Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++, Allegro 4.2] Bezludna Wyspa (Gra 2D)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zauważyłem, że na forum można się podzielić grami, które stworzyliśmy :)

Tak więc chcę Wam pokazać moją grę - "Bezludna wyspa". Na razie jeszcze nie dokończona, ale grać można :)

Screeny:

Pierwszy

i drugi

Fabuła..hmm..w skrócie: Pewien bohater popłynął na wakacje statkiem, był sztorm i statek zatonął. Bohater obudził się na tajemniczej wyspie i teraz musi wybudować schronienie... Czy na wyspie jest ktoś jeszcze oprócz niego?

W grze będzie występować dzień i noc, dużo kafli terenu i roślin, potwory które będą atakować gracza (a także może i jego schronienie), a także łopaty (przyspieszają kopanie w ziemi/piasku/trawie), kilofy (umożliwiają kopanie w skale itd..) i inne przydatne narzędzia. Jak widzicie przypomina troszke Minecraft'a :)

Sterowanie:

- lewo/A - gracz idzie w lewo

- prawo/D - gracz idzie w prawo

- LPM [lewy klawisz myszki] - kopanie

- PPM [prawy klawisz myszki] - budowanie (najpierw nacisnąć klawisz 1-9 aby wybrać kafelek)

- spacja - skok

Download: tutaj

Skan: tutaj

Gra jest oczywiście darmowa ;p Ale jeżeli komuś się spodoba, to może dobrowolnie na adres [email protected] przysłać kod doładowujący telefon - ERA TAK-TAK. Nikogo nie zmuszam jak coś :)

Opublikowano

HAHA Minecraft 2D

Zaraz sprawdzę może być ciekawie.

Myszka się buguje.

Nie da się skakać

Zwieksz szybkość opadania.

max 5 linijek tekstu.

Opublikowano
Myszka się buguje.

Nie da się skakać

Zwieksz szybkość opadania.

Hmm..nie da się skakać? A to dziwne... ;p

Z tą szybkością opadania to chyba zależy od FPS...więc musze inaczej to napisać.

Dzięki za komenta :)

Opublikowano

Sea fps mam stale 140 jak coś.

Gra może być bardzo fajna jak ja troche poprzerabiasz.

max 5 linijek tekstu.

Opublikowano

Gra jest oczywiście darmowa ;p Ale jeżeli komuś się spodoba, to może dobrowolnie na adres [email protected] przysłać kod doładowujący telefon - ERA TAK-TAK. Nikogo nie zmuszam jak coś  

:D

max 5 linijek tekstu.

Opublikowano

Pobrałem, pograłem minutę, wyłączyłem.

Podstawowe błędy, jakie wychwyciłem:

• postać zawisa w powietrzu zamiast spadać (tak jakby podłoże robiło się przezroczyste, zamiast się niszczyć),
  • wyświetlanie myszki ostro schrzanione (niepożądane pixele nie wiadomo skąd),
  • gdy postać leci na tyle w dół, by musiała się przewinąć mapa, zaczyna drgać w pionie i spada skokowo,
  • można wbić się w podłoże,
  • potwornie wolne skoki, spadanie,
  • fullscreen bez możliwości przełączenia na grę w oknie, a rozdzielczość dość mała, z tego co widać,
  • "Opcje" przerzuca do credits'ów (a przecież w opcjach powinna być możliwość zmieniania podstawowych ustawień, jak głośność dźwięków (których, swoją drogą, nie sprawdzałem), fullscreen/windowed (jak wyżej)),
  • w trakcie gry nie działa escape ani tym podobny klawisz powrotu do menu/systemu (tylko mi?),
  • brak celu w rozgrywce,
  • brak możliwości "stawiania klocków" - zbugowane, albo po prostu mi nie pyka mimo wszystko.

Przepraszam, że tylko tyle, ale ogólnie gra mi ścina kompa, nie wiem czemu (procek c2d 2.2GHz, 4GB ram, gts250 1GB; win 7 hp x64)...

Opublikowano

Uhuhu, to mam co robić :)

Z tym że "gra mi ścina kompa" to rozwiąże pisząc na Allegro 5.0 (Niektórzy powiadają że Allegro 4.2 jest mało wydajne) :)

potwornie wolne skoki, spadanie,

Wina powolnego działania gry, musze to zmienić.

fullscreen bez możliwości przełączenia na grę w oknie, a rozdzielczość dość mała, z tego co widać,

1024x768 :) Ok, wszystko to będzie w opcjach :)

w trakcie gry nie działa escape ani tym podobny klawisz powrotu do menu/systemu

Na to odpowiedzi nie mam... Nie wiem dlaczego tak się dzieje.

brak celu w rozgrywce,

No na razie to beta heh :)

brak możliwości "stawiania klocków" - zbugowane, albo po prostu mi nie pyka mimo wszystko.

