Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nie Działa Mi Minecraft.

R4donix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zauważyłem, że ostatnio jest dużo takich samych tematów o tym, że nie działa komuś MineCraft. A więc robię ten temat żeby nie było zbędnego spamu. Zaczynajmy.

Ogólna pomoc techniczna.

1.

Bad video card drivers

Często zdarza się że nie macie zainstalowanych sterowników do karty graficznej. Dla niektórych to czarna magia, lecz to nic trudnego.

Jeżeli wyskoczy Ci błąd "Bad video card drivers" to oznacza, że nie macie, lub macie nieaktualne sterowniki do karty graficznej.

"Ale skąd mam wiedzieć jaką ja mam kartę graficzną?" A więc sprawdzacie to tak:

tutkarta.png

Dobra. Skoro już wiemy jaką mamy kartę graficzną to czas ściągnąć aktualne sterowniki.

Jeżeli masz kartę firmy Ati Radeon, sterowniki pobierasz tutaj:

http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Jeżeli zaś firmy nVidia GeForce, tu:

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Rzadziej się zdarza, że karta graficzna jest firmy Intel. Ale nie ma się co martwić, też są do niej sterowniki:

http://downloadcenter.intel.com/

"Ale ja nie wiem jak to zrobić, to jest dla mnie za trudne" A więc tu masz wszystko wyjaśnione:

Ati Radeon:

tutradziak.png

nVidia Geforce:

tutgejfors.png

Intel:

tutintelor.png

"Dobra już ogarniam jak to pobrać, ale nie wiem czy mam 32 czy 64 bity" A więc sprawdza się to banalnie...

Wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na ikonce "Mój komputer" i wybrać "Właściwości". W pierwszej zakładce powinno być napisane ilu jest bitowy. Połapiecie się :)

1.1.

Inny sposób (jeśli w.w nie działa).

1. Klikamy na pulpicie prawym przyciskiem myszy i wybieramy "Właściwości"

2. Na górze wybieramy zakładkę "Ustawienia" i potem na dole "Zaawansowane"

3. Wchodzimy w zakładkę "Rozwiązywanie problemów"

4. W "Przyspieszenie sprzętowe" ustawiamy suwak tak jak na obrazku:

asdts.png

5. Klikamy "Zastosuj" i "OK" Teraz powinno działać ;)

@Dzięki, użytkownikowi Ragh ;)

2.

Java

MineCraft jest na Javie, więc jest ona niezbędna do działania gry.

Więc wchodzimy na oficjalną stronę Javy i klikamy "Download"

Tutaj link:

http://www.java.com/pl/download/

Wchodzimy i klikamy "Bezpłatne pobieranie oprogramowania Java"

Pamiętaj, zanim zainstalujesz najnowszą wersję javy, odinstaluj starszą.

3.

Klatkowanie Minecrafta na dobrym komputerze.

Jeżeli zainstalowałeś aktualne sterowniki do karty graficznej i Jave to może być wina zapchanego dysku.

Innym powodem mogą być programy działające w tle które coś pobierają, zżerają RAM i procesor.

4.

Czarny ekran w trakcie grania.

Wyłącz Foga (Mgłę. Klawisz domyślnie "F").

Update też powinno pomóc. @Adam200

5.

Could not create Java virtual machine

Jeśli podczas uruchamiania wyskakuje nam ten błąd, robimy tak:

1. Jeśli mamy oryginalną wersje MC to kopiujemy plik "Minecraft.jar" z folderu z grą na pulpit. Jeśli wersję piracką to kopiujemy na pulpit "Minecraft.exe" z tego samego folderu.

2. Otwieramy notatnik

3. Wpisujemy: java -XmsIlość twojego ramu w mbm -jar "C:\Documents and Settings\Nazwa Użytkownika\Pulpit\Minecraft.exe (lub .jar)

4. Zapisujemy to na pulpicie jako "Minecraft.bat"

5. Uruchamiamy i cieszymy się działającą grą

Kolejną przyczyną może być za mała ilość pamięci RAM. Oczywiście, żeby pomóc trzeba dokupić RAM.

