Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Swój Serwer Bez Navicata

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zrobiłem swój serwer bez navicata z poradnika

i jest dobrze wszystko działa i się pytam czy mogę jeszcze zrobić siebię gm? Nie chce zeby tam ktos grał tylko ja i był bym gmem. Proszę o pomoc
76983.png
Opublikowano

można zrobić wpisując odpowiednie query w konsoli mysql w wirtualnej maszynie

To jest ukryta treść, proszę

następnie

To jest ukryta treść, proszę

gdzie

login --- twój login postaci gm

nick --- twój nick postaci gm

ip -- ip (hamachi w tym przypadku) twojego komputera z którego odpalasz klienta, (a nie maszyny wirtualnej)

30 - to może być dowolna liczba byle się nie powtarzała w tabelce

Pomogłem? Proszę o +

Opublikowano (edytowane)

da się ale nie jest to już takie proste.

//to może powiesz jak? bo na razie tylko nabijasz posty.

Edytowane przez M@niek

Pomogłem? Proszę o +

Opublikowano

A da się dodać staty w siłę ? (żeby więcej bić) albo można ściągnąc navicata i w nim poustawiać czy będzie trzeba od nowa robić?

76983.png
Opublikowano

wgl. zastanawia mnie czemu robisz serwer bez navi ; o przecież to niemożliwe.. gdzieś dane muszą się zapisać ;o

Po prostu wejdź do navi i daj sobie GM, a jeśli chodzi o śr to użyj panelu gm by bambus3k tak będzie najprościej ;)

06111340665805659837.png

Spróbuj dać mi lajka z wciśniętym lewym ctrl i zobacz co się stanie :D

Opublikowano

wgl. zastanawia mnie czemu robisz serwer bez navi ; o przecież to niemożliwe.. gdzieś dane muszą się zapisać ;o

Po prostu wejdź do navi i daj sobie GM, a jeśli chodzi o śr to użyj panelu gm by bambus3k tak będzie najprościej ;)

jak bez navicata jest nie możliwe postawienie serwera.? Co ty w ogóle piszesz? Dane zapisywane są na serwerze mySQL, a navicat to program użytkowy pozwalający się łączyć z bazą mySQL w celu ułatwienia pracy przez graficzny interfejs. Navicat pozwala Ci na edycję i administrację bazy danych bez potrzeby pisania zapytań. Jednak wszystko co możesz zrobić za pomocą navicat możesz zrobić albo używając konsoli, albo używając innego oprogramowania.

Może ZacharPL po prostu nie ma ochoty korzystać z navicat, żeby się czegoś przydatnego nauczyć, albo po prostu ma swoje powody.

A da się dodać staty w siłę ? (żeby więcej bić) albo można ściągnąc navicata i w nim poustawiać czy będzie trzeba od nowa robić?

Nie będzie trzeba nic robić od nowa, po prostu będziesz musiał się połączyć z bazą danych która pracuje na serwerze niezależnie czy masz navicat czy nie. Po pobraniu navicat będziesz musiał skonfigurować połączenie z bazą i dodać odpowiedniego użytkownika, żeby "mieć dostęp" do bazy. Jak to zrobić znajdziesz na pewno w tutkach.

co do statów - wszystko możesz edytować, jednak na Twoim poziomie wiedzy na temat mySQL polecam jakiś program ( np Navicat )

Pomogłem? Proszę o +

Opublikowano
jak bez navicata jest nie możliwe postawienie serwera.? Co ty w ogóle piszesz? Dane zapisywane są na serwerze mySQL, a navicat to program użytkowy pozwalający się łączyć z bazą mySQL w celu ułatwienia pracy przez graficzny interfejs. Navicat pozwala Ci na edycję i administrację bazy danych bez potrzeby pisania zapytań. Jednak wszystko co możesz zrobić za pomocą navicat możesz zrobić albo używając konsoli, albo używając innego oprogramowania.

Wow nie wiedziałem ! <ironia>

Pisząc navi miałem na myśli baze mysql którą bardzo często nazywają navi ;p

@down

Nie jestem moderatorem tylko kidem ;o

I nie ty mówisz mi do czego jestem zobowiązany ;)

proszę w takim razie o wyjaśnienie pojęcie "wejść do navi" co rozumiem "wejść do bazy mysql" zgodnie z tym co napisałeś wyżej. W jaki sposób należy to zrobić?

Jeśli autor tematu o to zapyta, chętnie udzielę informacji

06111340665805659837.png

Spróbuj dać mi lajka z wciśniętym lewym ctrl i zobacz co się stanie :D

Opublikowano (edytowane)

Wow nie wiedziałem ! <ironia>

Pisząc navi miałem na myśli baze mysql którą bardzo często nazywają navi ;p

Jako moderator forum chyba jesteś zobowiązany udzielać poprawnej informacji i dbać o prawidłowy przebieg dyskusji, prostując czasem błędnie używane pojęcia, a nie powielać te błędy. Czy jedyne Twoje zadanie polega na przekierowywaniu do tematu o questach na zamówienie i zamykanie tematów zanim zainteresowany dostanie odpowiedź?

Po prostu wejdź do navi i daj sobie GM

proszę w takim razie o wyjaśnienie pojęcie "wejść do navi" co rozumiem "wejść do bazy mysql" zgodnie z tym co napisałeś wyżej. W jaki sposób należy to zrobić?

//to może powiesz jak? bo na razie tylko nabijasz posty.

Nie mam pojęcia w jaki sposób pan M@niek edtytował mój post, jednak odpowiem żeby nie być gołosłowny.

po pierwsze: nie nabijam sobie postów bo co mi po ilości postów

po drugie: moją pierwszą odpowiedzią w tym temacie był przepis jak dodać gm nie używając do tego Navicat

po trzecie: zmiana średnich w broni nie jest taka prosta bo wymaga znajomości id itemu który chcesz edytować, żeby przez przypadek nie zepsuć serwera.

a więc od rzeczy.

Załóżmy że znasz id itemu który chcesz edytować i jest to 10010001 i jest to np miecz + 0 vnum =10

1./close.sh lub ./stop (wyłączasz serwer w zależności od wersji plików)

2 mysql -u root (zakładamy że użytkownik root może się do bazy logować bez hasła)

3 UPDATE player.item set attrtype1=72 , attrvalue1=30 where id=10010001;

4 exit (zamykasz klienta mysql )

5 ./start.sh lub ./start (uruchamiasz serwer)

6 cieszysz się mieczem +0 ze średnimi 30%

W jaki sposób poznać id swojego itemu już pozostawiam do samodzielnego opracowania.

@up

Jeśli autor tematu o to zapyta, chętnie udzielę informacji

wygląda na to że to po prostu brak wiedzy

Nie jestem moderatorem tylko kidem ;o

I nie ty mówisz mi do czego jestem zobowiązany ;)

nie ja tylko logika

Dyskuję opuszczam gdyż nie widzę godnych interlokutortów.

Edytowane przez GameMmaster

Pomogłem? Proszę o +