Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Jak Dodać Gm Do Ots'A 8.1 Xml

Luciann58

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jak napisałem w komentarzu w moim poradniku "Jutro napiszę poradnik jak dodać GM na swoim serwerze" , właśnie teraz Wam to opiszę. :P

Nie owijam dłużej w bawełnę. Bierzmy się do roboty.

Jeżeli posiadamy na naszym serwerze "Account Manager" (w większości OTS'ów do 8.1 znajdują się już wbudowane) :).

Jeżeli wiemy , że posiadamy takie coś , wchodzimy na passy:

Login: 111111

Hasło: tibia

Po wejściu na te konto , pojawi nam się lista z postacią:

beztytuunyp.png

Wchodzimy na tą postać , i ujawi nam się takie coś:

beztytuuuob.png

Interesuje Nas to tylko , co jest zaznaczone strzałkami na zdjęciu. Aby nie dodawać dużo zdjęć , po prostu wyślę wam rozmowę , co do niego mówić. :)

A o to rozmowa z nim , proszę o uważne czytanie. :P

W razie czego , przetłumaczę jak by ktoś nie znał dobrze angielskiego. :)

Legenda: You - to jesteśmy my.

Account Manager - twórca kont :D

Account Manager: Hey, my name is Account Manager. <-- Cześć , nazywam się Account Manager.

Account Manager: If you want, I can create a new 'account' for you. <-- Jeśli chcesz, mogę Ci stworzyć 'account'. Czyli nowe konto :P

Teraz piszemy "account"

You: account

Account Manager: It's your lucky day. You can choose an account number. <-- To jest Twój szczęśliwy dzień. Ty możesz wybrać Sobie numer konta.

Account Manager: Tell me your wish. <-- Powiedz mi jaki chcesz.

Teraz wpisujemy numer konta , jaki chcemy mieć!

Dla przykładu "123456"

You: 123456

Account Manager: Account 123456. Are you sure? <-- Konto 123456. Czy jesteś pewien?

Account Manager zapytał nas czy jesteśmy pewni , aby utworzyć taki numer.

Odpowiadamy mu słowem "yes" czyli:

You: yes

Account Manager: Okay. Your account has been made. <-- Okej. Twoje konto zostało utworzone. !

Account Manager: Your new account is 123456 and the password is serv4820. <-- Twoje nowe konto to 123456 a hasło to serv4820. Tutaj nie zapisujcie tego hasła , chyba że ktoś chce. Niżej napiszę jak zmienić hasło.

Account Manager: Please notice that it is HIGHLY recommended that you change your password, or your account could get hacked. <-- Proszę zauważyć , to jest BARDZO polecane , gdy zmienisz Twoje hasło , lub Twoje konto , możesz zostać zhackowany. (Głupota :D)

Account Manager: Now I can make a new 'character' or change your 'password'.

Gdy wpiszemy "character" możemy utworzyć swoją postać , ale jak napisałem , powiem jak zmienić hasło. Postacią zajmę się po zmienieniu hasła. :)

Wpisujemy "password" :

You: password

Account Manager: Do you want to change your password? <-- Czy chcesz zmienić Twoje hasło?

Wpisujemy "yes":

Account Manager: Tell me your new password please. <-- Powiedz mi Twoje nowe hasło.

I w tym momencie wpisujemy Swoje nowe hasło , np. haslo123456. :

You: haslo123456

Account Manager: Please repeat your password. <-- Proszę powtórz Twoje hasło. Powtarzamy Nasze hasło , czyli znów wpisujemy haslo123456 (chyba , że ktoś utworzył Swoje)*. Czyli:

You: haslo123456

Account Manager: Your password has been changed. <-- Twoje hasło zostało zmienione poprawnie.

Account Manager: Do you want to create a new 'character' or change your 'password'?

Teraz nadszedł czas na zrobienie nowej postaci , wpisujemy "character" czyli:

You: character

Account Manager: Okay. And what should the character's name be? <-- Okej. I jakie ma być imię Twojej postaci?

