Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wioska Minecraft

Zarghor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Z pewnością przez większość z was ten temat zostanie uznany za spam. Poszukuję wioski, a raczej wioseczki na serwer Minecraft. Nie chce żeby tam były domki lub coś w tym stylu, chodzi mi o kościółek, ratusz, jakiś posterunek itd., ponieważ chce zrobić serwer Rp (chyba tak się nazywa). Po prostu gracze sami zbierają surki i budują.

Mam też jeszcze jedno pytanie:

Mój komputer posiada karte 2GB ramu, czy mogę poświęcic na serwer te 2 Gb czy powinienem 1. Pytam, ponieważ chce grać z większą ilością kumpli

Z góry thx za odpowiedź, dam cały mój dzisiejszy limit +

jLRw2A6.png

Opublikowano

mapy nie mam ale odpowiem na pyt. dot. ramu

zależy ilu kolegów ma grać i jakiego masz neta.nie dasz 2 gb ram na server jeśli masz 2gb możesz dać tylko 1.5.

dodaj więcej info to może coś dodam

Opublikowano

no nie wiem, może tak z 10-15 graczy, a macie może tego jakby "startera" żeby poświęcić to 1,5gb, bo ja mam pliki by Nismons i tam są pliki na 1gb i 2gb

Ale myślę, że 10 wystarczy

jLRw2A6.png

Opublikowano

No to ja Ci poradzę tak:

1. Uruchomienie serwera zabiera nam ok. 750 mb

2. Uruchomienie gry na tym samym hoście zabiera ok. 450 mb

3. Pamięć z consoli dla każdego z graczy zabiera ok. 250 mb od łebka

Mój znajomy ma postawiony serwer, przy jego 4gb ramu i 15 osobach na serwerze da się wyłapać od czasu do czasu lag.

Polecam więc abyś jednak zrezygnował z próby postawienia takie serwera, gdyż takie działanie na tym sprzęcie mija się z celem.

Chciałbym również prosić o powstrzymanie się od głupich postów typu: "ram to nie wszystko", gdyż można mieć kompatybilny sprzęt za 30 koła i 1gb ramu co nie pozwoli nawet na uruchomienie jakiej kolwiek gry.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

mógłbyś wycisnąć te 15 osób ale jak będziesz mieć jeszcze plugin który blokuję generowanie się mapy powyżej 5000 kratek to by mniej ram zżerało

tylko szkoda że nie pamiętam nazwy tego pluginu ^^

Opublikowano

Pewnie jest wgrany u Nismonsa :P, dobra to wezmę tylko z 5/7 kumpli i będzie git. A co z mapką ? :D

@EDIT: Ja miałem serwa na 1gb i grałem z 3 kumplami, ale lagów wgl nie było :P. Jeśli o łącze internetowe to mam osiedlówkę, ale dość dobrą, tylko czasami spada do 2mb, jak studenci z góry ściągają

jLRw2A6.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...