Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kurs C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Jestem w trakcie tworzenia kursu C++ dla MPCForum! Mam nadzieję, że docenicie moją "ciężką pracę". W kursie omówię budowę podstawowego programu. Kurs będę tworzył w next. postach!

9989.jpg

35353.png25315.png

Opublikowano

Lekcja 1: Komplikator

Komplikator to program, który tłumaczy dowolny język programowania na język komputera ( gdyż komputer jako taka bardzo mądra machina nie zna naszego języka ;p ), a komputer po skomplikowaniu otwiera nam program :D!

Komplikator, którym będę się posługiwał tworząc ten kurs, to Dev C++. Jest to bardzo prosty program, który tworzą napaleńcy z całego świata. W tej lekcji omówimy sobie jego budowę. Pobierzcie go najlepiej szukając w googlach ;p.

Po otworzeniu programu ukazuje nam się piękny program. Mamy tam miejsce do pisania, w którym nie można pisać ( na dole ) pasek stanu, w którym będzie widoczna ilość linijek w pliku, a na samej górze jest nasz panel narzędzi. Tam znajduje się takie coś jak opcja "File", którą wybieramy. Z opcji "File" bierzemy "New" po czym wybieramy "Project", a następnie jakoś "Emptemy project". Następnie powtarzamy akcję, lecz zamiast " Project" bierzemy "Source file". Do naszego projektu dodany zostaje plik źródłowy! Teraz po lewej stronie okna programu pokazuje się nam drzewko projektu ;p

Nasz program jest już gotowy do rozpoczęcia tworzenia programu, o czym powiem w następnej lekcji!

Next. lekcja w tworzeniu!

9989.jpg

35353.png25315.png

Opublikowano

facepalm

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

@osama

komplikator

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

Osama! Czekaj... On tworzy coś niezwykłego bo chce nas nauczyć jak programować za pomocą KOMPLIKATORA. Więc nasze życie się skomplikuje, czyż to nie piękne?

Opublikowano

Do autora, odpusc sobie, 0 ss, do tego komplikator, ja mialem stycznosc z c++ jakies kilka godzin i to kilka lat temu a nigdy nie pomylilbym kompilatora z komplikatorem :x skomplikowane nie ?

167161466687770313241.png

Opublikowano

tylko po co?Wszystko komplikatorujesz :)

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

to ja tu dopisze następną część kursu mogę?

część 2.

Po kilku krótkich rozdziałach wprowadzających (stanowiących otoczkę programowania w C++) powoli zbliżamy się do właściwej nauki języka C++. Pierwszą rzeczą, którą się zajmiemy w tym rozdziale to wyjaśnienie programu, którego użyliśmy do przetestowania działania zainstalowanego środowiska programowania. Mamy więc następujący kod:

C/C++

#include <cstdio>

int main()

{

printf( "Test dzialania Code::Blocks" );

return 0;

}

Powyższy kod programu pomimo, iż nie jest zbyt ambitny prezentuje klasyczną budowę pisanych programów w języku C++. Przeanalizujmy poszczególne wiersze programu.

Pojęcie dyrektywy

Wszystkie wiersze, które zaczynają się znakiem # nazywamy dyrektywami preprocesora. Każda dyrektywa musi zaczynać się od nowego wiersza.

Dyrektywa #include

Pierwszym wierszem, który występuje w programie jest dyrektywa

#include <...>

. Dzięki niej mamy możliwość dołączania plików do własnego programu. Jeśli mamy potrzebę dołączenia więcej niż jednego pliku - kilkukrotnie wykorzystujemy wyżej wspomnianą dyrektywę, a za kropki wstawiamy nazwę dołączanego pliku.

