Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Very Easy][Tutorial][Photoshop] Sygnatura Dla Newbie!

devju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witamw.png

Jest to tutorial dla początkujących grafików. Nauczy Was on wiele pożytecznych rzeczy. Starałem się go objaśnić tekstem i screenshotami najlepiej jak mogłem. Miłej lektury!

• Otwieramy nowy dokument.

• Wchodzimy w:
    [ENG] - filter > renders > clouds
    [PL] - filtr > rendering > chmury i tworzymy "chmurowe tło".
    81173421.png

strzalkawdol.png

23715430.png
  • UWAGA! Teraz będzie nam potrzebna paczka brushy, czyli pędzli, aby namalować tło.
    Pobranie pędzli, wgranie ich i wybranie do pracy:

Pędzle możemy znaleźć w internecie. Ja wykorzystam te:
    http://www.deviantart.com/download/19930365/GrungeBrushes3_by_KeReN_R.zip

Skan:

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=25bab05eba90c180db2b0de36ce73fb4091b946f44b345997b8d4064d134d195-1299464545

Gdzie wkleić wypakowany plik z rozszerzeniem .abr, spytacie. Wchodzicie do folderu, gdzie macie zainstalowanego Photoshopa i wklejacie plik do folderu Ustawienia\Pędzle :
    W moim przypadku będzie to ścieżka D:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3Ustawienia\Pędzle , ponieważ zainstalowałem PS na dysku D. Jeśli zainstalowałeś go na dysku C (docelowo) to powinieneś/ naś znaleźć go w C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3Ustawienia\Pędzle .

Wybieramy Brush Tool ( B ), a następnie postępujemy tak jak na obrazku poniżej:
    17868673.png

95765602.png

44836670.png

• Tworzymy nową warstwę (Ctrl+ Shift+ N) i ustawiamy domyślne kolory (D).

• Wybieramy pędzel z naszych "Grunge Brushes" i klikamy po warstwie- wystarczy kilka razy (Pamiętaj, aby mieć zaznaczony czarny kolor, jako podstawowy 84309678.png i nie zapominaj zmieniać co kilka kliknięć brush) . Efekt:
    96523844.png

• Zmieniamy kolor podstawowy (D) na biały i powtarzamy krok wyżej. Efekt:
    82154077.png
    Dla lepszego efektu zmniejszamy krycie warstwy do 80%:
    81567370.png

• Następnym punktem jest dalsze "malowanie" pędzlami. Teraz jednak zmienimy typ pędzli z "Grunge" na pędzle użytkownika DeviantArt- Jashin'a.
    Pobranie pędzli, wgranie ich i wybranie do pracy:

Pędzle Jashina:
    http://www.deviantart.com/download/16935211/Jashins_Brushes_Set_12.abr

Plik, który pobieramy jest od razu w rozszerzeniu .abr , więc nie musimy go rozpakowywać. Resztę tekstu skopiuje z poprzedniego "mini- poradnika" na temat wgrywania pędzli.
    Skan:

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=c59419f329574f371d27367007c5c7f2606199491977aeb087f6d192cc66b6c0-1299515073

Gdzie wkleić wypakowany plik z rozszerzeniem .abr, spytacie. Wchodzicie do folderu, gdzie macie zainstalowanego Photoshopa i wklejacie plik do folderu Ustawienia\Pędzle :
    W moim przypadku będzie to ścieżka D:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3Ustawienia\Pędzle , ponieważ zainstalowałem PS na dysku D. Jeśli zainstalowałeś go na dysku C (docelowo) to powinieneś/ naś znaleźć go w C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS3Ustawienia\Pędzle .

Wybieramy Brush Tool ( B ), a następnie postępujemy tak jak na obrazku poniżej:

28309533.png

40621246.png

• Teraz musimy powtórzyć kroki z malowaniem pędzlami- najpierw trochę czarnym kolorem (podstawowym, (D) ) , a następnie białym. Efekt:
    58212862.png
    Tutaj także warto ustawić krycie warstwy na 80% tak, jak w poprzednim malowaniu pędzlem.
  • Zmieńmy teraz trochę kontrast obu dwóch teł pędzli.
    Kontrast i jasność obrazu:

16388186.png
    Pamiętaj, aby powtórzyć to na każdej warstwie z naszymi pędzlami.
    86547742.png
    Kontrast może znacznie zmienić wygląd pracy.
    strzalkawdol.png
    15191698.png

• Kolorystykę tła można osiągnąć na wiele sposobów. Ten, który za chwilę opisze nie jest najłatwiejszy, ale na pewno efektowny.
    Zacznijmy od tego, co to render. Render to postać, abstrakcja, tekstura wycięta i wklejona na przeźroczystą powierzchnię.

