Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Geyosso.

FuturO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Haha , używania mojego zdjęcia tak cie kurwa bawi?

A może chcesz sie ze mna spotkac w sadze?

Za uzycie mojego zdjecia mozesz dodac grzywne.

Wiec kurwo miej sie na bacznosci.

78520384107366447872.png

Mój brat, to mój Ziom, moje Ziomki jak rodzina. Zaraz po Matuli, o której nie zapominam. Kocham Cię Mamo, jeszcze wszystko się ułoży. Wnet kurwy pozdychają i to nam drzwi otworzy.

Opublikowano

Poco je wrzucasz na forum, skoro wiesz że tutaj idiotów nie brakuje.

Nie mam na myśli normalnych userów. ;)

Sąd Ci raczej nic nie pomoże.

Zgłoś to do administracji forum, a ona na pewno Tobie pomoże.

Nie potrzebny temat, polecam czasem użyć mózgu.

g0Tef.jpg

Opublikowano

Sam udostępniłeś swoje zdjęcie w internecie mogłem je znaleść w google

Po 2 w wieku 12lat procesu to ty mi nie wytoczysz

3. Czyli jak ktoś inny będzie miał kobietę w awatarze bądź sygnie też mają pousuwać

4. Mam zajebistą beke z ciebie

5. kurwa to obraza dla mnie też cie mogę do sądu podać za obrazę za pedała 1500zł

1342269791-U312181.jpg
Opublikowano

@up x2

1.Pedał to ty masz na imie

2.Huj ci w morde hejcie ;)

3.Wypierdalaj z tego forum jak masz zamiar obrazac.

jebany niedorozwoju.

ty to ryja niepokazesz bo toba stary orał pole.

@up

huj , niestawie juz zdjecia.

78520384107366447872.png

Mój brat, to mój Ziom, moje Ziomki jak rodzina. Zaraz po Matuli, o której nie zapominam. Kocham Cię Mamo, jeszcze wszystko się ułoży. Wnet kurwy pozdychają i to nam drzwi otworzy.

Opublikowano

Spokojnie to tylko zabawa

Pokaż mi punkt z kodeksu karnego który mi tego zabrania to usune zdjecie

Sam umieściłeś swoje zdjęcie w necie mogłem je znaleść w google

Oczywiście policja nie ma co robić tylko namierzać proxy robić wszystkie procedury żeby odwrócić ip z proxy tak żeby dojść do mojego ip i zrobić mi wjazd na chatę z powodu takiego że używam znalezionego w necie zdjęcia