Język C++ w czystej postaci ma stosunkowo skromny zestaw instrukcji do którego nie ma potrzeby dołączania żadnej biblioteki. Instrukcje, które są wbudowane w język C++ służą w głównej mierze do sterowania przebiegiem programu i organizacji kodu. Nie ma w nim jednak wbudowanych instrukcji za pomocą których mógłbyś wyświetlić tekst, komunikować się przez sieć czy też wyświetlać grafikę na ekranie. Za pomocą dyrektywy

#include

można jednak dołączyć biblioteki, które nas interesują i dzięki temu można w łatwy sposób pisać po ekranie, korzystać z karty sieciowej, dźwiękowej czy też graficznej.

Biblioteka cstdio

Ostatnią rzeczą, która nie została jeszcze wyjaśniona w dyrektywie

#include <...>

jest to, co zostało wpisane w miejscu kropek, czyli » C ♦ cstdio (stdio.h) plik nagłówkowy. » C ♦ cstdio (stdio.h) plik nagłówkowy jest standardową biblioteką, należącą do standardu C++ dzięki której mamy możliwość pracy z konsolą (wypisywanie komunikatów, interakcja z użytkownikiem) jak i możliwość dostępu do plików znajdujących się na dysku. Dzięki dołączeniu tej biblioteki, w programie mogliśmy użyć funkcji » C ♦ printf funkcja, jednak o tym będzie nieco później.

Pełną listę funkcji dostępnych w bibliotece » C ♦ cstdio (stdio.h) plik nagłówkowy możesz znaleźć w dokumentacji znajdującej się na łamach niniejszego serwisu.

Funkcja printf

Jak nietrudno się domyślić funkcja » C ♦ printf funkcja służy do wypisywania tekstu na ekranie. Tekst, który chcemy wypisać umieszczamy w podwójnych apostrofach. Tak więc wpisanie do naszego programu wiersza

printf( "Test dzialania Code::Blocks" );

spowoduje wypisanie na ekranie komunikatu:

Test dzialania Code::Blocks

.

Warto w tym miejscu wspomnieć, że funkcja » C ♦ printf funkcja będzie wymagała docelowo dużo szerszego wyjaśnienia, ponieważ jest ona bardzo rozbudowana. Nie będę tego robił jednak jeszcze teraz ze względu na to, iż przyda nam się trochę większa wiedza niż ta, którą obecnie dysponujesz.

Blok główny programu

Pozostała, niewyjaśniona część kodu jest to:

C/C++

int main()

{

return 0;

}

Jest to tzw. blok główny programu. Wszystko co jest zawarte między klamrami funkcji int main() będzie wykonywane, aż do momentu napotkania instrukcji

return...;

gdzie za kropeczki wstawiamy dowolną liczbę - symbolizuje ona kod wyjścia programu.

Programy powinny zwracać kod wyjścia 0, co informuje środowisko systemowe, że program zakończył się poprawnie. Ostatni fragment kodu zawsze będzie występował w naszych programach. Z czasem ulegnie on modyfikacjom, niemniej jednak na chwilę obecną niniejszy fragment kodu jest w zupełności wystarczający.

skopiowane z http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Podstawy/Podstawy-programowania-w-C++/7

następne lekcje można znaleźć na tej stronie

65994253024037513199.png

rozumiesz co to znaczy 800 x 200?

Nie nie rozumiem.

Oddawaj moje sygnatury.

Opublikowano

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Podstawy/Podstawy-programowania-w-C++/7

No i po co kopiujesz?

@Up

Fajnie, że edytowałeś jak napisałem ten post.

RAsfepN.png
Opublikowano

Przedtem był Dev teraz Code::Blocks! Gościu twórz to gówno dalej!

Niezłe jaja są, tylko zmieńcie nazwę tematu bo ktoś pomyśli, że może się z tego uczyć.

@edit

STOP!

Czy ta druga lekcja to nie jest kopiowana czasem? Bo jeśli nie to gratuluje!

Zacząłeś pisać z sensem!

@down

Nie zauważyłem nicku.

Natanek RLZ!

(W kolorze piekielnym)

Opublikowano

ok to pozwolę sobie dopisać jeszcze jeden kursik mam nadzieje że autor tematu się nie obrazi.

Część 3. - Komentarze.