Kopiowanie i wklejanie rendera:

Zaczniemy od pobrania rendera. Różnorodne tekstury, c4d oraz rendery postaci itp. znajdziemy na stronie planetrenders.net.
    Fakt, trzeba się tam zarejestrować, lecz warto. Przechodzimy do szukania rendera. Najlepiej niech będzie taki, aby pasował pod tematykę sygnatury.
    Ja wybrałem ten render (zauważcie, że nie ma on żadnego tła):
    Falco%20SSBB.png
    Render, który zapisaliśmy na komputerze otwieramy naszym Photoshopem.
    Klikamy z wciśniętym (Ctrl) na obrazek podglądu warstwy:
    10713728.png
    Teraz oczywiście wciskamy (Ctrl+ C) i kopiujemy tym sposobem render. Zamykamy okno z renderem "iksem" 46263747.png:
    32465812.png
    Przenosimy się na naszą rozpoczętą sygnaturę. Za pomocą klawiszy (Ctrl+ V) wklejamy render.

• Po wklejeniu rendera powtarzamy tą czynność, aż zapełnimy całe miejsce renderami. Jeśli mamy je duże to trzeba je pomniejszyć, lecz z umiarem. Jeśli mamy mniejszy render (co jest dziwne, ponieważ sygnatura przeważnie ma 350/450x150 px) to mamy więcej wklejania.
    26277275.png

• Czas połączyć warstwy ze sklejonymi renderami.
    Łączenie warstw:

Aby połączyć warstwy stosujemy się do tekstu na obrazku:
    23429855.png
    Po zaznaczeniu wszystkich wklejonych warstw z renderami, scalamy je:
    [ENG] - klikając PPM> scale layers
    [PL] - klikając PPM> scal warstwy
    43828479.png

• Po scaleniu warstw musimy rozmyć nasze połączone rendery. W celu tego wchodzimy w
    [ENG] - filter> blur> motion blur
    [PL] - filtr> rozmycie> poruszenie
    i ustawiamy takie opcje:
    43612237.png

• Zmieniamy tryb warstwy z rozmytymi renderami na "Nakładka/ Overlay":
    85994569.png

• Nadszedł czas dodać i "przetransformować" nasz render ;).
    Wklejamy nasz render tak jak robiliśmy to wcześniej z renderami do rozmycia. Jeśli jest on za duży/ mały to musimy go zmniejszyć/ powiększyć za pomocą:
    [ENG] - edit> transform> scale
    [PL] - edycja> przekształć> skaluj.
    UWAGA! Podczas skalowania trzymaj przyciśnięty klawisz (Shift), aby render zachował oryginalne proporcje podczas powiększania lub zmniejszania.

• W tym punkcie będziemy mieszać render z tłem, które zrobiliśmy wcześniej.
    Wybieramy narzędzie Gumkę ( E ) i ustawiamy takie opcje na górze:
    57641151.png

Teraz zaczniemy wygumkowywać boki naszego rendera. U mnie wyszło to tak:
    46468171.png
    Od razu widać, że render jest lepiej wtopiony w tło, prawda?

• Rozświetlenie, zaciemnienia i ostrość to najważniejsze co oddaje klimat naszej sygnatury. W naszej sygnie także tego nie zabraknie.
    Zacznijmy od połączenia wszystkich warstw. Robimy to naciskając [PL] - PPM na jednej z naszych warstw> złącz widoczne.
    94761653.png

• Pierwszą rzeczą jaką zrobimy, aby nasza praca wyglądała ciekawiej to wyostrzenie. Naciskamy [PL] - klawisz ( R)> PPM na podświetlonym narzędziu> wyostrzenie44346829.png.
    Ustawiamy tak jak na obrazku:
    97240958.png
    "Wyostrzenie" to naprawdę podstawowa rzecz w sygnaturze. Sygna nie może być złej jakości, a te narzędzie pozwoli nam uzyskać lepszą ostrość.

"Rozjaśnianie" to druga opcja, która pomoże nadać klimat naszej pracy. Rozjaśni nam ciemniejsze miejsca i pomoże rozświetlić już te, które są jasne.
    Aby wybrać narzędzie rozjaśniania 95772888.png, [PL] - wciskamy klawisz (O)> rozjaśnianie. Najlepiej ustawić takie opcje jak na obrazku:

13361091.png

strzalkawdol.png
    46468171.png

Ostatnia rzecz jaka wystąpi w tym punkcie to "Ściemnianie". Wyodrębni żywsze i jaśniejsze kolory. Wybieramy go tak samo jak "Rozjaśnianie" tylko, że wybieramy "Ściemnianie" 35344066.png.
    58945794.png

strzalkawdol.png
    50245258.png
  • Ten punkt nauczy Cię robienia napisów. Pokaże Ci także gdzie najlepiej je wstawiać, a gdzie nie.
    Dodawanie napisu:

