Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawo Jazdy W Wieku 15 Lat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc moja koleżanka zdawała na prawo jazdy w wieku 17L lecz można też zdawać na prawko w wieku 15L tylko wystarczy dopasować auto NP : ja mam 15L i moge mieć np Tico :P.

Lecz nie wiem czy to prawda ale coś takiego może istnieć.Prosze o komenty :D

Opublikowano

od 13 lat mozesz miec prawko kat B1 , a masa samochodu nie moze przekraczac 550kg

a tico wazy wiecej, te wymogi spełniają tzw microcary

"Łatwiej zakochać się, nie kochając, niż odkochać, kiedy się kocha."

— François de La Rochefoucauld

Opublikowano

B1 jest pod quady i minicary tak jak już napisał kolega wyżej, co do B1, jest droższe niż normalne prawojazdy, ale jak ci nie szkoda możesz sobie zrobić, potem w wieku 18 lat masz już bardzo łatwo "zamienić je" na te normalne prawo jazdy, oczywiście nie myśl, że to tak dosłownie dlatego napisałem w cudzysłowie.

Opublikowano

Moim zdaniem nie kala się w ogóle zdawać prawka w wieku "under 18" :) Co? na razie wystarczy ci karta motorowerowa- no chyba że potrzebujesz b1 na traktor-kosiarkę XP

anonym.png

Opublikowano

Był raz artykuł w internecie, że można mieć prawo jazdy w wieku 15lat, lecz trzeba posiadać specjalny samochód, który kosztuje 40-50tyś zł.

Jeżeli Cię stać, to rób. Ja poczekam rok i robię :]

//Up

Sam chcesz robić prawo jazdy? W końcu instruktor jest pełno letni, tak mi się zdaje :O ...

75383266698403718245.gif

uczestnikakcjimors.png

Opublikowano

Brawo UP

Wpadłeś na to ,że zanim skończysz 18 lat odpowiadają za cb rodzice?

No chyba ,że twoi 18 nie mają :x

Opublikowano

Posiadanie prawa jazdy kat. B1 uprawnia do kierowania trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla;
Uprawnienia do prowadzenia pojazdów kat. B1 można uzyskać mając 16 lat.
Osoba chcąca odbyć szkolenie w zakresie kat.B1 prawa jazdy musi odbyć szkolenie teoretyczne o minimalnej liczbie godzin 30 i szkolenie praktyczne o minimalnej liczbie godzin 30. 
Osobo mająca uprawnienia kat. B1 chcąca uzyskać prawo jazdy kat. B musi odbyć szkolenie tylko praktyczne o minimalnej liczbie godzin 20.
Egzamin w zakresie kat. B1 obejmuje część teoretyczną i część praktyczną , a w przypadku kat. B mając kat. B1 tylko część praktyczną.

Biorąc to pod uwagę prawo jazdy kat. B1 i kat. B łącznie jest tylko niewiele droższe od prawo jazdy kat. B, więc nasuwa się pytanie po co czekać 2 lata na upragnione prawko jeżeli można je już mieć w wieku 16 lat i cieszyć się z przyjemności jazdy samochodem. W Polsce ostatnio pojawiła się szeroka oferta pojazdów którymi można się poruszać mając prawo jazdy kat. B1.
Należą do nich: 

- DAIHATSU CORE (po odpowiednich przeróbkach)
- SMART (po odpowiednich przeróbkach)
- LIGER NOWA 
- COLO 
- różnego rodzaju pojazdy czterokołowe (kłady, buggy, itp.).

Ceny tych pojazdów zaczynają się od 3000zł.
Jest to więc ciekawa alternatywa dla kat. A1, dlatego że pojazdy czterokołowe są najczęściej bezpieczniejsze od skuterów i motocykli , a w przypadku samochodów można z nich korzystać przez cały rok niezależnie od warunków pogodowych i atmosferycznych.

Źródło:

http://www.prawko.com/index.php?id=prawko%20B1

Dodam że kurs kosztuje więcej niż na B :)

Lepiej poczekać i zrobić Sobie normalne prawko.

Tico Nie możesz mieć :D Waży prawie 700kg

Opublikowano

wpisz sobie na allegro B1 w wyszukiwarce samochodów trochę jest prawko jest od 16l.

Osobiście zdaję, po b1 w jakiejś szkole są tańsze B są ludzie którzy odchudzają takie samochody najlepiej smarta a jak nie masz kasy to Coure a najlepiej jak nie umiesz jeździć to kup sobie na początek odchudzonego malucha takie też są.

Opublikowano

Boże na co wpuszczają te dzieciaki na drogi... Lepiej niech zginie kilka niewinnych osób, bo im sie na autobus nie chce czekać.

124nw.jpg

Mój nick na privach: Chelsea.

Opublikowano

Tak jest możliwe od 15 lat.

Nie opłaca się (szczególnie przy obecnych cenach kursu i egzaminów).

Poczekaj, nabierz doświadczenia. Szerokiej drogi :)

f.png

Opublikowano

Po co płacić 2 razy jak i tak potem musisz nowe robić ^_^

A prawko od 16 i waga samochodu nie przekraczająca 500kg..

Kuzynka i kuzyn egzaminatorzy :D

Nie boję się wyrazić własnego zdania. Nikt i nic jego nie zmieni.

Opublikowano

Ja wszystkie testy zrobilem w wieku 16 lat i 9 miesiecy a jak mialem 17 odrazu prawko i jezdzilem do szkoly bez zadnego pasazera obok mnie bo musialem dojezdzac codziennie 35 km do szkoly w jedna strone a z busem bylo ciezko.

32325.png9244.gif

17229.gif38649.jpg

15039.gif12994o.gif

Brak Polskich Znakow | Nie Hate'uj | Szanuj | Przestrzegaj

Mozesz Dac +

Opublikowano

Mówicie dzieciaki na drogę he??

Żeby dostać prawo jazdy musimy zdać egzamin państwowy.

Każdy kto miał z tym do czynienia wie że to nie takie proste :)

Więc byle dzieciak tego nie zda ^

Jak ktoś nie ma co z kasą robić to może Sobie zrobić i do szkoły za miast autobusem/tramwajem jeździć Sobie Samochodem ^Lans ;)

Opublikowano

prawko co najmniej od 18/22 lat powinno być, taka banda "kierowców" po 16lat nie ma pojęcia jak się jeździe samochodem.

; )

Opublikowano

Nie iwem jak jest w Polsce teraz nie byłem od 4 lat i nigdy nie interesowała mnie to tam ;D

Ale w Anglii możesz mieć auto i jeździć na "L"

Wiem bo dużo moich kumpli jeździ a nie mają pokończonych 16 lat jeszcze ;D

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Jak by co zbieram te Zielone :)

Najebałem w tego posta takie ilości ironii, że możesz mieć problemy z prawidłowym zrozumieniem zawartych w nim treści.

250Postów[v]

300Postów[v]

350Postów[v]

400Postów[v]

Opublikowano

ahm. A te MicroCary na karty motorowerowe ? 5 KM, waga chyba też poniżej 550 KG. Słyszałem że od 14-stu lat można jeździć =)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...