U mnie też ten error wywala, ale uruchamiam jeszcze raz MineCrafta i odpala normalnie.

Inne źródła mówią, że należy zaktualizować Javę, ale to niektórym nie pomaga.

6.

Net Framework

Jeśli mamy za starą wersję, lub brak programu Net Framework to go pobieramy i instalujemy:

http://www.dobreprogramy.pl/.NET-Framework,Program,Windows,12105.html

Bez skana - Zaufana strona

7.

Jeżeli gra przycina, zawsze może pomóc łatwa zmiana.

Ctrl + Alt + Delete (Menedżer zadań), prawym przyciskiem myszy na proces "jawaw.exe", ustaw priorytet i tutaj wybieramy najwyższy.

Mała, łatwa zmiana, a zawsze może pomóc ;)

Mody.

1.

Czarny ekran po wgraniu moda.

Zawsze rób to co jest w opisie na stronie tego moda. Upewnij się, że usunąłeś ten magiczny folder "Meta-INF" z "minecraft.jar"

Każdy mod może też być uszkodzony. Wtedy należy pobrać z innego źródła, a żeby Minecraft działał dalej (bez moda) to należy zrobić "Force Update"

2.

Po wgraniu skina, jest on cały czarny

Winą może być to, że skin jest zepsuty, lub w zły sposób zapisany.

Aby to naprawić trzeba pobrać Skin Editor (Skan) i zrobić tak:

1. Otwieramy program.

2. Otwieramy nasz uszkodzony skin.

3. Zapisujemy skin gdziekolwiek.

4. Wyłączamy program i wgrywamy skin.

Taka operacja powinna pomóc, lecz nikt nie powiedział, że musi działać.

Multiplayer.

Zapraszam tutaj: [Poradnik] Problemy z serverem

Tam znajdziecie pomoc dot. multiplayer ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------[Tu kiedyś będzie ładna grafika ^^]--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeśli coś pominąłem, napiszcie. Będę aktualizować post, jeżeli będzie taka potrzeba (a na pewno będzie :P)

Piszcie mi jakie macie problemy. Postaram się znaleźć na nie odpowiedź i dopisać je tu.

Można przypiąć żeby uniknąć spamu "Omg Minecraft mi nie działa. Weźcie mi naprawcie"

Szukam kogoś, kto mógłby zrobić mi jakąś oprawę graficzną, żeby jakoś lepiej wyglądał ten dział ^^ Za każdą pomoc będę wdzięczny i wynagrodzę to jakoś ;)

Edity:

16.05.11r. 18:17 - Dodanie działów "Mody" oraz "Multiplayer", Zażalenie o oprawę graficzną ;)

19.05.11r. 19:44 - Informacja o przydzielaniu ramu na jave 32 bitową.

20.05.11r. 17:14 - Wełna w multi i mała zmiana estetyczności.

21.05.11r. 17:50 - Dodanie informacji o lagach na serwerze.

21.05.11r. 22:05 - Info o czarnym skinie.

anonymoussignature.png

Chętnie przyjmę pojedynek graficzny ;)

Jeżeli pomogłem, możesz dać plusa bluee.png

• Odpowiedzi 154
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Plusik leci, pomocne, choć u mnie, kiedy jest czarny ekran, albo nie wchodzi świat etc. robię update, od razu działa ^^

Opublikowano

@adam200

Okej, dzięki za info, dodałem ;)

@MistrzJebaka

Nie wiem czy obniży, bo ludzie wbijają i nawet nie przeczytają tylko walną temat i zaśmiecają forum.

No ale zawsze jest nadzieja, że któryś przeczyta...

anonymoussignature.png

Opublikowano

Napisz:

"Hej, zrobiłem serwer, ale żaden kolega nie może na niego wbić, jak temu zaradzic?"