Aby wybrać narzędzie dodawania napisu klikamy klawisz (T). Aby zrobić dobry napis będzie nam potrzebna idealna wielkość i przezroczystość.
    Wielkość i czcionkę zmieniamy na górze programu lub z boku po prawej.
    59315188.png14649035.png
    Po dodaniu napisu przechodzimy do następnego punktu ;)

• Jeśli dodaliśmy nasz napis to czas na umiejscowienie go.
    88367199.png
    W podanych miejscach najlepiej robić napis. Pamiętaj! Render nigdy nie może być zasłaniany przez napis!
    Taki przykład: Render jest centralnie na środku, co zrobić? Nic... Zacząć pracę od nowa, bo render nie powinien być na środku! Co innego, jeśli mamy render po którymś z boków: jeżeli render jest po prawej to napis najlepiej aby był po lewej i na odwrót.
  • Napis powinniśmy wtopić. Możemy to robić tak samo jak z renderem lub "bawić" się kryciem warstwy, tak jak robiliśmy to przy kryciu teł.
    Nasz napis możemy także obrysować. W tym celu [PL] - klikamy PPM na warstwie z napisem> opcje mieszania> obrys.
    82461021.png22119686.png

Efekt:29070277.png
  • Ostatnią rzeczą jaką zrobimy to obramowanie. Robimy je tak samo jak obramowanie tekstu.
    Zamiast domyślnego ustawienia "zewnętrznego" położenia obrysu ustawiamy "wewnętrzne". Oczywiście robimy to po złączeniu wszystkich warstw, co już potraficie.

17804480.png

To już wszystko. Mój outcome (końcowy efekt) nie jest zarąbisty, ale jest to tylko przykład. Jeśli dobierzemy lepsze rendery z lepszymi kolorami wyjdzie nam oczywiście lepszy efekt, ale nie wybrzydzajmy- tutorial ma przede wszystkim uczyć. Poradnik wykonany dla totalnych newbie, więc lepszych grafików proszę o wyrozumiałość, gdyż kosztowało Mnie trochę czasu stworzenie tego poradnika.

Dodatkowo! Pokaże wam jeszcze co można zrobić z sygnaturą i inne prace końcowe!

Inne outcomy:

2q84rpe.jpg

sabersig.png

hitman2s.png

Co możemy jeszcze zrobić?

out3eq.png

out2r.png

out4x.png

Poradnik został wykonany specjalnie dla MPCforum! Jeśli chcesz go skopiować na inne forum zapytaj o zgodę autora!

Tutorial robiłem z pamięci. Był on Moim pierwszym przeczytanym (po angielsku) poradnikiem jaki pamiętam. Jeszcze raz proszę nie patrzyć na outcome, ponieważ dla początkujących to jest niezła lekcja ;).

Za wszelkie błędy przepraszam !

hih_by_deyroshu-d64eldi.png

@kiedyś Red Wolf 

Opublikowano

Katastrofa. Błędne dobranie rendera, na dodatek wykorzystanie efektu chmur.

Taki tut mógł by się komuś przydać 3-4 lata temu, w dodatku dla całkowitych amatorów, ale teraz ? Masakra.

Outcome - brak komentarza.

Opublikowano

Ehh... Czytałeś wszystko? Napisałem przecież, że dla totalnych newbie. Out nie zachwyca, dobranie rendera też, ale liczy się tego co się początkujący nauczy, bo jak widzę u kogoś plagiaty lub edytowane, kiepskie stocki to mi się słabo robi.

Mogłem w ogóle nie dawać efektów <znaczy sygny na różnych etapach> wtedy na pewno byłoby łatwiej zobaczyć różnice, nieprawdaż?

@Edit

Efekt chmur był na samym początku, a na końcu w ogóle nie da się poznać, że był on wykorzystany.

@Edit 2

Out nie zachwyca, dobranie rendera też, ale liczy się tego co się początkujący nauczy, bo jak widzę u kogoś plagiaty lub edytowane, kiepskie stocki to mi się słabo robi.

Spójrz bynajmniej na taką sygnę ;):

kakashrain.png

@kiedyś Red Wolf 

Opublikowano

Ehh... Czytałeś wszystko? Napisałem przecież, że dla totalnych newbie. Out nie zachwyca, dobranie rendera też, ale liczy się tego co się początkujący nauczy, bo jak widzę u kogoś plagiaty lub edytowane, kiepskie stocki to mi się słabo robi.

