Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo, mam prośbę do osób które dobrze znają j. angielski.

Zadanie polega na przetłumaczeniu notatek. Chodzi o to że ściągnąłem Mapę przygodową

I są tam notatki, których nie rozumiem i D.U.P.A. I stąd moja prośba o przetłumaczenie notatek z folderu notes.

Oto link do strony mapy i jest tamlink do paczki:

http://www.minecraftforum.net/viewtopic.php?f=1034&t=248036&sid=af2fb7122aed23dbd24dd0c05fbfa04c

Z góry dzięki Pzdr.

Opublikowano

ja jestem dobry z angilka. bo 4 lata w angi mieszkalem moge i przetlumaczyc

ale daj dokladnie co mam ci przetlumaczyc

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Notka 1-sza:

Jesteś podróżnikiem, żyjącym z dala od domu dążąc do nieokreślonego celu. Każde dni są takie same. Były dopóki ostatniej nocy, kiedy to miałeś ekstremalnie żywy, prawdziwy sen. W tym śnie, tajemniczy głos powiedział Ci abyś udał się do miasta Dinsar. Nie potrafiąc zapomnieć o wizji, przygotowujesz się do wyruszenia do wyżej wymienionego miasta. Przygotuj się, podróżniku, a później wyrusz. Miasto Dinsar jest położone dokładnie na wprost wejścia do twojego namiotu.

Notka 2-ga:

Podróżniku, jeśli tu dotarłeś wierzę, że jesteś tym, którego szukam. Rozwiąż łamigłówkę przed tobą, a później weź małą skrzynię, którą zostawiłem abyś rozpoczął swoją wyprawę.

Później idź do miasta Stine i znajdź Wieżę Ostatecznego Światła (Tower of Ultimate Light). Tam znajdziesz wskazówki. Bywaj i powodzenia.

Notka 3-cia:

Doskonale! W tym miejscu masz własny wybór co zrobić. Słyszałem o budynku/domku na wyspie Tessing, który/która był/a dawno już opuszczona przez właściciela. Możesz udać się tam i przygotować tam swój dłuższy obóz. Ponadto, jest tam kaplica obok jeziora blisko tego miasta. Z twoim kilofem możesz znaleźć w niej sekret. Przekop swój ogródek by znaleźć więcej wskazówek.

Notka 4-ta:

Witaj, podróżniku. Spodziewałem się tego, że zapoznasz się ze swoim nowym domem. Mam nadzieję, że spodobał Ci się. Jednak, czas się pospieszyć i kontynuować wyprawę. Widzisz, zły człowiek ukradł skarby mojej rodziny i uciekł z nimi. Proszę, udaj się do archiwów miasta Sarne i znajdź książkę o mężczyźnie zwanym Iris. Możesz także użyć materiałów, które znajdują się w skrzyni za tobą, by ulepszyć swój dom. Dziękuję, podróżniku.

Notka 5-ta:

Stary człowiek obserwuje cię z cienia. "Jestem nostalgicznym uczonym, tak uważam. Byłem kiedyś uczniem i sumiennym czytelnikiem tych archiwów, nie pozwolę by całkowicie zostały zrujnowane przez burzę piaskową jak stało to się kilka lat temu. Próbuję utrzymać je przy życiu przez przenoszenie jakichkolwiek książek, które nie zostały zniszczone do mojego domu za farmą. Szukasz książki? Rozumiem, możliwe, że znalazłem następnego uczonego z uszanowaniem dla tych archiwów jak ja? Weź klucz do mojego domu, jest w skrzyni. Możesz przejrzeć moją kolekcję książek jeśli chcesz, młody."

Notka 6-ta:

Przeczesujesz półki szukając książki o mężczyźnie zwanym Iris. Nareszcie, znalazłeś jedną w formie zużytego dziennika. "Iris" napisane na jego okładce. Przeglądasz książkę szukając gdzie mówi o Iris'ie, który zgromadził fortunę podróżując na całym świecie i udając się do miasta Len. Na ostatniej stronie znajduje się notka: 'Podróżniku! Ten człowiek, Iris jest jednym, który ukradł fortunę mojej rodziny. Żałuję tego, że muszę spytać się o zemstę za mnie. Udaj się do miasta Len i znajdź Iris'a. Później użyj wszystkich sił, by odzyskać fortunę. Zapewniam, że kiedy zwrócisz fortunę mojej rodzinie będziesz hojnie nagrodzony.'

Notka 7-ma:

Zablokowałem drogę. Czemu ktokolwiek chciałby podążać za mną, nie wiem. Lecz jeśli miałeś ochotę po prostu bym się odwrócił.

