Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka Pytań Przed Założeniem Serwera Na Vps'Ie

tipsot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym założyć serwer minecrafta roleplay/freebulid na ok 10 slotów. Oto moje pytania:

1. Jaki serwer powinienem wybrać. Proszę podać jakich mam szukać parametrów, oraz konkretne propozycje. Zależy mi na dostępności 24h na dobę i braku lagów.

2. Czy są jakieś poradniki jak dokładnie skonfigurować serwer, bo nie znam się na linuxie.

3. Czy jest możliwość zmiany pogody na serwerze?

4. Jeszcze coś dorzucę.

Opublikowano

1. Jaki serwer powinienem wybrać. Proszę podać jakich mam szukać parametrów, oraz konkretne propozycje. Zależy mi na dostępności 24h na dobę i braku lagów. - Jak najlepszy

2. Czy są jakieś poradniki jak dokładnie skonfigurować serwer, bo nie znam się na linuxie. Są

3. Czy jest możliwość zmiany pogody na serwerze? Tak chyba jest ;p ale raczej tak

4. Jeszcze coś dorzucę. - Czekamy ;p

Opublikowano

Jak najmniej. Chciałbym się z kilkoma kolegami złożyć na dobrej jakości serwer. Każdy by płacił kilka złotych miesięcznie. Chciałbym wiedzieć jakich parametrów szukać, tzn ile ram, procesora itp.

Opublikowano

Chyba was *******. U nas na 1,5 Gb z 4Gb ramu obciążonego gra ok 40 osób. Więc obalamy mity o 100mb -> jeden gracz. Trzeba umieć skonfigurować serwer.

Opublikowano

Czyżby konfiguracja serwera polegała na czymś więcej, niż kilka wpisów w pewnym pliku tekstowym? no chyba, że mówimy o konfiguracji vpsa.

Mi się wydaje, że dużo więcej pamięci zajmuje mapa, oraz ew. zwierzęta.

Czy myślicie, że serwer w exone 1gb 1ghz 5mbit

wystarczy?

U nich mógłbym sie pozbyć nadmiarowej kasy z fona.

Opublikowano

Optymalizacja hymm

-linuxa zamiast windowsa. (np debian 150mb ramu a windows prawie 500mb)

-dane w mysql zamiast w plikach

-nie zaśmiecać serwera zbędnymi pluginami.

-optymalizacja javy

Opublikowano

Optymalizacja hymm

-linuxa zamiast windowsa. (np debian 150mb ramu a windows prawie 500mb)

-dane w mysql zamiast w plikach

-nie zaśmiecać serwera zbędnymi pluginami.

-optymalizacja javy

Co masz na myśli optymalizacja Javy? Może podziel się tym z userami MPC :)

Opublikowano

Dobry skrypt startujący. Może go wstawie.

Postaw tak i bd dobrze.

http://www.mpcforum.pl/topic/336709-tutinstalacja-serwera-na-vpsdedyku/page__p__2364901__fromsearch__1#entry2364901

Dobrym pomysłem też jest nie ograniczanie wirtualnej maszyny jeżeli mamy wiecej niż 2 Gb ramu. poleceniem

java -Xincgc -Xmx3900m -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar

tylko dac jej "wolną ręke"

java -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar

weźmie ile chce nie wiecej nie mniej a system będzie sprawniej działał co polepszy osiągi całego serwera.

Oczywiści jeżeli mamy więcej niż 3,5Gb ramu to tylko systemy 64 bit. I nie jakieś Ubuntu zaśmiecone środowiskami graficznymi tylko np. debian co praktycznie nic nie ma a instalujemy tylko to co potrzebujemy.

Opublikowano

Dzięki wam, kto miał dostać, ten dostał plusy.

jeszcze dwa pytanka:

1. "java -Xincgc -Xmx3900m -jar craftbukkit-0.0.1-SNAPSHOT.jar " w exone jest napisane "brak obsługi snapshotów" Czy to ma coś ze sobą wspólnego?

2. Jak jest z innymi parametrami. tzn, czy wystarczy mi 1ghz procesora i 5mbit/s neta na exone?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...