1342269791-U312181.jpg
Opublikowano

@up

Najbardziej ogólną ochronę, zgodnie z art. 23 Kodeksu cywilnego niezależnie od ochrony przyznanej Panu przez inne przepisy (np. przepisy karne), wprowadza właśnie Kodeks cywilny. Zgodnie z przywołanym już artykułem "twórczość (...) artystyczna (...) pozostaje pod ochroną prawa cywilnego". Są to Pana dobra osobiste. Środki ochrony, jakie przyznaje Panu prawo cywilne to: 
1) Może Pan żądać zaniechania działania zagrażającego Pana dobrom osobistym, chyba że nie jest ono bezprawne. Należy rozważyć, czy opublikowanie zdjęć w gazecie w sposób opisany w liście stanowi czyn bezprawny. Zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. Prawo autorskie i prawa pokrewne należy uznać zgodnie z art. 2 pkt. 3), że zdjęcia jako utwory (przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, niezależnie od wartości i przeznaczenia) fotograficzne są przedmiotem prawa autorskiego. Treścią tego prawa to uprawnienia do: 
a) autorstwa utworu, oznaczenia utworu swoim nazwiskiem, pseudonimem artystycznym albo do udostępniania go anonimowo, nienaruszania treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania, decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności, nadzoru nad sposobem korzystania z utworu (- autorskie prawa osobiste, art. 16 cyt. ustawy); 
 jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, wyłączne prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach eksploatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu (- autorskie prawa majątkowe, art. 17 ustawy). Zgodnie z art. 41 ustawy Prawo autorskie i prawa pokrewne, autorskie prawa majątkowe mogą przejść na inna osobę w drodze dziedziczenia (przypadek, który z oczywistych względów należy tutaj pominąć) lub w drodze umowy. Jeśli umowa nie stanowi inaczej, nabywca autorskich prawa majątkowych może przenieść je na inną osobę (oczywiście zgodnie z zasadą nemo plus iuris in alium transferre postest quam ipse habet, czyli, że nikt nie może przenieść na drugiego więcej praw niż sam posiada). Inną umowę stanowi licencja, czyli umowa o korzystanie z utworu. Licencja jak i umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych obejmuje pola eksploatacji utworu wyraźnie w niej wymienione (pola eksploatacji wymienia art. 50, m.in. utrwalenie, zwielokrotnienie określoną techniką, wprowadzenie do obrotu, wprowadzenie do pamięci komputera, publiczne wykonanie itp.). 
Biorąc pod uwagę dotychczasowe ustalenia należy więc stwierdzić, że zachowanie dziennikarza/wydawcy było bezprawne gdyż bez podstawy prawnej naruszało Pana prawa autorskie majątkowe jak i niemajątkowe. Należy więc rozważyć jeszcze czy nie zachodzi okoliczność wyłączająca bezprawność. Okoliczności takie są opisane w oddziale 3 ustawy "Dozwolony użytek chronionych utworów". Przypadki, które potencjalnie mogą być brane pod uwagę to: 
a) bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego: sytuacja ta nie zachodzi, gdyż opublikowanie zdjęcia w gazecie w sposób oczywisty przekracza zakres własnego użytku osobistego. 
 wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji już rozpowszechnione aktualne fotografie reporterskie; tu oczywiście nie wiemy po lekturze listu, czy przedmiotem rozpowszechnienia były fotografie reporterskie oraz czy zaszły pozostałe przesłanki opisane w przepisie. Nawet jednak gdyby tak się stało, to zostały naruszone niemajątkowe prawa autorskie poprzez brak wzmianki o autorze zdjęcia, oraz należy stwierdzić, że autorowi przysługiwałoby wynagrodzenie za wykorzystanie tejże (tych) fotografii (art. 25. ustęp 2).Jak widać nie zaszła też żadna okoliczność wyłączająca bezprawność. Ustalenie, że zachowanie dziennikarza/wydawcy było bezprawne będzie też potrzebne w dalszych rozważaniach. 

2) Może Pan się domagać, by osoba która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności ażeby złożyła oświadczenie odpowiedniej treści i w odpowiedniej formie. 

3) Na zasadach przewidzianych w kodeksie może Pan również żądać zadośćuczynienia pieniężnego lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany cel społeczny. Zasady, o których tu mowa określa art. 448 k.c. Zgodnie z jego brzmieniem osoba, której dobro osobiste zostało naruszone może żądać odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub zapłaty odpowiedniej sumy pieniężnej na wskazany przez tą osobę cel społeczny. Mimo, iż przepis tego nie formułuje wprost, zgodnie z orzecznictwem i doktryną, przesłanką odpowiedzialności za krzywdę na podstawie art. 448 k.c. jest wina sprawcy. 

4) Jeżeli wskutek naruszenia dobra osobistego została wyrządzona szkoda majątkowa, poszkodowany może żądać jej naprawienia na zasadach ogólnych. Mowa tu o odpowiedzialności z tytułu czynów niedozwolonych. 

Uprawnienia te nie uchybiają ochronie, która przysługuje na podstawie innych przepisów, w szczególności przepisów prawa autorskiego. Art. 78 ustawy Prawo autorskie i prawa pokrewne wprowadza ochronę autorskich praw osobistych. Artykuł ten powtarza uprawnienia przysługujące twórcy na mocy kodeksy cywilnego: 
1. Twórca, którego osobiste prawa autorskie zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. 
2. W razie dokonanego naruszenia może on także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. 
3. Jeżeli naruszenie było zawinione (jak widać tu jest przesłanka winy wprowadzona expressis verbis), sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny. Ochronę autorskich praw majątkowych wprowadza art. 79 cytowanej ustawy. Zgodnie z tym artykułem twórca może żądać od osoby, która naruszyła jego autorskie prawo majątkowe: 
1) Zaniechania naruszenia. 
2) Wydania uzyskanych korzyści albo zapłacenia podwójnej, a gdy naruszenie było zawinione, potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia z chwili jego dochodzenia. 
3) Twórca może również żądać naprawienia szkody, jeżeli działanie naruszającego było zawinione. 
Niezależnie od tych uprawnień, twórca może się domagać, ażeby sprawca naruszenia dokonanego w ramach działalności gospodarczej podejmowanej w cudzym albo we własnym imieniu, chociażby na cudzy rachunek, uiścił odpowiednią sumę pieniężną z przeznaczeniem na Fundusz Promocji Twórczości. Suma ta nie może być niższa dwukrotna wysokość uprawdopodobnionych korzyści odniesionych przez sprawcę z dokonanego naruszenia. 

