Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem Z Drukarką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem, ponieważ mam drukarkę EPSON STYLUS DX3850 i gdy drukuję coś to tylko paski jakieś się wydrukowywują . Dodam tylko że mam pełne tusze, niedawno kupione.

rSRO

29980.gif

Status: Off-line

Serwer: Artemida

Nick: Çňî_ß

Guild: Ňĺőíčę

Build: Rogue/Cler

Lv: XX

FARMING--> 250.000/1.000.000

Opublikowano

Przeczyścić matryce na nabojach i w drukarce ? Docisnąć lepiej ?

Coś alkoholowo - acetonowego żeby poruszyć zaschniety tusz.

Problem leży w dostarczaniu tuszu ... gdzieś tam.

f.png

Opublikowano

Nie baw się w to co Fifolski napisał, chyba, że to co Ci poradzę nie będzie działało. Jak nie wiesz co i jak w drukarce, to możesz ją rozjebać.

Użyj takiej opcji jak czyszczenie głowic. Gdzieś w ustawieniach drukarki (u mnie konkretnie w kategorii konserwacja) jest taka opcja.

Po użyciu tego wydrukuj test dysz. To takie paski, które pokazują Ci z którym kolorem jest coś nie tak.

Właśnie, te paski to się drukują tylko z danego koloru, czy wszystkie kolory (chodzi mi o kolory kartridżów) ? Dawno nie drukowałeś niczego ?

Dodam, że mam Epson Stylus CX3650. Miałem podobny problem nie raz, zwykle pomagało mi czyszczenie głowic, chodź któregoś razu

nie drukowałem około 3 miesięcy po czym się okazało, że jeden z kartridżów zasechł. Cały tusz poszedł na to, aby udrożnić wtryski ^^ (chyba tak się pisze,

chodzi mi o te co tryskają tuszem na papier). Prawdopodobnie gdzieś tusz zasechł. Ale jeśli czyszczenie głowic nic nie daje, to nie próbuj

się bawić w ten sposób co ja, gdyż stracisz hajs, a w jakimś serwisie jeśli masz na gwarancji i na oryginalnych tuszach drukujesz, to Ci za free zrobią.

Ewentualnie pogadaj z kimś jeśli ty nie chcesz się bawić w przeczyszczanie.

Jeśli to nie pomoże (czyszczenie głowic), pisz czy w ogóle są jakieś postępy. Jak coś to poradzimy dalej.

Btw. ty masz 4 kartridże ? (czarny, zółty, magenta[czerwony], niebieski)

P.S.

Za ewentualne błędy przepraszam, pisałem to na pół śpiąco.

P.S. 2

BoskiPonczek nie wyrównywanie tuszu, tylko głowic drukujących. Opcja tylko przydatna, gdy drukarka zaczyna krzywo drukować (pobiera papier

równo, ale to co drukowałeś jest krzywo).

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano
Właśnie, te paski to się drukują tylko z danego koloru, czy wszystkie kolory (chodzi mi o kolory kartridżów) ?

Jak chcę coś wydrukować na czarno to są czarne, żółte lub czarno-żółte paski.

Dawno nie drukowałeś niczego ?

Tak.

Btw. ty masz 4 kartridże ? (czarny, zółty, magenta[czerwony], niebieski)

Tak.

Robiłem już "czyszczenie głowic" i nie pomogło. Wydrukowałem test dysz i wydrukowało mi tylko ten jeden żółty pasek i bardzo słabo widoczny czarny pasek.

rSRO

29980.gif

Status: Off-line

Serwer: Artemida

Nick: Çňî_ß

Guild: Ňĺőíčę

Build: Rogue/Cler

Lv: XX

FARMING--> 250.000/1.000.000

Opublikowano

Pozostaje czyszczenie tego co pobiera tusz oraz kanalików i wtrysków. Konkretnie mówiąc całej głowicy drukującej.

Nie próbuj wkładać nowych tuszy, gdyż to nic nie da. Straciłbyś hajs na kartridże, a dalej byłoby pozasychane.

Szczególnie zwróć uwagę na kanaliki (takie cienkie przewodzili które prowadzą tusz od igieł pobierających aż do wtrysków,

wiem bo kiedyś gadałem z jakimś sprzedawcą w komputerowym).

Tak jak kiedyś od kogoś usłyszałem, drukarki firmy Epson są dobre, ale trzeba je raz na jakiś czas, minimum 1 na miesiąc użyć

gdyż stają się delikatnie mówiąc "szmelcem". To właśnie charakteryzuje firmę Epson na tle innych producentów.

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta