Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , od razu wspomne ,że nie jestem mistrzynią w html czy ogólnie w projektowaniu stron internetowych.

Zostałam poproszona o stworzenie tła dla jednej strony. Problem polega na tym ,że nie am to być zwykły jednolity background tylko duży obrazek coś przedstawiający.

Dla przykładu mogę podać prace zielska.

Niestety nie mogę wykonać dobrego projektu bez zobaczenia jak to wygląda w praktyce. Próbowałam wielu kodów na to by ten obraz był taki sam przy każdej rozdzielczości i nie powielał się ani nic.

Doszłam tylko do tego jak zrobić by tło pozostało stałe a menu ruchome.

Proszę o jakąś poradę lub kod.

Opublikowano

<style>

body {background: url(sciezka do obrazka) 50% 0 no-repeat; }

</style>

obrazek, wycentrowany w poziomie, bez powtarzania.

Myślę że warto wrzucić to na jakiś serwer i na docelowej stronie i dzięki np firebugowi podmienić tło żeby zobaczyć jak to będzie wyglądało.

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

Hmm...chodziło mi o to żeby obrazek był na całej szerokości strony , jak i wysokości i żeby dopasował sie do każdej rozdzielczości monitora.

W takim wypadku mam tylko obrazek po środku co mogłam zrobić równie dobrze zwykłym kodem na obrazek.

Na dodatek przy tym kodzie mam białe tło po bokach a ustawione jest czarne.

Opublikowano

Hmm...chodziło mi o to żeby obrazek był na całej szerokości strony , jak i wysokości i żeby dopasował sie do każdej rozdzielczości monitora.

W takim wypadku mam tylko obrazek po środku co mogłam zrobić równie dobrze zwykłym kodem na obrazek.

Na dodatek przy tym kodzie mam białe tło po bokach a ustawione jest czarne.

niestety, w html nie da się ustawiać rozmiaru tła, jedynie co to można go przesunąć. Można zawsze to zrobić trochę na około tj. wstawić obrazek jako zwykły img i position:abslolute ustawić by był z tyłu ale... wg mnie to trochę przekombinowanie. Zazwyczaj się zostawia takie tło jakie jest, tylko trzeba przewidzieć co się stanie jeżeli użytkownikowi się skończy (po bokach dać jednolity kolor, lub przewidzieć powtórzenie obrazka);

napisz do mnie na gg(5441801)/skype(michal.wrotkowski) to Ci trochę bardziej to rozjaśnię w przypadku wątpliwości.

Wrzuć.se! - zachęcam do dyskusji na temat mojej stronki do uploadowania obrazków przez ich bezpośrednie wklejanie na stronę!

Opublikowano

możesz zrobić mniejszy obrazek i alternatywny kolor dać jako kolor który przeważa barwy obrazka inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy. Albo w JS zrobić aby pobierało rozmiary okna przeglądarki w wtedy dostosywać obrazek ale to już dużo kombinowania jest

bdccLsFwED.png

• Dodaj nową pozycję...