Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Od pewnego czasu dręczy mnie problem czarnego obrazu . Opis: Po paru minutach gry pojawia się czarny ekran który nie mogę w żaden sposób usunąć więc wyłączam grę i włączam . No i pytanie : Jak się pozbyć tego czarnego ekranu żeby w ogóle się nie pojawiał . Pytanie które na pewno zadacie: Oryginał czy pirat . Odpowiedź na to pytanie będzie brzmiało tak : Trochę pirat trochę nie . A więc rozwinięcie : Trochę pirat gdyż grałem od początku mojego kompa na piracie i ten czarny ekran nie wyskakiwał . Od paru dni zaczął wyskakiwać nie wiem czemu . Dziś mam oryginał minecraft i ten czarny ekran częściej wyskakuję więc postanowiłem usunąć wszystkie pliki minecraft oprócz save'ów po zainstalowaniu oryginalnych plików dalej po paru minutak pokazuje się czarny obraz . Proszę o odpowiedź na moje pytanie lub danie jakiegoś tematu który pomógł komuś na ten przypadek .

Opublikowano

Sam miałem te problem więc zrób tak :

wchodzisz do gry z force update (czy jakoś tak)

Opcje>Video settings i ustaw

graphics na fast

render distance

anaglyph off

limit framerato off

view bobbing on

smoth lighting on

Powinno pomóc jeżeli nie to pisz znalazłem komende na innym forum to ja napisze ale moim zdaniem jest niepotrzebna.

Aha dobrze by było gdybyś podał info o twoim systemie, kompie. (ram, procek, sterowniki, itp.)

Opublikowano

Czarny ekran może być od paru różnych rzeczy :

1. Jeśli instalowałeś jakieś dodatkowe mody do minecrafta usuń folder meta-inf z pliku minecraft.jar

2. Usuń javę i zaktualizuj ją do najnowszej wersji

3. Zainstaluj najnowsze sterowniki do twojej karty graficznej

Jeśli nic nie pomogło z tych rzeczy to problem leży prawdopodobnie w karcie graficznej twojego komputera/laptopa.

Zbieram plusy , kliknij

add.png

[Tut] Jak zrobić poprawnie port forwarding ( przekierowywanie portów )

- Potrzebne przy stawianiu serwerów no hamachi

http://www.mpcforum....ort-forwarding/

mca.png

Opublikowano

A więc tak kompa mam od jakiegoś 1 miesiąca i moim zdaniem jest zaj... @Wino97 To może by i pomogło ale ja nagrywam filmiki na youtube i potrzebna jest dobra jakość nie na najniższych bo przy moim kompie (zaraz podam info) to raczej minecraft powinien klękać .

Procesor - 4 rdzenia (6)

Taktowanie ghz - 3,1

Karta graficzna - 2 x Gtx460

Karta graficzna pamięć - 2 x 1024

Ram - 4 Gb

Taktowanie - nie mam pojęcia :D Smile

Dysk twardy -

Partycja 1

Rozmiar 100GB

Partycja 2

Rozmiar 366GB

łącznie 500 GB

Opublikowano

@2xUp To nie wina sterowników mam najnowsze a ten sam problem miałem. A instalacja modów też raczej nie ma wpływu chyba że zainstalował do wcześniejszej wersji gry (mało prawdopodobne)

Zgodzę się z tobą jeżeli chodzi o tą jawe sam ją długo elewałem ale przyczyna może leżeć włąsnie w starej wersji jawy.

@up uwierz mi grafika na tym nie ucierpi ja też mam kompa dobrego że ta gra to powinna na luzie chodzić.

Ten czarny ekran to tak w sumie lag jak dasz na fast i renderowanie normal to grafa nie ucierpi a gra będzie szybciej chodziła łapie nie kiedy króciutkie lagi o.O

chociaż przy moim kompie nie powinno być. Ale jak to zrobiłem to grałem 3h bez żadnego laga (black screena)

Zobacz sam jak zadziała to nie będziesz tracił czasu na szukanie a tak uparłeś się o tą jakość o będziesz niewiadomo ile szukał.

Opublikowano

Czyli mam grać na słabej grafie ? Co ku.... ? Na pewno jest jakieś rozwiązanie . Proszę o więcej propozycji nie dotyczących zmniejszania grafiki itd. Mogę coś ponownie zainstalować lub coś innego zrobić ale chcę aby gra działała na full !!

Opublikowano

Ale to od paru dni tylko tak się robi że co 10-20 sekund się robi ... Grałem przecież parę godzin wcześniej i działało bez black screen . To o co chodzi :(

Opublikowano

Ale uparty jesteś wiesz jaką grafikę ma MineCraft a ta zmiana opcji nie wiele zmieni zwiększy szybkość odświeżania (że tak powiem) przez co nie będzie lagów a grafa nie ucierpi sprawdź! A nie ciągle że za słaba grafa będzie. Jak nie to życze powodzenia w szukaniu rozwiązania zejdzie ci na szukaniu nawet kilka dni sądząc o tym jak często padały odpowiedzi na innym forum. Które jak zwykle nic nie dawały. Możesz jescze zwiększyć ilość ramu poświęcanej MineCraft'owi może to coś da. O ile pamiętam musisz wpisac odpowiedniom komende w notatniku i zapisać jako MineCraft.bat i ściągnij wersje MineCrafta z tego forum a dokładniej z postu o serwerze z mpc.

@Edit jak bd w domu zrobie ss z mojego MC z tymi ustawieniami i możesz sobie porównać.