Wpisujemy jakieś imię. *Nie może być z przedrostkiem "GM" , to się zmienia dopiero w plikach* !! Czyli:

You: MPCForum

Account Manager: MPCForum eh. Are you sure? <-- MPCForum eh. Jesteś pewien?

Po ukazaniu się takiej wiadomości wpisujemy "yes" ! Czyli:

Account Manager: Great. Is it a 'male' or 'female' character? <-- Wspaniale. Czy to będzie 'male' (mężczyzna) czy 'female' (kobieta)?

W moim przypadku wybiorę 'male'. Czyli:

You: male

Account Manager: Very good, what vocation would you like? <-- Bardzo dobrze, jaką chcesz mieć profesję?

Account Manager: You can be a Knight, a Paladin, a Druid or a Sorcerer. <-- Ty możesz być Knight, Paladin, Druid lub Sorcerer.

Ja dla przykładu wpiszę "Knight". Czyli:

You: knight

Account Manager: So you want to be a knight. Are you sure? <-- Więc Ty chcesz być knightem. Czy jesteś pewien?

Wpisujemy "yes". Czyli:

Account Manager: Alright! Your character has been made. <-- Super! Twoja postać została utworzona.

Account Manager: Re-login to see the character in the character-list. <-- Przeloguj się , aby zobaczyć postać w liście postaci.

A więc tak zakończyliśmy robić nowe konto! Wchodzimy na utworzone przez Nas konto.

U mnie to:

Login: 123456

Haslo: haslo123456

Po zalogowaniu powinniśmy ujrzeć listę postaci , wraz z Naszą , którą utworzyliśmy!:

beztytuuddb.png

Jeżeli ujrzeliśmy Swoją postać , oznacza to , że poprawnie zrobiliśmy Naszą postać.

Teraz przechodzimy do dodania GM!

~!Dodanie GM!~

1. Wchodzimy do folderu z naszym OTS'em.

2. Odpalamy folder "data" i szukamy w nim folderu "accounts" po czym wchodzimy do niego.

3. Pojawi nam się lista kont.

4. Szukamy naszego konta , czyli plik będzie się nazywał tak jak nasz numer konta.

5. Odpalamy nasz plik. W moim przypadku pojawi się to:

<?xml version="1.0"?><account pass="haslo123456" premDays="0" premEnd="0"><characters><character name="[size="5"]TU WPISUJEMY NICK Z PRZEDROSTKIEM GM , NP. GM MPCForum !![/size]" /></characters></account>

Czyli ma to wyglądać tak <character name="GM MPCForum".

6. Zapisujemy i wychodzimy.

7. Następnie wchodzimy w folder "players".

8. Szukamy naszego pliku , który będzie się nazywał tak jak nasz nick , który podaliśmy przy zakładaniu konta.

9. W moim przypadku będzie to "MPCForum".

10. Wchodzimy do niego , i szukamy linijek: Czyli

<player name="MPCForum"

Jest to na samym początku. Tu wpisujemy nasz nick z przedrostkiem GM , który podaliśmy w naszym pliku w folderze "accounts"!!! Czyli u mnie będzie

<player name="GM MPCForum"

.

12. Szukamy kolejnej linijki , aby dodać Sobie GM !!

access="0"

Tutaj musimy wpisać access jaki chcemy mieć. Niżej podam jakie accessy występują w Tibii.

Access 0: Gracz

Access 1: Tutor

Access 2: Senior Tutor

Access 3: GameMaster

Access 4: Senior GameMaster

Access 5: GoD

Access 6: Senior GoD

Access 9: Admin ! Nas najbardziej obchodzi Access 9!

A więc wpisujemy

access="9"

.

Zapisujemy i wychodzimy z naszego pliku.

Teraz musimy zmienić nazwę pliku z nazwy u mnie "mpcforum" na nazwę "gm mpcforum" , ponieważ jak nie zmienimy wywali nam error!

Gdy zmieniliśmy już nazwę , logujemy się na konto i powinniśmy ujrzeć naszą postać z przedrostkiem GM.

U mnie "GM MPCForum".

Wchodzimy na nasze konto i powinniśmy ujrzeć piękny nick! :D

Oto efekt naszej pracy:

beztytuuljv.png

Wszystkie potwory , które się tam znajdują , są przywołane komendą , co daje dowód , że nasz GM działa.