-Iris

Notka 8-ma:

Teraz wiem, że nigdy nie ucieknę z labiryntu, który sam stworzyłem... To wszystko dzięki Ivana'ie. Cholerna Ivana! Udając, że mnie kocha tylko, by zdobyć mój skarb... Dostała na co zasługiwała. Podałem ją do strażnika Lyste za jej czary zanim udałem się do Len. Wyobrażam sobie ją zgniłą w więzieniu do teraz. Jednakże chciałbym powrócić do miasta Lyste. Będę żył do końca mojego życia tak jak jest mi to pisane. W tych grotach -- Jak prawdziwy podróżnik!

Notka 9-ta:

Podróżniku; miałem takie wrażenie, że dojdziesz aż tutaj. Jak widzisz, moja córka, Ivana i ja zostaliśmy uwięzieni tutaj, pod lochami Lyste na blisko 40 lat. Zostaliśmy zapomniani i miałem wystarczająco dużo czasu, by zrobić sobie wygodnie. Lecz przed wciągnięciem Cię tutaj, uważam, że zasługujesz na wytłumaczenie.

Widzisz, jestem szczęśliwy, że nie jestem jednym tego starego króla, który próbuje oderwać się od Ciebie jak w moim notatkach. Jednakże byłem czczony przez mieszkańców Dinsar, wyobrażam siebie jako intryganta.Jednakże moje intrygi były odgrywane za zamkniętymi drzwiami, oczywiście. Zabrałem swoją rodzinę z łachmanów do bogactwa, w końcu wyprzedziliśmy królewską linie Dinsar.

Potem miałem córkę, która była taka jak ja, Ivana. Była wychowywana przez jej matkę, mieszkankę Dinsar i jej królewskie dziedzictwo było trzymane w sekrecie od publiki. Ivana także była urodzona z darem; coś w stylu magii, której aż do teraz nie rozumiem. Kiedy dorosła razem wpadliśmy na najlepszy pomysł.

Byłoby proste. Moja córka przeniosłaby się do miasta Lyste, aktualna rezydencja dawnego podróżnika Iris. Mogłaby kontrolować tego człowieka dzięki jej magicznej ochronie fortuny za opłatą. Powolnie skarb zmieniałby właściciela. Moja córka użyłaby jej mocy do przekonania Iris'a, jego bogactwa potrzebującego jej usług. Stało się, jednakże moja droga córka zakochała się w Iris'ie, dzięki czemu zyskała tytuł księżniczki Dinsar. Dobrze, że nie wydała naszego, całego, cholernego planu!

Ostatecznie, Iris dowiedział się o planach wtedy gdy Ivana miała kontrolę nad niemal 3/4 skarbu. Podał ją do strażnika Lyste za czary i jej tytuł księżniczki Dinsar -- Dinsar i Lyste nie były w dobrych stosunkach, widzisz. Ivana została uwięziona, a potem strażnik został wysłany po mnie.

Unikałem ich przez pewien czas, zostawiając Ci te oto notatki pozostawione na całym świecie. Planowałem to dla jakiegoś podróżnika, który będzie podążał za okruszkami chleba, aż wreszcie zabije Iris'a. Tak, właśnie. Nie miałem żadnego skarbu skradzionego mi, po prostu chciałem żebyś zabił go, by pomścić los mojej córki. Strażnik złapał mnie zaraz po tym jak zapisałem notkę w archiwach Sarne i wrzucił mnie do cel z Ivaną.

Nie widzieliśmy żadnej żywej duszy aż od tego momentu.

Ivana urosła chora i przeżyła z tym tyle lat, ale ja... ja jeszcze jestem silny. Więc, zapraszam Cię do mojego nowego domu. Bądź ostrożny, będziesz? Jest trochę niebezpiecznie.

Notka 10-ta:

Udało Ci się, podróżniku. Przeciwko tym wszystkim pułapkom, które wystawiłem dla Ciebie, nadal udało Ci się wejść do mojego zamku. Musiałem coś zrobić. Wchodząc na tą płytkę naciskową, która odpalała materiały wybuchowe w celu zabicia mnie, podróżniku. Mówiąc prawdę, nie mogłem stawić się tobie. Przyprowadziłem Cię do tego co teraz żałuję, do tak samolubnego zadania. Nawet ja, wcielenie zła, nie mogłem się stawić tobie. Więc moim wyborem była śmierć. Bywaj, podróżniku. Gdziekolwiek twoje wyprawy Cię doprowadzą. Jesteś nadzieją tego świata.

-Koniec-