo poprostu o nich nie wiedzialem...

Według mnie jest to (może i kolejny) przydatny TUT, lub przynajmniej FaQ, jakgy ktoś miał problemy...

A jak tak to zwracam honor... Mimo tego od początku przeczytałem tylko poradnik jak można było zagrać na IW (kiedyś), do aIW już poradników nie czytałem.

Opublikowano

Cześć, mam mały problem. Oprócz komunikatu o nie posiadaniu angielskiej wersji gry wyskakuje mi następujący błąd: alertm.png

Dodam, że używam oryginalnego folderu ze steama i wgrałem Patcha 3 i DLC.

@Edit. Wkleiłem te pliki z Polish do English i śmiga :)

ChangeLog Katharsis

Ustawienie nagród za questy []

Napisanie Questów []

Client [Client nie bedzie dostepny tylko launcher wazacy 200/300 mb, update kolejne beda skromne] [Download planowany na 16/7 lipca] [X]

Zmiana oraz ustalenie dropu [X]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...