Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Trochę przeszłości :

Kiedyś (dawno temu) wpadłem na pomysł by nauczyć się programować w języku C++, nie zastanawiałem się po co mi on, ot tak chciałem się nauczyć bo nie miałem co robić. Więc tak wpisałem u wujka Google "Kurs C++" i wiadomo pierwsza lepsza strona i zacząłem się uczyć. Po kilku dniach i przeczytanych tematów, odechciało mi się tego ponieważ miałem mniej czasu na to. ( Bodajże skończyłem na temacie o zmiennych czy coś takiego. )

Dokładnie wczoraj wpadłem na genialniejszy pomysł by zacząć robić gry na komórki. No więc dla chcącego nić trudnego. Wchodzę na MPC w dział C++, Asembler, Delphi i szukam. A że kiedyś właśnie zacząłem przygodę w C++ to i tym razem szukałem coś o nim bo myślałem że będzie najlepszy. No cóż po pogrzebaniu trochę w tematach znalazłem temat Kurs C++, a w nim kurs zaproponowany przez adwi32. Pobrałem go i zacząłem czytać aż do momentu gdy autor opisuje języki programowania, a dokładnie do tego momentu.

60129951.jpg

I tu właśnie wpadłem w zakłopotanie. Który to język będzie nadawał się lepiej. Autor pisze że java jest przeznaczony na aplikację dla komórek itd. Więc pomyślałem że to będzie lepsze rozwiązanie. Przypominam że tylko i wyłącznie chciałbym tworzyć gry na komórki. ( Marzenie głupiego ^^' )

No nic wchodzę znowu na MPC i szukam coś o java, ale przypadkiem wpadlem na ten temat

Użytkownik stworzył swoją grę co prawda nie na komórke, ale napisaną w C++ i Allegro. No i znów zakłopotanie.

Dlatego właśnie postanowiłem napisać ten temat by spytać się was doświadczonych co byście polecili, a może jeszcze całkiem inny język ?

Teraz inna sprawa. Zastanawia mnie co z grafiką. Przeczytałem tamten temat, oglądnąłem również filmiki z jego stworzoną grą i zastanawia mnie w czym robiona jest grafika. Czy to też jest za pomocą programowania czy potrzebny jest inny program graficzny ?

Mam nadzieję że pomożecie mi z wyborem i "nakierujecie" mnie na właściwą drogę.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

w dzisiejszych czasach gry na komórkę możesz tworzyć w każdym języku. Java jest tutaj najbardziej rozpowszechniona.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Użytkownik stworzył swoją grę co prawda nie na komórke, ale napisaną w C++ i Allegro. No i znów zakłopotanie.

Dlatego właśnie postanowiłem napisać ten temat by spytać się was doświadczonych co byście polecili, a może jeszcze całkiem inny język ?

Ja polecam C++ :)

Teraz inna sprawa. Zastanawia mnie co z grafiką. Przeczytałem tamten temat, oglądnąłem również filmiki z jego stworzoną grą i zastanawia mnie w czym robiona jest grafika. Czy to też jest za pomocą programowania czy potrzebny jest inny program graficzny ?

Możesz np za pomocą Photoshop'a, Gimpa, a nawet Painta grafike zrobić, a nastepnie tą grafikę ładujesz w grze czy czymś i wyświetlasz :P

No nic wchodzę znowu na MPC i szukam coś o java, ale przypadkiem wpadlem na ten temat

oo mój temat hehe :)

Opublikowano

Ok dzięki za odp. Chyba spróbuję w tej javie coś porobić najwyżej przejdę na c++.

SeaMonster131

Dzięki za odpowiedź z tą grafiką, to się dobrze składa bo w gimpie jestem dobrze obeznany.

Dam wszystkim po +

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

polecam kurs:

To jest ukryta treść, proszę

potem zabierz sie za awt lub swing'a

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

• Dodaj nową pozycję...