Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Wybrać Broń A Czy Może B?

Gqonvi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Z góry piszę, iż nie jestem twórcą tego tutorialu, a jedynie wklejam jego treść na te forum, aby odwiedzający je gracze mogli sobie go tutaj przeczytać.

Na PL centrum dość często pojawiają się tematy typu "Wybrać AK czy M4?", "Co lepsze: XM-8 czy M4" czy "Lepiej kupić UZI czy M9?". No dobra, może to ostatnie to lekka przesada, ale poza tym wszystko wygląda tak samo - każdy

zakłada temat nie patrząc na żadne poprzednie. Wobec tego postanowiłem wyjść niezdecydowanym naprzeciw.

1. W Crossfire istnieją dwie magiczne mapy (czasem z eventem dochodzi jeszcze trzecia). Czemu magiczne? Ponieważ nie gramy na nich swoimi broniami, ale podnosimy je z ziemi. Mapy te to Crossroads EM (bronie: AWM, XM1014, P90, Steyr Aug, AK-47, AK-74, M4A1, MP5, Dragunov, M60 i pistolety P228 i Deagle) oraz Alaska EM (bronie: M4A1, AK-47, AK-74, Steyr Aug, K-2, K-1A, Uzi, AWM, PSG-1, XM-8, M60, P90, MP7, XM1014, SG552, pistolety P228, Deagle i Conda; bardzo możliwe że jakąś broń ominąłem). Poproście kogoś znajomego o spędzenie z wami trochę czasu i przetestujcie bronie jakie można tam znaleźć, a może problem rozwiąże się sam.

2. Niektórych broni niestety nie można przetestować - Golden Ak47, Golden M4A1 czy inne bronie, które możemy zdobyć tylko z Black Marketu, lub kupując za jakieś zp. Rozwiązanie jest łatwe: znajdźcie sobie klan. Co ma piernik do wiatraka? Ano, klanowicze mogą taką broń posiadać, a co za tym idzie - możecie poprosić ich o rzucenie jej na jakimś meczu na publicu (albo specjalnie zrobionym 1v1 tylko pod testowanie tej broni). Jeśli klan jest pomocny to bardzo możliwe że taka osoba się znajdzie, ale pamiętajcie że inni gracze wcale nie muszą być na wasze zawołanie (tzn. nie zawsze zerwą mecz który grają tylko żeby dać ci szansę przetestować broń).

3. Jeśli broni nie ma ani na Alasce, ani u znajomych... rozwiązania są dwa:

-- pierwsze polega na podniesieniu broni z ziemi po zabitym wrogu/sojuszniku. Pamiętajcie jednak że to rozwiązanie ma dużą niedogodność: po pierwsze możecie zostać zabici przy próbie zmiany, a po drugie możecie nie potrafić kontrolować tej broni i polec bez zabicia wroga (mam tak zawsze po podniesieniu M4). Nie zawsze też tak podniesiona broń może nam się spodobać ze względu na krótki czas zabawy nią - mi Beretta spodobała się dopiero za drugim podniesieniem jej.

-- druga możliwość to spytanie się o taką broń ludzi na forum. Jest tu nas mnóstwo i pewnie nie ma broni której nikt na oczy nie widział. Oczywiście może dojść do rozbieżności głosów, a wasze zdanie wcale nie musi się z większością zgadzać (ja przykładowo nienawidzę wspomnianej już M4 w KAŻDEJ wersji, a zdecydowana większość polskiej sceny uważa ją za broń dobrą; mało kto lubi AKS, a taki np. Kylo ją prawie że pokochał itd.). Nie jest to rozwiązanie najlepsze, ale lepszy rydz niż nic.

