Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czarny Ekran I Trzeszczenie Z Głośników!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, otóż mam taki problem... To będzie taka krótka historyjka, no więc:

Kupiłem sobie nowy komputer gdzieś w Październiku 2010 r. Wszystko było super i wszystko ładnie śmigało na kompie. Na początku zainstalowałem sobie Win 7 Ultimate x64. Podczas gry, po jakimś czasie (ok. 20-30 min) komputer tak jakby się wyłączył, był czarny ekran i takie jakby trzeszczenie czy brzęczenie w głośnikach. Kolega mi doradził żebym zainstalował jednak Win 7 Ultimate x32 a nie x64, więc zainstalowałem i wtedy było wszystko OK. Po jakichś 3 miesiącach użytkowania komputera, znowu się zaczęło to samo. Potem co raz częściej i aż do dziś się tak pogorszyło, że włączam komputer i po jakichś 5 minutach sam bez niczego się robi czarny ekran i trzeszczy w głośnikach i nawet to już nie przy graniu, po prostu przy normalnym użytkowaniu (GG, Internet)! ! !

Mój sprzęt

Procesor : AMD Athlon II 640 X4 3.00 GhZ

Płyta Główna : Gigabyte MA74GMT-S2

Karta Graficzna : NVIDIA GeForce GT430

Dysk : 1 TB (Firmy nie pamiętam)

Zasilacz : 400W (Firmy nie pamiętam)

Dodam jeszcze że przed tym nowym komputerem miałem inny o wiele słabszy (proc. 1 rdzeń, 1 GB RAM) i działo mi się tak samo! Płyta główna była też firmy Gigabyte ale inny model.

Nie wiem co jest przyczyną tego wszystkiego więc proszę o pomoc!

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Nie wiem co moze być przyczyną

Może być to od płytki głównej lub karty graf.

Jeżeli masz nowy komputer to oddaj go na gwarancje. Ale licz sie z tym że tak szybko kompa ci nie oddadzą

Lenovo Legion Slim 5 User
CPU: 
AMD Ryzen™ 7 8845HS GPU: NVIDIA® GeForce RTX™ 4060 (140W) RAM: 32 GB DDR5 5600 Mhz SSD: GoodRam PX700 1TB + SAMSUNG 970 Evo Plus 1TB 

Opublikowano

Komputer kupiłem na Allegro.pl u Pana który sprzedawał setki, a nawet tysiące komputerów. Wszystko było dokładnie opisane i wgl.

Z gwarancją się zastanowię jeżeli nic nie pomoże po za kupnem nowych części.

Ma może ktoś inną propozycję?

Opublikowano

Zasilacz : 400W (Firmy nie pamiętam)

Zasilacz może być ewentualną przyczyną problemu, więc podaj o nim dokładne informacje (marka, model, moc). Wszystko to powinno być na naklejce, przyklejonej do zasilacza.

Opublikowano

Temat brzmi jak z jakiegoś horroru xD.

Ja bym się udał z tym do "speca" a nie kombinował na własną rękę.Możesz też popytać o to znajomych,rodzinę , może ktoś tak miał.

qsHVsoT.png

Opublikowano

Fever to bomba. Pożycz od kogoś porządny zasilacz i sprawdź, jak na nim będzie zachowywał się komputer.

Opublikowano

Zasilacz, lub trzymasz komputer za blisko biorka

To dziwne ale mi sie przegrzewal bo moj komp prawie przylegal do sciany czyli nie mial dostepu do normalnego powietrza ...

Zasilacz to 2 wyjscie

3. to zle zainstalowane stery, lub stare

Opublikowano (edytowane)

Komputer nie dość że mam go obok łóżka to jeszcze jest w tej wstawce co jest w niektórych biurkach (takie wgłębienie na kompa w biurku)...

Sterowniki miałem wszystkie najnowsze, ściągałem ze strony producenta.

Kartę graficzną (NVIDIA GeForce GT 430 1 GB DDR3) sam kupiłem w sklepie Tryton, myślę że to nie jest wina karty graf.

EDIT

Wystawiłem komputer prawie na środek pokoju, odkręciłem obudowę i otworzyłem okno... Nadal jest to samo ; (

Załatwiłem już inny zasilacz do przetestowania, jutro będę miał. Zobaczę czy będzie jakaś zmiana :)

Edytowane przez Cebusiek729
Opublikowano

REFESH//////

Komputer dałem wczoraj do serwisu na zdiagnozowanie problemu no i dziś pojechałem zobaczyć co i jak, a oni do mnie z tekstem że nie mają czasu na sprawdzenie komputera, wziąłem go i zawiozę w poniedziałek do innego serwisu.

Komputer testowałem na innym zasilaczu 300W, nie wiem jaka firma. Komputer stał w serwerowni, gdzie jest zimno, wytrzymał godzinkę, a potem padł.

Ma może ktoś jeszcze jakiś pomysł na to?

Opublikowano

Chodziło właśnie o to, by sprawdzić komputer na zasilaczu dobrej marki.

Przeskanuj komputer za pomocą Malwarebytes Anti-Malware i wrzuć log na forum. Może jest zainfekowany. Jeśli tak, napiszę co zrobić, by uzyskać pomoc na specjalistycznym forum komputerowym.