Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak Zrobić Ots 8.1 Xml

Luciann58

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Otóż , ze względu , że spotkałem na tym forum wiele pytań typu "Jak zrobić OTS XML" (oczywiście używając funkcji "Szukaj") postanowiłem wziąć się za to i napisać jak najbardziej przejrzysty poradnik.

Tematem poradniku będzie "Jak zrobić OTS XML"

A więc zaczynamy.

1. Najpierw musimy określić , pod jaką Tibię będziemy tworzyć OTS. W moim przypadku opiszę jak stworzyć OTS pod Tibię 8.1 :).

2. Szukamy silnika pod daną wersję. Podam parę

http://matis057.wrzuta.pl/plik/avjZ8kVoZKT/evolution_by_aciek_8.1

Skan:

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=a4eb1bb21e08638f75851bc73376c6577736ec6b42d013418407a2d9d7faf4f6-1278269668

Praktycznie w każdym silniku jakiś antywirus wykrywa wirusa. Win32 wcale nie są groźne , co wiem z własnego doświadczenia :D. Po prostu wyłączyć skanowanie na dany plik , aby nie usunęło nam silnika. :P

Nie chcecie , nie ściągajcie , chyba , że macie już przygotowany silnik tylko nie wiecie co z nim dalej zrobić , czytajcie dalej.

4. Najlepiej zrobić sobie No-IP , wtedy gracze najszybciej rozpoznają dany serwer. (Patrz niżej).

5. Wchodzimy na stronę No-IP.com. Następnie zakładamy konto.

noip.jpg

6. Rejestracji chyba nie muszę tłumaczyć , każdy raczej wie jak się zarejestrować. :D

7. Po zarejestrowaniu , zostanie wysłany E-Mail na naszą pocztę podaną przy rejestracji , aby aktywować swoje konto. Aktywujemy je.

8. Po aktywacji logujemy się na stronie na nasze konto. Powinno ukazać się to:

noip2.jpg

9. Wchodzimy w zakładkę "Add a Host".

10. Powinno nam się ukazać to:

noip3.jpg

Hostname: Wpisujemy nazwę naszego hosta. Przykład podałem na zdjęciu.

IP Address: Wchodzimy na www.whatismyip.com , kopiujemy i wklejamy. :)

11. Po odpowiedniej konfiguracji klikamy "Create Host".

12. Po dodaniu powinno się pojawić to:

noip4.jpg

Ja zamazałem swoje IP oraz domenę , na której mam OTSa. ;]

13. Teraz wchodzimy w zakładkę "Download Client". Jest ona po lewej stronie w tabelce , jak by ktoś nie mógł znaleźć.

14. Wybieramy nasz system operacyjny i ściągamy.

15. Po ściągnięciu , instalujemy. Po zainstalowaniu uruchamiamy program "DUC30"

16. Logujemy się w programie na nasze konto z utworzoną domeną.

17. Po zalogowaniu pokaże się lista z hostami , które chcemy wybrać:

przechwytywanieqy.jpg

Zaznaczamy nasz host i klikamy "Save".

18. Powinno ukazać się naszym oczom to:

przechwytywanieih.jpg

19. Jeżeli mamy tak jak jest u mnie , oznacza to , że poprawnie zrobiliśmy wszystkie rzeczy , oraz nasze No-IP zostało utworzone!

20. Przechodzimy do OTS'a.

21. Wchodzimy w nasz folder od OTS'a. Przykład u mnie Pulpit-->****OTS :)

22. W naszym folderze powinien być plik "config.lua". Otwieramy go za pomocą notatnika.

23. Teraz wytłumaczę pełną konfigurację OTS'a.

24. Szukamy linijki:

-- server name

servername = "PrzykladOTS". Tu wpisujemy naszą nazwę OTS'a.

25. Najważniejszy podpunkt. Proszę o uważne przeczytanie , aby się nie pomylić ! Szukamy linijki:

-- server ip (the ip that server listens on)

ip = "wpisujemy nasze IP z www.whatismyip.com ! Nie no IP !"

Szukamy kolejnej linijki:

-- server url

url = "przykladots.zapto.org <--- TU WPISUJEMY NASZĄ DOMENĘ Z NO-IP !!!"