Komentarz jest to notatka sporządzona przez programistę i nie wpływa on (komentarz) na program.

w c++ są trzy rodzaje komentarzy.

1. komentarz jednowierszowy;

2. komentarz wielowierszowy;

3. komentarz wykonany za pomocą dyrektyw preprocesora.

#include <iostream> //komentarz jedno wierszowy

int main()

{

//instrukcje

cout << "Podaj liczbę"; // strumień wyjścia

double a;

cin >> a; //strumień wejścia

}

/*Komentarz wielowierszowy*/

void mpcforum ( int a, int B/*to są argumenty*/ )

{

/* To jest komentarz wielowierszowy..

trwa...

tu się kończy */

int x;

x = a + b;

return x;

}

To tyle ostatni komentarz omówimy kiedy indziej.

65994253024037513199.png

rozumiesz co to znaczy 800 x 200?

Nie nie rozumiem.

Oddawaj moje sygnatury.

Opublikowano

Zamiast motać w głowie przyszlym programistom, nauczcie ich najpierw napisac kalkulator, podjarani efektem będą chcieli wiedzieć więcej...

167161466687770313241.png

Opublikowano

Poprawnym skrótem od słowa "następny" jest "nast.", a nie żadne "next."

Minusy za kopiowanie z cpp0x.pl

Ehh... za kopiowanie to raczej być nie powinno, gdyż kurs piszę WŁASNORĘCZNIE NA KLAWIATURZE MOJEGO KOCHANEGO KOMPUTERA! Jeśli coś ci się nie podoba, to nie czytaj wcale tego tematu lub moich postów w nim.

9989.jpg

35353.png25315.png

Opublikowano

Lekcja 2

Tym razem już nie będę mówił wam o jakichś programach, lecz pamiętajcie, że ja korzystam z programu ( komplikatora ) Dev - C++.

Nasza druga lekcja ( pierwsza z kodem ) pokaże wam, jak zbudowany jest program, który "nic nie robi". Nic nie robi zaznaczyłem w " ", gdyż tak na prawdę spełnia swoje zadanie. Na początek przyjrzyjcie się temu kodowi:

#include <iostream>
int main()
{
     std::cout << " Hello world! " << std::endl;
     return 0;
}

Pierwszą linijką jest #include <iostream>. #include <...> to dyrektywa preprocesora, a w < > włączamy do naszego programu biblioteki ( nie wiedziałem, jak napisać to zdanie! ). Różne biblioteki mają różne właściwości, czy jak to się mówiło :P.

Gdy już wpisaliście ten kod do programu, to po skomplikowaniu ( najlepiej F9, gdyż wtedy komplikuje i od razu uruchamia program ) na ekranie powinno mrygnąć nam takie czarne okienko - znak, że program działa! std::cout << " Hello world! " << std::endl to napis, który będzie wyświetlany w trakcie działania programu. Nie zauważyliście go raczej w programie, którego kod jest powyżej, gdyż program wykonał całe swoje zadanie i wrócił " do domu po dniu całym pracy " :D. Teraz patrzcie na to:

#include <iostream>
int main()
{
     std::cout << " Hello world! " << std::endl;
     system("pause");
}

Dzięki temu kodowi możemy zobaczyć nasz napis "Hello world! ", ale do tego jeszcze coś dodatkowego: napis "Aby kontynuować, wciśnij dowolny klawisz . . .". Zostało to dodane dzięki linijce system("pause");

Teraz zwróćcie uwagę, że ten komunikat jest w nowej linijce. Jest to dla tego, że wpisaliśmy ... << std::endl; ; jest to biały znak ( czy jakoś tak ) który przesuwa nasz tekst do następnej linijki!

No i to koniec lekcji 2! W następnej powiem wam głownie o zmiennych i ich zastosowaniu!

Dajcie +, bo komuś się nie podobało i naładował mi --- :(

9989.jpg

35353.png25315.png

Opublikowano

Dev-cpp to nie kompilator.

Przestań to pisać bo gówno nas to obchodzi. Do dupy to jest!

RAsfepN.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...