Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Archiwum]Praca w Gimpie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prezentowany przezemnie efekt jest dość prosty, ale ma jedną ciekawą cechę: łatwo da się w nim eksperymentować, jednocześnie widząc jak wyglądać bedzie efekt końcowy.

1. Zaczynamy od nowego rysunku. Rozmiary nie są ważne. Autor oryginału pracował na 500x300, ja klasycznie zastosuje rozmiary domyślne (420x300).

2. Mamy? To teraz dodajemy 4 nowe warstwy, wszystkie przeźroczyste. Nadajmy im nazwy (patrząc od góry): "Szum", "Zabrudzenia", "Faktura", "Papier" (no i pod nią powinna być warstwa Tło).

KLIK

3. Teraz przy pomocy narzędzia: "Zaznaczanie obszarów prostokątnych" zaznaczamy jakiś obszar.

KLIK

4. Teraz wybieramy skrypt: Script-Fu->Zaznaczenie->Zniekształcenie zaznaczenia.... Wyskoczy nam okienko. Domyślne ustawienia moga pozostać, tak więc klikamy "OK".

KLIK

5. Wybieramy teraz warstwę o nazwie: "Papier". Zaznaczenie wypełniamy kolorem starego papieru:) (kolor można przeciągnąć do zaznaczenia, można tez posłużyć się kubełkiem) Wedle uznania, nie musicie się długo namyślać, zaraz zobaczycie jak łatwo bedzie można go wymienić. Ja skorzystam z #e7daae.

6. Wybieramy warstwę o nazwie: "Faktura", wypełniamy ją deseniem. I tu jest pewien problem. Autor zastosował ciekawy deseń przedstawiający jakiś piaskowiec. Poradził znaleść coś podobnego w sieci, jeśli się nie ma w GIMPie. Ja nie mam, ani nie znalazłem. Posłuże się więc standartowo dostepnym deseniem o nazwie: "Slate". Innym ciekawym deseniem ze zbioru standartowych jest: "Paper".

7. Wybieramy warstwę o nazwie: "Zabrudzenia".

Klikamy na narzędzie pędzel, czyli: "Malowanie rozmytymi pociągnięciami pędzla" (P).

Wybieramy pędzel: "Blood 2" - rozmiar wedle uznania - ja ustawie 19.

Ustawiamy też kolor na czarny.

Teraz klikamy: Edycja->Rysowanie wzdłuż zaznaczenia

Pokaże się nam okienko - Wybieramy opcje: "Rysuj narzędziem", jako narzędzie wybieramy właśnie "Pędzel".

Klikamy "Rysuj"

Można też pobrać dodatkowe pędzle i różne dodatki z tej strony : http://www.gimpuj.info/index.php?action=glowna

8. Teraz domalujemy parę zabrudzeń (wciąż na warstwie "Zabrudzenia"). Technika dowolna - ja pędzlami "Classic17", nie pamiętam, czy już były w GIMPie, czy też je dorzuciłem potem.

9. Wybieramy warstwę o nazwie: "Szum".

Korzystamy z filtra: Filtry->Renderowanie->Chumry->Plazma...

Klikamy "OK" w nowo wywołanym okienku.

Teraz Warstwa->Kolory->Desaturacja warstwa powinna się zrobić czarno-biała.

10. Dobrze byłoby zapisać zaznaczenie. Możemy to zrobić poprzez opcję: Zaznaczenie->Zapisz do kanału.

11. Podpowiem, że ostatni krok...

W trzech wierzchnich warstwach: "Szum", "Zabrudzenia" i "Faktura" zmieniamy "Tryb krycia" na "Pokrywanie"

Efekt końcowy :

KLIK

To tyle - gotowe:)

Nie wyszło mi specjalnie ładnie, ale łatwo to poprawić - przecież wciąż można dodać (bądź usunać) plamy na warstwie "Zabrudzenia", zmienić kolor, czy podmienić deseń. Spróbujcie - efekt widać odrazu.

Kilka uwag:

- łatwo mozna uzyskać efekt takiej starej skóry - wystarczy wypełnić warstwę "Faktura" deseniem o nazwie "Leather".

- można pisać po tym papierze "wyblakłym pismem" - wystarczy, że warstwa z tekstem też przestawimy na tryb "Pokrywanie".

- autor oryginału zaleca dodawnie cienia: Script-Fu->Cień->Rzucanie cienia

- pod tym adresem: http://www.deviantart.com/deviation/24635298/ jest skrypt robiący właśnie taki stary papier (podobno). Sam nie skorzystałem.

Dziękuję

Swoje dzieła możecie wklejać pod tematem

Możliwe że był taki temat ale go nie zauważyłem

@EDIT !!! najmocniej przepraszam nie ten temat !! xD prosiłbym o przeniesienie do FanART xD jeszcze raz przepraszam xD

ichigonapisblb.png

Opublikowano

Nawet fajnie wychodzi ^^

Przenieście to ;p do fanart

Gargamel – wielki czarnoksiężnik i czarownik od siedmiu boleści. W swej karierze podrywacza umawiał się ze Smerfetką, Sasetką, Bersetką, Bercikiem, Papą Smerfem i Ważniakiem. Ponadto, mieszka sam wraz z kotem i nie posiada, ani prawa jazdy, ani konta bankowego, co daje mu predyspozycje na zostanie prezesem partii politycznej. Mieszka w wielkiej chacie na bagnie, gdzie ciągle knuje straszliwe plany zagłady PO rasy smerfów. Niestety jego wrodzona nieudolność, ciotowatość i kalectwo nie pozwalają mu na odniesienie sukcesu w tej dziedzinie. <3

Opublikowano

Dawid a widzisz moze dzial fanart? czy tam sa hacki? NIE ! Wiec nie pierdol :|

Gargamel – wielki czarnoksiężnik i czarownik od siedmiu boleści. W swej karierze podrywacza umawiał się ze Smerfetką, Sasetką, Bersetką, Bercikiem, Papą Smerfem i Ważniakiem. Ponadto, mieszka sam wraz z kotem i nie posiada, ani prawa jazdy, ani konta bankowego, co daje mu predyspozycje na zostanie prezesem partii politycznej. Mieszka w wielkiej chacie na bagnie, gdzie ciągle knuje straszliwe plany zagłady PO rasy smerfów. Niestety jego wrodzona nieudolność, ciotowatość i kalectwo nie pozwalają mu na odniesienie sukcesu w tej dziedzinie. <3

Opublikowano
Dawid a widzisz moze dzial fanart? czy tam sa hacki? NIE ! Wiec nie pierdol :|

No ale w fanart zamieszcza sie swoje prace graficzne a nie tuty gdyby kazdy tuty dawal to wyobraz co by bylo

@ot nie perdole

ezn7kel5fd8eir7r86p9.gif

WWE 4Ever

Opublikowano

zreabny tut ...

Za niedługo bedzie Tut : Jak uruchomić komputer i wyłączyc ...

Opublikowano
Kopnij w przycisk

Wyjeb przez okno.

Azerf Rox xD

A pordanik zawsze sie komus przyda

//Ciach

Opublikowano

CYTAT((DaWiD9) @ Apr 5 2009, 10:22 PM)

No ale w fanart zamieszcza sie swoje prace graficzne a nie tuty gdyby kazdy tuty dawal to wyobraz co by bylo

@ot nie perdole

Ty pierdolona lamo ile razy mamy ci mowic zebys nie spamowal tymi swoimi dednymi postami, że to forum o hackach w dziale fanart jak ci sie kurwa niepodoba to wypierdalaj na xxxx

Sry ale mnie ponioslo ;/

1317454587-U195480.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...