-Odpowiedź

Wyłącz antyvirusa, zaporę systemową, sprawdź czy dobrze jest ustawiony plik "server"

Napisałem trochę niezrozumiale, ale mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi ;p

Opublikowano

To teraz powiedz czemu na karcie ATI 5700 i Win7 Ultimate 64bit podczas grania nagle minecraft się ścina i za 10 sekund znika i pojawia się komunikat: Sterownik ekranu ATI Radeon przestał działać, ale odzyskał sprawność.

Próbowałem uruchamiać w trybie zgodności z winxp sp3.

classes06.png

Opublikowano

Temat warty podklejenia. Ten temat zmniejszy ilośc niepotrzebnych tematów, których są setki :P Postarałeś się - łap + <_<

ExModerator Terraria | ExModerator Minecraft | MPC Media Team | ExMentor | Gold Member

Opublikowano

To teraz powiedz czemu na karcie ATI 5700 i Win7 Ultimate 64bit podczas grania nagle minecraft się ścina i za 10 sekund znika i pojawia się komunikat: Sterownik ekranu ATI Radeon przestał działać, ale odzyskał sprawność.

Próbowałem uruchamiać w trybie zgodności z winxp sp3.

Spróbuj sterownik ten zainstalować ponownie. :)

Opublikowano
Gówno mi pomogłeś dzięki limit plusów normalnie leci juz

Może dokładniej opiszesz swój problem? -.-

anonymoussignature.png

Opublikowano
"Gdy włączam MineCrafta, wywala mi error: "Could not create Java virtual machine" O co chodzi?"

A więc jedna z przyczyn może być za mała ilość pamięci RAM. Oczywiście, żeby pomóc trzeba dokupić RAM.

U mnie też ten error wywala, ale uruchamiam jeszcze raz MineCrafta i odpala normalnie.

Ta jasne to mi nie działa mam 4GB ramu i co nic uruchamiam do upadlemgo nic ;)

1369851372-U355713.png

by Regman

Opublikowano

@EmpioS

Jednym pomaga innym nie... W końcu to jest beta ;) Szukałem wszędzie odpowiedzi na to pytanie i nigdzie tego nie ma.

@Edit

Specjalnie dla Ciebie poszukałem i dopisałem. Patrz pkt 6 na Spoiler ;)

anonymoussignature.png

Opublikowano

@Ref

Dawno już nie było, a forum dalej zaśmiecone z problemów...

@Edit

i 300 post ^^

anonymoussignature.png

Opublikowano

mam problem z punktem 1 mam aktualne sterowniki do karty a mimo to wyskakuje mi takie coś o.O sprawdzałem i nie ma nowszych mam karte nvidie starą jak świat 16mb może przez to ale minecraft z tego co słyszałem prawie nie rusza grafiki. o.O

ps. nie nabijać się z karty xD

Opublikowano

Heh... Możliwe, że to wina tego, że ta karta jest mega słaba. Skąd Ty wgl wziąłeś tą kartę? Wyprzedaż łopat w castoramie była? (Dobra sorry, miałem się nie śmiać :P)

anonymoussignature.png

Opublikowano

Heh... Możliwe, że to wina tego, że ta karta jest mega słaba. Skąd Ty wgl wziąłeś tą kartę? Wyprzedaż łopat w castoramie była? (Dobra sorry, miałem się nie śmiać :P)

Kompa kupiłem około (nie pamiętam kiedy dokładnie) 7 lat temu i się dziwie że jeszcze działa dokupiłem do niego tylko monitor i trochę ramu i wszystko się trzyma na ślinę xD jeszczę trochę pokombinuje bo mój kuzyn ma to samo a grafikę dużo lepszą o.O

Opublikowano

A kuzyn też aktualizował stery?

podobno ma ;) a tak dla upewnienia się sprawdziłem czy mam rzeczywiście aktualne i patrze i WTF? mojej karty nie ma na liście jakby co to karta to NVidia GeForce2 MX/MX 400(stara jak świat ;))

EDIT wielkie sory jednak nie miałem najnowszych sterowników najnowsze były z 2006 roku xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...