Aby sprawdzić czy działa nam GM , wpisujemy komendę /a 2. Jeżeli nas przeniesie , oznacza to , że nasz GM działa poprawnie!

To by było na tyle.

Ktoś kto nie umiał stworzyć Sobie konta poprzez ACC Managera , nauczył się dzisiaj (mam nadzieję) jak to robić.

Lub ten ktoś , kto już umiał to robić , ale nie umiał dodać GM'a , również się dzisiaj nauczył (mam nadzieję) jak to robić.:D

Zapraszam do komentowania , oceniania oraz dawania + , gdy pomogłem. :D

© 2011 Luciann58 Publishing. All Rights Reserved.

Poradnik jest tylko , i wyłącznie mój , zakaz kopiowania na inne strony , jednie za wcześniejszym pozwoleniem :)

beznazwywj.png
Opublikowano

Zbyt szczegółowy ten poradnik... mogłes tylko napisać że ktoś ma wejśc do pliku gracza

i tam zmienić acces ale filozofia...

Nie koniecznie mogłem napisać , żeby wejść do pliku gracza i zmienić access...

Dostałem wczoraj pytanie jak dodać Sobie GM na serwerze , więc opisałem całość. :)

To , że szczegółowy to raczej lepiej , niż mam coś pomijać i ktoś ma potem mieć pretensje , że coś nie wyszło.

Ale dzięki za skomentowanie. :)

beznazwywj.png
Opublikowano

Ale ja nie mam linijki acess="0"

a i u ciebie też nie ma. ;/

>>Twój>><?xml version="1.0"?><account pass="haslo123456" premDays="0" premEnd="0"><characters><character name="TU WPISUJEMY NICK Z PRZEDROSTKIEM GM , NP. GM MPCForum !!" /></characters></account>

>>Mój>><?xml version="1.0"?><account pass="12042000" premDays="0" premEnd="0"><characters><character name="Tutor Furiouse" /></characters></account>

pomóż :(

Opublikowano

Ale ja nie mam linijki acess="0"

a i u ciebie też nie ma. ;/

>>Twój>><?xml version="1.0"?><account pass="haslo123456" premDays="0" premEnd="0"><characters><character name="TU WPISUJEMY NICK Z PRZEDROSTKIEM GM , NP. GM MPCForum !!" /></characters></account>

>>Mój>><?xml version="1.0"?><account pass="12042000" premDays="0" premEnd="0"><characters><character name="Tutor Furiouse" /></characters></account>

pomóż :(

Wszedłeś w plik gracza w folderze "account" , w którym nie możesz ustawiać accessu dla gracza. Musisz wejść:

data --> players --> i plik danego gracza.

Odpalasz go i szukasz linijki "access=0". Poczytaj uważnie. :)

Najlepiej napisz do mnie na GG. :P

beznazwywj.png
Opublikowano

Dzieki wiekie ;] Racja dobrze nie słuchałem. ;] :)

A jakie masz GG xD?

Mam pełno pytańna temat tworzenia czarów, potworów. Tworzenia komend itp.

Opublikowano

zrob poradnik jak np dodac nowe czary itd :D

Prawdopodobnie zrobię , ale jak będę miał na to czas. Na razie nie mam kiedy.

Mam Twoje GG , jak coś to Ci napiszę jak coś tego typu rozkminię. ;)

beznazwywj.png
Opublikowano

Z tego co widzę, poradnik jest do silników XML, to żadna filozofia.

Zrób poradnik w SQL : )

Opublikowano

Z tego co widzę, poradnik jest do silników XML, to żadna filozofia.

Zrób poradnik w SQL : )

Owszem , zrobię , ale gdy będę miał na to czas. Skoro żadna filozofia to czemu ludzie spamią jak zrobić? :P

Zauważyłem dużo tego na forum , więc napisałem. :D

Ale dzięki za komenta. :)

beznazwywj.png
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją ale gdy wchodzę na konto i chce zalogować sie na postac pisze "internal error" : (

/ODKOP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...