Dodatkowo, na mocy Prawa autorskiego i praw pokrewnych w grę wchodzi także odpowiedzialność karna. Zgodnie z art. 115 ustęp 1 wspomnianej ustawy karze grzywny, karze ograniczenia wolności albo karze pozbawienia wolności do lat 3 podlega ten, kto przywłaszcza sobie autorstwo lub wprowadza w błąd co do autorstwa całości lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania. Tej samej karze podlega ten, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram albo nadanie. Zaś kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny niż opisany powyżej sposób narusza cudze prawa autorskie podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Ściganie tych przestępstw następuje na wniosek pokrzywdzonego.

78520384107366447872.png

Gość Mounthains
Opublikowano

Spokojnie to tylko zabawa

Pokaż mi punkt z kodeksu karnego który mi tego zabrania to usune zdjecie

Masz za dużą sygnę ;)

Opublikowano

Nie chcę się wtrącać ale Geyosso ma rację.

Sam wypier***** jak masz tutaj obrażać, wystawiłeś te zdjęcie.?

Twoja wina nikogo innego nie obwiniaj.

PS. Geyosso daj sygnaturę w [ spoiler]

trochę duża.

Mou. szybszy ;x

w83od2.jpg

Opublikowano

@up x2

1.Pedał to ty masz na imie

2.Huj ci w morde hejcie ;)

3.Wypierdalaj z tego forum jak masz zamiar obrazac.

jebany niedorozwoju.

ty to ryja niepokazesz bo toba stary orał pole.

@up

huj , niestawie juz zdjecia.

Zaprzeczasz sam sobie grzybie, sam obrażasz.

Pieprzony hipokryta

logo_black3.png

Opublikowano

Zaprzeczasz sam sobie grzybie, sam obrażasz.

Pieprzony hipokryta

Weź , nie spamuj i wypierdalaj.

pucuj_grzyba_darmozjebie_1084.jpg

78520384107366447872.png

Legenda
Opublikowano

Skoro zdjęcie było ogólno dostepne w internecie to ma prawa użyć to wszystkiego.

Nie napisałeś niczego o zakazie kopiowania itp...

Opublikowano

Łepek, wpisałem w google grafika Futuro MPC i od razu mi to wyskoczyło.

Gratz twarzy.

Idę z psem, muszę pooddychać świeżym powietrzem.

Doznałem ataku po wyświetleniu tego zdjęcia.

g0Tef.jpg

Opublikowano

xD_1088.jpg' alt='emotki_MPC_2015_xD.png' alt='xD'>_1088.jpg'>

Ja pierdole.

Ty jesteś takim idiotą czy to jakaś wyższa forma sarkazmu, bo nie ogarniam.

Umieszczając zdjęcie w necie jednocześnie zgadzasz się na jego używanie. No chyba, ze masz do niego prawa autorskie lub licencję.

Tak więc "wyjdź i zgaś światło".

EDIT: Nie używaj takich sucharów, bo stajesz się idiotą.

Gość Mounthains
Opublikowano

Nie ma znaku wodnego. Nie ma zastrzeżonych praw. W czym problem?

Opublikowano

pucuj_grzyba_darmozjebie_1084.jpg

Jestes zrytym zakompleksionym dzieciakiem, mialo byc fajnie ale nie wyszło :<

Mateq help :<

logo_black3.png

Gość Mounthains
Opublikowano

W niczym nic nie zrobi a ja sie kurwa przewracam ze śmiechu na fotelu

Powtarzam 2 i ostatni raz. Zmniejsz sygne ;)

Opublikowano

Ja pierdole.

Ty jesteś takim idiotą czy to jakaś wyższa forma sarkazmu, bo nie ogarniam.

Umieszczając zdjęcie w necie jednocześnie zgadzasz się na jego używanie. No chyba, ze masz do niego prawa autorskie lub licencję.

Tak więc "wyjdź i zgaś światło".

EDIT: Nie używaj takich sucharów, bo stajesz się idiotą.

wypierdalaj_1013.jpg

w dupie cie mam na to co piszesz.

78520384107366447872.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...