26. Najważniejszy punkt za nami :P. Teraz konfiguracja wiadomości startowej oraz dropu , expa i różnych pierdół. :P

Szukamy linijek:

-- server owner name

ownername = "Podajemy nazwę admina , np. GoD LuciannKoX" Nie jest to obowiązkowe ale napisałem, że innych pierdół to pokazuję. :P

-- server owner email

owneremail = "****@gmail.com" To też nie jest ważne, e-mail admina :P

-- world type

-- options: pvp, no-pvp, pvp-enforced

worldtype = "pvp" Tu raczej warto spojrzeć. Ustawiamy tzw. world type czyli , czy nasz ots będzie PvP , No-PvP , lub PvP-Enforced (można to zmienić komendą w grze). :P

-- exhausted time in ms (1000 = 1 second)

exhausted = 1000 Jak szybko możemy używać naszych czarów , najlepiej zostawić tak jak jest. :P

-- how long does the player has to stay out of fight to get pz unlocked in ms (1000 = 1 second)

pzlocked = 60*1000 Jak długo dana osoba ma czekać , gdy uderzy gracza , aby wejść do temple lub depo. Najlepiej zostawić :)

-- motd (the message box that you sometimes get before you choose characters)

motd = "Witamy na BartoszyceOTS."

motdnum = "1" Wiadomość przy wybieraniu postaci np. postać Luciann (Witamy na PrzykladOTS).

-- login message

loginmsg = "Tu wpisujecie , co chcecie , aby gracz widział po zalogowaniu się do gry np. Witamy na PrzykladOTS , życzymy miłej gry."

-- world name (shows in the character list)

worldname = "PrzykladOTS" Nazwa świata gry. W moim przypadku PrzykladOTS.

-- time to save the server (default = 5)

autosave = 1 Co ile nasz serwer ma się automatyczne zapisywać , najlepiej ustawić na 1 - 1 minuta , ponieważ przy jakimś błędzie się to przydaje. :P

-- do you want to enable cap system? (yes/no)

capsystem = "no" Czy chcemy , aby na naszym serwerze był Cap , czyli podnosimy item ważący 40.00 oz , (czy jak to tam było bo już nie pamiętam :D) , a cap mamy 300 , po podniesieniu zejdzie nam z 300 na 260. Jeżeli chcemy coś takiego , wpisujemy yes , jeżeli po podniesieniu przedmiotu z dowolną wagą nie chcemy , aby nam Cap spadał , wpisujemy no.

-- anti-afk - maximum idle time to kick player (1 = 1min)

kicktime = 45 Po jakim czasie ma kicknąć (wyrzucić) gracza z serwera , gdy nie ukazuje oznak życia.

-- learn spells (yes/no)

learnspells = "no" Tutaj najlepiej ustawić na no , ponieważ komu by się chciało uczyć czarów. :D

-- do you want everyone to have premium

freepremium = "no" Czy chcemy , aby każdy gracz posiadał "Premium". Jeżeli nie to ustawiamy "no" , jeżeli tak ustawiamy "yes".

-- remove ammunation? (bolts/arrows)

removeammunation = "no" Czy chcemy , aby amunicja się kończyła typu strzały lub bolty. Jeżeli nie to ustawiamy "no" , jeżeli tak ustawiamy "yes".

-- remove rune charges? (sd/hmm/gfb)

removerunecharges = "no" Czy chcemy , aby runy się kończyły. Jeżeli nie to ustawiamy "no" , jeżeli tak ustawiamy "yes".

-- use item hotkeys? (yes/no)

itemhotkeys = "yes" Czy chcemy , aby można było używać "Hotkey". Jeżeli nie to ustawiamy "no" , jeżeli tak ustawiamy "yes".

Exp Rate:

Szukamy linijki:

-- experience multiplier (how much faster you got exp from monsters)

expmul = 9999999999 Tutaj ustawiamy , jaki chcemy mieć exp na własnym serwerze. Jeżeli serwer 4Fun ustawiamy 99999 , tylko z ograniczeniem , bez przesady :D, jeżeli serwer z mniejszymi ratami , ustawiamy tyle ile chcemy. :)

-- experience multiplier for pvp-enforced (how much faster you got exp from players)

expmulpvp = 20 Ustawiamy ile chcemy mieć expa za zabicie gracza podczas PvP-Enforced.

Drop:

-- monster lootrating (how much faster you get items from monsters)

lootmul = 10 Ustawiamy , jaki chcemy mieć drop z potworów.

27. To by było na tyle , zapisujemy i wychodzimy.

28. Teraz uruchamiamy nasz silnik , i naszym oczom powinien ukazać się piękny komunikat:

ots1.jpg

29. Podajemy kolegom No-IP , czyli w moim przypadku przykladots.zapto.org , koledzy wpisują w IP Changerze i grają.

To by było na tyle. Jeżeli ktoś by miał jakieś problemy związane z OTS'em , proszę śmiało pisać w poście , a postaram się jak najszybciej odpisać.

