Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wskazówki Do Stworzenia Gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Ja z kolegą chcemy stworzy prostą grę tekstową(fabuła jeszcze nie znana ale prawdopodobnie będzie to fantasy albo wyścigi).No więc tak,uczę się php od niedawna i ciągle poznaje nowe techniki tego języka.Podstawy znam ale na co muszę zwrócic uwagę przy nauce i programowaniu?Wcześniej instalowałem Xnovę i byłem administratorem.Silnik sobie ściągnę i go będę edytował pod własne potrzeby.Co byście mi doradzili i ile czasu by mi to zajęło?

Opublikowano

Ja bym Ci doradzał do tego php uczyć się też o css i html(Chyba że już to przerabiałeś), a na początek to jakiś mały silnik, na dużym nie ma sensu zaczynać

*Pro Cheater* *Pomoc w Tworzenie własnej gry WWW*

Polski server gry Killing Floor [PL]Killing Floor TOP Server 24/7

b_560_95_1.png

Opublikowano

HTML i CSS to ja dobrze znam(jestem administratorem jednej ze stron o szkole opartej na CMS Joomla).Moj kolega chce aby to było fantasy ale nie wiem czy poradzę sobie.Gra oparta na wyścigach jest prostsza i może by lepiej dopracowana.Jeszcze trzeba opracowac szatę graficzna a tu kolejne ciężkie godziny.Jaki silnik byście mi doradzili i ile czasu by mi to zajęło?Nie mam doświadczenia w tym.Co do nauki php,teraz uczę się funkcji i pętli ale np.cookie ja pominę bo to mi się zdaje że jest to zbędne.

Opublikowano

Za pomocą cookie można robić system logowania. Więc nie wiem, dlaczego uważasz je za zbędne. Chyba, że zrobisz logowanie oparte na sesjach lub na czymś innym.

b_560_95_1.png

b_560x95.png

Opublikowano

Notepad ++ Jedyny który Ci się może przydać, nie używaj jkaichś tam edytorów bo czasem potrafią nabroić potem trzeba szukać gdzie tu jest błąd ;)

b_560_95_1.png

Opublikowano

Ja do czytania kodu php używam Wamp Servera 2.0 i jestem z niego bardzo zadowolony.Trochę mnie nie zrozumialeś,wiesz jak działa CMS,jednym kliknięciem generuje Ci kod i właśnie tego typu programów szukam.Jakos nie mogłem znaleś ale no cóż,trzeba sie poświęcic. :angry:

Opublikowano

Z tematu "Wskazówki Do Stworzenia Gry" idzie wywnioskować że chcesz stworzyć gre, a nie CMS, wiem jak działa CMS, ale on Ci nie pomoże przy pisaniu gry. Zresztą rób jak chcesz :P

b_560_95_1.png

Opublikowano

Ja bym ci radził napisać własny silnik od zera.

Na początku było by tylko logowanie i podnoszenie statystyk oraz praca ewentualnie misje lub przygody.

Potem byś to rozbudował o nowe możliwości takie jak różne lokacje, pvp, handel, potwory, npc i różnorodne przedmioty.

Potem jak wszystko już w miarę będzie się trzymało kupy. Poskładaj to w całość dodaj grafikę i porozmieszczaj na stronie.

Potem przyjdzie czas na naprawianie ewentualnych błędów, rozbudowę silnika i wrzucenie na jakiś dobry płatny hosting i

rozreklamowaniu się na jakichś top-listach i np. tu (mpcforum)

Musisz przede wszystkim pogłębić swoją wiedzę na temat php i mysql oraz dla lepszego efektu js.

Podświadomie takiej odpowiedzi pragnąłeś.

Nawisem mówiąc, możesz zainspirować się starym, dobrym vallheru.

Analizuj kod może czegoś się nowego dowiesz.

Czytaj mniejsze lub mniej zaawansowane silniki.

bez linków wychodzących.

Opublikowano

Tak jak @up

Polecam również xNove i Ugamelle. Dwa prościutkie silniki.

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Xnova wiem co to jest,bo instalowałem na darmowym hostingu.Dziwne że stało to ponad miesiąc. :O

Heh. Źle mnie/nas zrozumiałeś. Chodzi mi/nam o to, że analizuj kod tych gier (najwyżej kopiuj kawałeczkami) i tak też się można szybko jak i dużo nauczyć.

Opublikowano

Dalem Ci tu przykład że miałem stycznośc z silnikami do gry,uczę się na razie z netu i ostatnio analizowałem shoutbox choc nie był aż tak rozbudowany. xD

Specjalista
Opublikowano

Gdzieś tam na forum widziałem Koln gry Gladiatus, tym też byś się mógł pobawić :P

Albo wejdz na silnikgier.pl, kup silnik i go ulepszaj ;]

Opublikowano

Gdzieś tam na forum widziałem Koln gry Gladiatus, tym też byś się mógł pobawić :P

Albo wejdz na silnikgier.pl, kup silnik i go ulepszaj ;]

1) Gladiatus ma mało funkcji i ma dużo błędów. Nie polecam się z niego uczyć, lecz zawsze coś ;p

2) Nie ma takiej stronie ;) chodziło Ci o

http://GryViaWWW.pl

Tyle, że to nie ma sensu. Jak nie zna php to nie przerobi a jeszcze może zepsuć grę ;/

Specjalista
Opublikowano

Jest ta strona

http://silnikigier.pl/

Mają tam 1 silnik typu gladiatus, ale dosyć drogi bo za 30zł, ale fajnie rozbudowany, mnóstwo możliwości.

Możesz tam poczytać o funkcjach silnika.

Silnik jest licencjonowany, więc masz dodatki do niego,ale też kosztują.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sciągnałem sobie 2 silniki i w obu występuje taki błąd przy rejestracji:

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\wamp\www\rejestracja.php on line 34

W ustawieniach podałem nazwę bazy danych i utworzyłem ją.

W czym tkwi problem?

Opublikowano

Są2 przyczyny błędu...

1) Błąd w rejestracja.php linia 34

2) Nie łączy się z bazą MySQL

Opublikowano

Utworzyłem na serwerze bazę danych i nazwę wpisalem do ustawień.Gdy chcę sie rejestrowac w pasku tam gdzie jest login jest kod html i jakiś error.Poszperam i napiszę.

Opublikowano

Coś skrewiłeś w pliku rejestracja.php w linijce 34.

Poszukaj czy na końcu linii masz średnik ' ; ', i szukaj błędów związanych z mysql.

bez linków wychodzących.

Opublikowano

Utworzyłem na serwerze bazę danych i nazwę wpisalem do ustawień.Gdy chcę sie rejestrowac w pasku tam gdzie jest login jest kod html i jakiś error.Poszperam i napiszę.

Podaj kod. ;)

Opublikowano

Oto on:

<br /> <b>Notice</b>: Undefined index: login in <b>C:\wamp\www\rejestracja.php</b> on line <b>66</b><br />

a 66 linijka wygląda tak:

<td><input type='text' name='login' value='<?php echo $_POST['login'] ?>'/></td>

Silnik ściągnałem prosto z netu i wstawiłem tylko nazwę bazy danych.

Opublikowano

To jest silnik Gladiatusa? Jak tak to dam Ci linka z łatką. A jak nie to źle uzupełniłeś plik z ustawieniami MySQL lub tak jak pisze błąd w 66linii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...