Klocki można stawiać (naciskasz 1-9 i klikasz PPM na wolnej przestrzeni) - nie działa? A coś proponujesz, żeby zmienić te budowanie? :)

Dzięki za komenta i że sie tak rozpisałeś :)

Opublikowano
Dzięki za komenta i że sie tak rozpisałeś :)
Spoko. :)

No na razie to beta heh :)
Też racja.
Ok, wszystko to będzie w opcjach :)
Podoba mi się takie podejście. ;)
Na to odpowiedzi nie mam... Nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Hm... Ale przewidziałeś w kodzie jakiś powrót do menu, tak?
Klocki można stawiać (naciskasz 1-9 i klikasz PPM na wolnej przestrzeni) - nie działa? A coś proponujesz, żeby zmienić te budowanie? :)
Właśnie nie wiem, mi po prostu nic nie stawiało... Może temu, że mi się gra ścinała. :)

Jeśli to ma być podobne do MineCraft'a, można zrobić, by klocki mogły być stawiane najdalej w ustalonej odległości od postaci. Nie wiem, czy teraz jest takie ograniczenie, więc tak przy okazji podrzucam pomysł.

Opublikowano

Fajnie, wszystko dobrze, prócz błędów, które już wymienił T-00...

A teraz pytanie, skąd się dowiedziałeś, że ludzie dzielą się tu grami?

Czyżby moja, skromna zasługa? :)

Rozwijaj gierkę dalej, popraw grafikę i będzie dobrze :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Ale przewidziałeś w kodzie jakiś powrót do menu, tak?

Tak, po naciśnięciu ESC pojawia [powinno się pojawić...] się menu główne :) Chce to zmienić na takie pod-menu w trakcie rozgrywki.

można zrobić, by klocki mogły być stawiane najdalej w ustalonej odległości od postaci

Zrobiłem takie coś...tylko kombinuję dlaczego nie działa hehe :)

@Shibitos: w sumie, to po części tak hehe :)

Opublikowano

Gra może być jak na betę. Dołączę się do innych strasznie wolno skacze i opada. Dziwne piksele wokół myszki (czasami), czasem są straszne lagi xDD. Jak wyjdzie full wersja napewno pobiorę xD

Jedyne polskie forum BlackShot

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

Opublikowano

Co do prędkości to wszystkie gry w allegro strasznie zamula i zżerają dużo procesora.

To pewnie przez niestosowanie obliczeń równoległych, które można wykorzystać pisząc grę pod kartę graficzną, jednak to już wyższe programowanie i trochę bez sensu męczyć się dla takich gierek.

Co do wolnego spadania/opadania to można zrobić aby postać opadała co 2, 3 piksele a nie co 1(oczywiście jeśli nie koliduje z innymi warunkami)

Co do wchodzenia w klocek podczas skoku można dodać dodatkowy warunek

Co do pikseli pojawiających się wokół kursora trzeba by buforować przed każdym wyświetleniem kursora, lub zastosować potrójne buforowanie

Można też wyjść poza mapę, można naprawić przez kolejny warunek

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Tak :) I dlatego zobaczę sobie bibliotekę OpenLayer. Ktoś na warsztacie mi to polecił (@ison bodajże). Jeżeli nic z tego nie wyjdzie, to przerzucę się na mój silnik 3D (ale bd na nim pisał normalnie, 2D) ;p

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Okeej...po dłuższej przerwie itd.. przepisałem gre na Allegro 5.1 i jak na razie spisuje sie b.dobrze :)

Na razie *.exe dawać nie bd, najpierw dorobie "inventory" itp :)

Dlatego chce pokazać Wam filmik:

Prosze komentujcie co jeszcze zmienić itd.... :)

Opublikowano

Mniej więcej przy

i inne przydatne narzędzia
pomyślałem "przypomina Minecraft'a" :]

Dobrze, że się przyznałeś :D

Minecraft nigdy mnie nie wciągnął... Jeśli dodasz jakieś elementy cRPG i pepeszę to się skuszę x}

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

link downloadu wygasł

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Opublikowano

Podoba mi się pomysł "tworzenia domostwa z okolicznego śmiecia i bronienie go przed wszelkiego rodzaju mobami". A stąd blisko do fajnej syntezy Diablo z MineCraftem w 2D :}

Grałeś kiedyś może w madnesscombat ? To seria filmików flash (zajebistych) ale wydali też nieskomplikowaną i relekasującą naparzankę. Tam była b. fajnie zrobiona walka wręcz - DMG obliczane na podstawie prędkości poruszania myszki (przekładające się bezpośrednio na pęd pałki / kamienia / samurajskiego miecza ).

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Podpinam się o prośbę aktualizacji linku. Jako, że już odpowiedziałeś prosiłbym o w miarę szybą odezwę z Twojej strony.

Mam jeszcze jakie pytanie (z ciekawości):

ostatnio zacząłem się bawić C++, więc chciałbym wiedzieć czy dużo czasu ci zabrało napisanie takiej gry?

Opublikowano

@4ggr35510n:

Ok, thx, obczaje tą gre :)

@lethian:

Nowy link bd w najbliższym czasie :)

A co do Twojego pytania to C++ ucze sie ponad rok, a napisanie tej gry (licze pisanie kodu + robienie grafiki ;p) z 2 doby gdzieś :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...