Zapraszam do komentowania oraz oceniania , zarówno userów tych , którzy się na tym znają oraz wychwytywanie błędów , i tych userów , którzy skorzystali z mojego poradnika i mają efekty powyższego SS'a. :)

© 2011 Luciann58 Publishing. All Rights Reserved.

Poradnik jest tylko , i wyłącznie mój , zakaz kopiowania na inne strony , jednie za wcześniejszym pozwoleniem :)

beznazwywj.png
Gość MarcinnekxDD
Opublikowano

Dobra robota ! Poradnik jest szczegółowo opisany,niektórym osobom dużo ten poradnik pomoże.Od mnie oczywiście + :D

Opublikowano

@x3up

Dziękuję :)

@x2up

Również dziękuję ;)

@up

Jutro napiszę poradnik , "Jak dodać GM na własnym serwerze" , więc jak będziesz zainteresowany , odwiedź mój poradnik a wtedy sam Sobie poradzisz. :)

@edit

Zrobiłem dzisiaj poradnik , jak byś chciał to zobacz :)

[TuT] Jak dodać GM Do OTS'a 8.1 XML

beznazwywj.png
Rekrut
Opublikowano

to jest łatwe bardzo łatwe w porównaniu do sql itp co teraz jest ;) ale xml = dobry firewall albo nie stawiajcie otsów pod xml ;]

Opublikowano

to jest łatwe bardzo łatwe w porównaniu do sql itp co teraz jest ;) ale xml = dobry firewall albo nie stawiajcie otsów pod xml ;]

Nie napisałem tego poradnika , aby pisać czy jest to łatwe czy trudne. Owszem , zgodzę się , nie jest to najtrudniejsza rzecz do zrobienia , ale większość ludzi na forum pisze posty takiego typu , w których piszą"Jak zrobić OTS'a 8.1 XML" , więc postanowiłem ograniczyć to trochę i napisać poradniczek. :)

Dzięki za skomentowanie. :P

beznazwywj.png
Opublikowano

Mam 1 prośbę do was możecie mi podać clienta do tibi 8.1 proszę was dam dużo + lub - ;p

@a i jak włączyć stronę bo jakoś inni się muszą rejestrować ;p jaki adres na niej jest ?? chodzi mi odrazu ta co jest w siilniku

TheSzczepan4.png
Opublikowano

Mam 1 prośbę do was możecie mi podać clienta do tibi 8.1 proszę was dam dużo + lub - ;p

@a i jak włączyć stronę bo jakoś inni się muszą rejestrować ;p jaki adres na niej jest ?? chodzi mi odrazu ta co jest w siilniku

W sensie clienta? Chodzi Ci o normalną Tibię 8.1 tak?

Pierwszy , lepszy link z google :)

http://tibia.net.pl/windows/56282-tibia-8-10-a.html

A co do stronki , to mógłbyś podać mi na PW Twoje gg to wtedy pogadamy bo za bardzo nie rozumiem Twojego problemu. :)

beznazwywj.png
Opublikowano

mam problem ale chyba wiem na czym polega a mianowicie gdy juz odpalam to mi wyskakuje "waring: [OTBM loader] This map needs an updated items OTB file."

Pierwszy raz robie ots i jestem wtym calkowicie zielony... skoro to jest poradnik do XML to wpisalem tam zamiast OTBM ale to jeszcze gorzej wyszło :D co robic ?

Dodam jeszcze ze local IP mi sie nie zmienia na to z no-ip ;/

Opublikowano

tak tematy odświeżasz a nie chcesz odpowiedzieć!!!Ileż można czekać

Przepraszam za moje zaniedbanie, nie było mnie kilka dni. Sprawy osobiste i nie miałem jak zerknąć na tematy.

W najbliższym czasie dodam odpowiedź ... :)

beznazwywj.png
  • 4 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

mi się pokazuje jak sie wczytuje stages.xml takie coś

Duplicate uniqueId 6000

Duplicate uniqueId 2645

Duplicate uniqueId 2195

Duplicate uniqueId 2466

[Warning] NpcSystem: Parameter<s> missing for item: 20000 nil nil

o co w tym chodzi ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

elo tez jestem w tym zielony i patrzcie normalnie powiedzcie czy dobrze robie >>> otwieram silnik >otwieram tibie>ip changer>wpisuje ip do ip changer>>odpalam i wpisuje passy na admina i ciagle mi pokazuje you character list is being loaded.please wait. czekam z 1h i nic ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...