Mogłem w ogóle nie dawać efektów <znaczy sygny na różnych etapach> wtedy na pewno byłoby łatwiej zobaczyć różnice, nieprawdaż?

@Edit

Efekt chmur był na samym początku, a na końcu w ogóle nie da się poznać, że był on wykorzystany.

@Edit 2

Spójrz bynajmniej na taką sygnę ;):

kakashrain.png

Ale czego chcesz ich uczyć ? Jak zjebać sygnature? To dla ciebie dobre początki ?

Sygna katastrofalna.

Opublikowano

noo, out trochę zryty

http://img546.imageshack.us/img546/255/58212862.png

Te tło mi się jeszcze podobało, ale potem zepsułeś je.

Słabo, mogłeś inaczej wtopić render.

550W OCZ Fatal1ty Modular SLI, AMD Phenom II X4 960T BOX (3.0GHz, Quad Core, 6MB, 95W, AM3), ASRock 870 870 Extreme3, DDR3 4GB 2000MHz PDP Patriot PGS Sector5 Low Voltage (2x2GB, DualDDR, CL9), Radeon HD6770 Sapphire 1024MB GDDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E 850/4800, SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

wqdz690429546a.jpg Piszę poprawnie po polsku.

Opublikowano

oy no tutek ładny wszystko git opisane są screeny | dla total new się przyda czyli w tym wypadku mnie ^^ + dla Cb

@ Kronk .... a mi brak komentarza na twoje słowa ...

Opublikowano

Jeśli się robi tuta to out powinien być dobry , a nawet bardzo dobry....

Out nie zachwyca, dobranie rendera też, ale liczy się tego co się początkujący nauczy

skoro złe dobranie rendera i słaby out to czego ma ich nauczyć :/

1363095337-U286162.png

Opublikowano

hitman2s.png

Tylko ten out jest znośny.

Reszta dla mnie kiczowato. Ale przynajmniej masz jakąś tam teorię w tym tutorialu.

1321896841-U198706.png

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po pierwsze- nie jest to plagiat, gdyż pisałem go sam.

Po drugie- napisałem przecież:

Tutorial robiłem z pamięci. Był on Moim pierwszym przeczytanym (po angielsku) poradnikiem jaki pamiętam. Jeszcze raz proszę nie patrzyć na outcome, ponieważ dla początkujących to jest niezła lekcja .

Czyli, że mógł to być ten poradnik, a może jednak inny- jest takich od groma w internecie.

Po trzecie- masz racje. Outcomy wziąłem z tamtego poradnika, lecz z niego nie korzystałem- patrzałem jedynie na komentarze, aby przedstawić przykładowe out'y użytkowników.

Dziękuję, dobranoc

:).

@kiedyś Red Wolf 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wybaczcie, że odświerzam, ale mam problem:

gdy klikam rozjaśniane, czy ściemnanie to nic się nie dzieje, wszystko zostaje takie jakie jest;/

a pozatym mój out ( bez tych dodatków )

89892gejkstv.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

http://imageshack.us/photo/my-images/198/dragonballi.jpg/

A to coś do czego mógłbym się nie przyznawać a zrobiłem to na podstawie tego tuta. :)

1325709277-U24240.png

Sygna i avatar by *ZiomQ*

Opublikowano

To niestety jest rip jak patrze ... tylko inne elemnty dobrał a tut to rip.

Na graffik'u takie coś widziałem -.-

BoomHeadShoot

ReprezentujeBiedę

PeJa

Opublikowano

http://imageshack.us/photo/my-images/198/dragonballi.jpg/

A to coś do czego mógłbym się nie przyznawać a zrobiłem to na podstawie tego tuta. :)

Nie wykonałeś wszystkich kroków i nie wtopiłeś renderu.

To niestety jest rip jak patrze ... tylko inne elemnty dobrał a tut to rip. Na graffik'u takie coś widziałem -.-

"jak patrze"- jakieś argumenty konkretne + dowody, bo się tak bawić nie mam zamiaru. Nie boję się o to, czy to jest RIP, bo robiłem ten poradnik kilka bitych godzin, więc... :)

@kiedyś Red Wolf 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mi to nie wychodzi :P

entisttag.png

Użytkownik Który Został Zbnowany :Napewno

Okres Bana: Perm

Moderator / Admin Który Nałozył Blokade : Lord Makin

Powód :Spamer/idiota/grozi administracji/dureń (Za coś tekigo Max 72h Ban A Nie Perm )

Link Do Tematu :

http://www.mpcforum.pl/topic/247974-napewno/

Lub Przenieś Mnie !

Zasłużyłem To Poproszę Plusika O To Jego Wygląd : add.png

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...