4. Ostatnia rada jest do osób które potrafią napisać "grałem tym i tym, obie mi się podobają ale to WY doradźcie czym będę grał" (nieco przerysowane, ale fajnie mi pasuje i nie zamierzam tego zmieniać). Brzmi ona: bierzcie odpowiedzialność za swój zakup tylko na siebie. Pal to licho gdy mówimy o broni za ZP, bo to prawdziwa kasa i szkoda wydać ją na broń bez zastosowania, ale co do innych... Jezu, jeśli macie konto nowe (niska ranga, łatwa do nabicia i w ogóle) to błąd w zakupie może być naprawiony kupnem innej broni lub założeniem nowego konta [bTW: w takim wypadku poproście kogoś o wysłanie zaproszenia, obaj na tym zarobicie]. Jeśli zaś konto ma wysoką rangę, to chyba wiecie co robicie (nie uwierzę że gracz z Master Sergantem+ nie potrafi zdecydować sam o zakupie broni). Poza tym, na starcie mamy 46k+10k (zepsucie M16) + 60k (rangi) + 10k+25k+30k (badge!)... Nie licząc kolejnych badge dających broń na pewien czas i literek, z których możemy wyciągnąć 5 skrzynek za ZP i zwyczajnego zarobku przez mecze i misje, podana przeze mnie kasa to 181k GP! Spokojnie wystarczy na zakup 2 zestawów broni wraz z pistoletami i granatami! To nie są czasy takie jak rok temu, gdy badge i misji nie było i człowiek musiał iść na ustępstwa...

Na koniec... heh, kolejna rada. Brzmi ona tak: skupcie się na kupieniu tego co nam trzeba, a nie na losowaniu broni na BM. Kupcie 2 bronie, pistolet (drugi można dostać za free dzięki Facebookowi - marny, ale zawsze jakiś jest) oraz dodatki Fast plant/defuse i Expand Granade Slot (razem z flashem i smokiem x2). Dzięki misjom mamy dość dużo GP na przedłużanie dodatków, a resztę kasy wydajemy na co nam się podoba (i w razie pecha na BM nie zostaniemy z niczym).

EDIT: W patchu 14-04-2011 pojawiła się nowa możliwość, czyli testowanie broni na shooting range. Wchodzimy do item shopu, wybieramy DOWOLNĄ broń z dostępnych do kupienia (nie dotyczy melee) i naciskamy Shooting Range poniżej obrazka z naszą postacią. I puff, przenosimy się na strzelnicę, gdzie mamy 5 celów (10/20/30/60/90m) i okienko pokazujące cel z bliska.Niestety nie wszystkie bronie da się przetestować, jednak i tak dobrze, że zostało to wprowadzone. Enjoy!

Pozdrawiam i dziękuję.

PS. Proszę o nie dawanie plusów, ponieważ NIE JESTEM TWÓRCĄ TEGO TUT'ka. Został on zapożyczony prosto stąd:

To jest ukryta treść, proszę

(Minusy oczywiście można dawać według własnego uznania ;] Mam na to "wyjechane" ;)

FyvzeeY.png

Opublikowano

@up mi tak samo nie chciało się czytać całego ale z tego co przeczytałem (mniej więcej do połowy) to ten temacik mógł by zostać przypięty. Skończyłby się wreszcie spam na forum .Bardzo dobrze że to umieściłeś na MPC bo nie każdy wchodzi na cross-fire.pl + dla cb !

Amen!

LUBIE mrówki

Opublikowano

"2. Niektórych broni niestety nie można przetestować - QBZ, DSR, M12s czy Scar Lighta. Rozwiązanie jest łatwe: znajdźcie sobie klan. Co ma piernik do wiatraka?ę

1. Jak nie +.+ specjalnie wproadzili opcje ... popraw to juz jak cos

Opublikowano

"2. Niektórych broni niestety nie można przetestować - QBZ, DSR, M12s czy Scar Lighta. Rozwiązanie jest łatwe: znajdźcie sobie klan. Co ma piernik do wiatraka?ę

W tym raczej chodziło o bronie, które na ALASCE czy innej mapie nie znajdziemy. Co nam po strzelaniu do celów, jeżeli nie będziemy tam mieć zwykłego, biegającego przeciwnika? Z uwagi na to, że jednak interesuje się zdaniami innych, zmieniłem nieco treść owego poradnika. Jeżeli nadal masz jakieś zastrzeżenia, to pisz. Wszystko mogę poprawić ;]

FyvzeeY.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bardzo pożyteczny poradnik, gdyby tak gracz dopiero rozpoczynający swój staż go przeczytał wyniósłby wiele dobrego. Gqonvi dobrze postąpiłeś przenosząc ten poradnik na te forum, bo rzeczywiście ostatnio mało osób zagląda na cross-fire.pl i przy okazji ładnie uczyniłeś go bardziej przejrzystym. Mimo wszystko zasłużyłeś na plusowe!! xD

5381235_2_1.png

postremus.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...