Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż pobrałem sobie tekstury LB Photo Realism (próbowałem x64, x128 i x256) i w MineCrafcie mam o połowę mniej FPS.

Specyfikacja sprzętowa:

CPU: Intel Core i3 530 2,93 GHz

MOBO: Gigabyte GA-H55M-UD2H (Award Modular BIOS v6.00PG)

GPU: ATI Radeon HD5750 1024 MB 700/1150 MHz

RAM: 3x Hynix HMT215U6BFR8C-H9 2 GB DDR3 1333 MHz 9-9-9-24-2T

HDD: Samsung HD103SI (5400 RPM, SATA-II)

Czy ten sprzęt rzeczywiście nie jest w stanie uciągnąć MineCraft'a z teksturami x64, x128 i x256? Da się coś zrobić, żeby działało normalnie?

*

Opublikowano

minecraft to taka gierka napisana w javie, i nawet jakbyś miał karte graficzna gtx590 w sli, 16gb ramu i buldozera to ci się zawsze przycina/ laguje i inne gówna

nie wiem czego się wstydzicie? mój gtx w minecrafcie jest wykorzystywany w 4%, procesor 10% (czyli bierze tylko 1 rdzeń, i to nie cały). To nie jest kryzys/bf3 że potrzeba choy wie jakiego komputera, tylko gra napisana w javie i takie są jej uroki

Opublikowano

@Up nie masz racji

Autorze, twój komputer jak najbardziej nadaje się do gry w MC, jednakże lepsze tekstury oznaczają większą ilość zajmowanej pamięci ram, z tego co wyczytałem masz 6 GB.

Zawsze wydajność ci spadnie jeśli wgrasz nowe teksturki, spróbuj zmienić grafikę w MC z Fancy na Fast i skorzystaj z tego poradnika :

To jest ukryta treść, proszę

Osobiście mam laptopa :

Asus K50IJ

Procesor : 2x 1.8 GHz

Dysk : SSD 160 GB

Ram : 3 GB

Grafika : Zintegrowana 256 MB pamięci.

I w mc pocinam na najwyższych obrotach i mam 21 fps, bez teksturek.

<a href="http://www.loaded-cheats.com/" title="Combat Arms Hack">Combat arms cheats</a>

Opublikowano

Oczywiście, ze jest w stanie ociągnąć minecrafta :)

Spróbuj przez Ctrl + Alt + Delete -> javaw (ppm) -> ustaw piorytet -> więcej niż normalny :)

Jeżeli nie to, to pokombinuje i może jeżeli znajdę odpowiedz napisze ja tutaj tobie :)

#Szymuś007

Dziwne, bo ja posiadam komputer o 2x słabszy (mniej więcej) i ja mam po 30 FPS :) (lecz grafika na FAST, jedynie)

Jeżeli pomogłem, nie żałuj, kliknij (+) :)

Zapraszam na mój kanał na YT, ciekawe let's play'e :)

GieterName - Ciekawe Let's Play'e i nie tylko!

Opublikowano

Domyślnie na grę jest przeznaczone ok. 300mb ram. W ustawieniach javy zmień to na 1-3gb ram. Na youtube gdzieś jest poradnik.. nie chce mi się szukać..ide spac..

Opublikowano

@Up nie masz racji

Ale w czym nie mam racji? rozumiem jakby ta gra wymuszała na podzespołach 100% wydajności, ale nie tak mało :P.

Opublikowano

Teorytycznie jest ok. Zwiększyłem rozmiar pamięci dla Javy, ustawiłem zasięg widzenia na minimalny i... Mam 350 FPS. Tylko jak dam zasięg widzenia na maksymalny, to liczba FPS spada do 60. Są jeszcze jakieś pomysły? Czy już nic nie da się zrobić?

*

Opublikowano

Zapomiałem wspomnieć... Tak, oprócz tego co napisałem wyżej ustawiłem priorytet procesu MC na najwyższy. Teraz zabrałem się za oczyszczanie komputera. Może jeszcze jakieś sugestie? (:

*

Opublikowano

A jeżeli masz minecrafta pobranego od Autora gry (oficjalnej strony), kliknij na niego ppm i kliknij "właściwości" następnie "zgodność" -> "uruchom ten program w trybie zgodności z:", ta droga pokombinuj :)

Jeżeli pomogłem, nie żałuj, kliknij (+) :)

Zapraszam na mój kanał na YT, ciekawe let's play'e :)

GieterName - Ciekawe Let's Play'e i nie tylko!

Opublikowano

Kolego, a wiesz, że od powyżej 30+ klatek na sekunde nie jest w stanie ludzkie oko odróżnić ?

Jeżeli byś miał poniżej 30, to byś mógł jakieś lekkie zciny poczuć, a jak masz 30, czy 60, ty tego nie odczujesz, więc co ci da jak będziesz miał 100 czy tam 30?

Bo ja tu nie widzę twojego sensu myślenia, chyba ważne jest, że gra przy 30 klatkach/s chodzi bardzo płynnie bez zcinek

Tyle ode mnie, wy macie jakąś manie, że więcej FPS to jest suuper i da się grać, a 30, to mało wam, kiedy od 30 w górę nie ma różnic odczuwalnych dla ludzkiego oka...

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

@UP... no zależy lecz zgadzam się z tobą... lecz to też zależy od technologii grafiki i odświeżania :) tak czy siak nie robi to większej różnicy... Jeśli masz liczmy 40+ FPS to się ciesz... bo są osoby które na 10 - 15 ciągną i nie płaczą. Kompa masz jednego z lepszych na rynku. Co do spadania FPS przy grafikach... Łopatologicznie -> nieś sobie 16 kwadratów po 3 cm by były płasko na ręce a nieś sobie 64 kwadraty po 0.75 cm by też były płasko na ręce. Robi różnicę? (dla ciekawskich oba równania wynoszą przykładowych 48 cm) Tak samo z grafiką... im więcej do renderowania tym ciężej to w kupie trzymać tak jak trzeba.

9obpmnjr.png